Connect with us

Social

CNAM va propune modificarea calculării costului pentru poliţa de asigurare medicala

CNAM va propune modificarea calculării costului pentru poliţa de asigurare medicala

Publicat

pe

Moldova.ORG — Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) intenţionează să propună amendamente la legislaţie, care ar prevedea modificarea calculării la formarea costului fixat al poliţei de asigurare a menţionat astăzi directorul general al CNAM, Gheorghe Russu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui, implementarea modificărilor care urmează sa fie propuse vor contribui la reducerea preţului poliţei de asigurare de la 1209 până la 800 de lei pentru persoanele ce le procură în mod individual.

Astăzi costul poliţei se formează, pornind de la salariul mediu pe ţară (cinci procente se înmulţesc la 12 luni).

Russu a menţionat că se prevede ca în anii următori suma defalcărilor la Fondul asigurărilor medicale din salariu să fie treptat majorată până la cea medie europeană de 13 la sută – pentru a reduce cheltuielile de la buget şi de a spori volumul serviciilor medicale asigurate. În acest caz, va spori considerabil şi costul fixat al poliţei, calculat potrivit actualei formule.

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Ambasada României la Chișinău organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Armatei Române

Publicat

pe

De către

Ambasada României în Republica Moldova organizează, în zilele de 24 și 25 octombrie 2018, o serie de manifestări dedicate marcării Zilei Armatei Române.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, vor participa miercuri, 24 octombrie 2018, la ceremonia militară de comemorare a eroilor români organizată la Cimitirul Eroilor Români din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă.

Evenimentul va mai cuprinde alocuțiuni ale oficialilor din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, ale autorităților locale, un ceremonial religios susținut de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatului Plaiurilor, precum și depuneri de flori.

Manifestările vor continua joi, 25 octombrie 2018, cu vernisarea expoziției tematice „Eroul Necunoscut al României” la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Municipiul Chișinău.

Ulterior, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, vor participa la ceremonia militară de comemorare a eroilor români organizată la Cimitirul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din incinta Cimitirului Central din Chișinău.

Evenimentul va mai cuprinde alocuțiuni ale oficialilor din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, ale autorităților locale, un ceremonial religios susținut de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatului Plaiurilor, precum și depuneri de flori.

Citește mai departe

Social

AȘM va decerna titlul de Membru de Onoare academicianului Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române

Publicat

pe

De către

Academia de Științe a Moldovei va decerna titlul de Membru de Onoare academicianului Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Romane.

Potrivit unui comunicat al AȘM, academicianul Victor Spinei este basarabean de origine, s-a născut la 26 octombrie 1943, în Lozova. În anul 2015 a fost ales vicepreședinte al Academiei Române și reales pentru un nou mandat în anul curent.

Ca istoric și arheolog academicianul Victor Spinei a semnat un șir de lucrări cu impact considerabil în evoluția științei istorice și arheologiei, între ele numărându-se Moldova în secolele XI-XIV (1982); Realități etnice și politice în Moldova Meridională în secolele X-XIII. Romani și turanici (1985); Marile migrații din estul și sud-estul Europei în secolele IX-XIII (1999).

Savantul a mai semnat lucrări în limba engleză și în limba franceză. În semn de înaltă apreciere, Facultatea de Istorie a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași i-a conferit profesorului prestigiosul titlu onorific universitar de Profesor Emeritus.

Foto: asm.md

Citește mai departe

Social

Moldova simplifică procedura de obținere a vizelor pentru 60 de state, dar și a permiselor de ședere pentru investitorii străini

Publicat

pe

De către

Cetățenii din 60 de state vor putea obține mai ușor viză pentru Republica Moldova, iar procedura de eliberare a permiselor de ședere în scop de muncă și de afaceri va fi simplificată.

Subiectele au fost discutate în cadrul unei ședințe la Guvern, la inițiativa premierului Pavel Filip, care a menționat că astfel va crește substanțial atractivitatea investițională a țării, dar și numărul de turiști.

Pentru simplificarea procedurii de eliberare a vizelor, s-a propus modificarea legislației în vigoare.

În urma operării modificărilor, pentru o vizită, o călătorie turistică sau de afaceri în Republica Moldova, va fi suficientă doar cererea de acordare a vizei, însoțită de pașaportul valabil al solicitantului.

Ținând cont de specificul activității pentru obținerea vizei de transport, suplimentar vor fi prezentate permisul de conducere, documentele de înmatriculare a vehiculului și copia autentificată de pe licența companiei de transport.

În prezent, pentru a obține viză în țara noastră, persoanele prezentă biletul tur-retur, asigurarea medicală, rezervarea la unitatea de cazare și dovada mijloacelor de întreținere.

Totodată, pentru a atrage investiții și a liberaliza piața muncii, va fi simplificată și procedura de eliberare a permiselor de ședere în scop de muncă și de afaceri.

Schimbările propuse vor reduce pachetul de acte prezentat pentru documentare de la 10 la 6, iar termenii de examinare a actelor de ședere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii imigranți va fi micșorat de la 25 la 15 zile.

Va fi redus și termenul de perfectare a permisului de ședere de la 30 la 7 zile calendaristice. Vor fi simplificate și procedurile de încadrare în muncă a lucrătorilor străini sezonieri, iar pentru străinii angajați în proiecte investiționale, perioada de valabilitate a dreptului de ședere va fi extinsă de la un an la doi sau trei, în funcție de durata proiectului.

Totodată, va fi sporită responsabilitatea angajatorului pentru străinul invitat la muncă în Republica Moldova .

În prezent, cetățenii din 100 de state pot călători în Moldova fără vize, pentru cetățenii din 57 de state este stabilit regimul de vize, iar cetățenii din 38 de state pentru deschiderea vizei au nevoie de invitația unei persoane fizice sau juridice din țara noastră.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com