Connect with us

Social

Cinci tipi, înșfăcați de mascați. Au jefuit locuințe din Chișinău, iar prejudiciul se ridică la 1 500 000 lei// VIDEO

Publicat

pe

Cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 32 de ani, care făceau parte dintr-un grup infracțional, au fost reținuți de mascați, ei fiind suspectați de mai multe spargeri de locuințe din Chișinău. Suspecții sunt originari din Găgăuzia și au fost anterior judecaţi pentru diverse infracţiuni.

Bănuiții sunt suspectați de furtul din trei locuințe din municipiul Chișinău, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 1 500 000 lei.

Timp de trei luni, cât au durat investigațiile, polițiștii au stabilit că suspecții acționau pe timp de noapte. Când stăpânii nu erau acasă, ei forţau geamurilor și sustrăgeau tot ce le cădea în mână – bani, bijuterii din aur, telefoane mobile.

În urma perchezițiilor la domiciliile bănuiților, polițiștii au depistat o parte din bunurile furate.

Operaţiunea de reţinere a figuranţilor a avut loc în orașul Comrat şi satul Beșghioz, cu suportul angajaţilor BPDS “Fulger” a IGP.

Suspecţii sunt reţinuţi pe un termen de 72 de ore și sunt cercetați penal pentru furt în proporții deosebit de mari.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de la 7 la 12 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Victimele deportărilor staliniste, comemorate la Chișinău. Ce acțiuni a prevăzut Guvernul

Publicat

pe

De către

Generațiile actuale nu trebuie să uite cine și cum a organizat deportările, care au transformat în calvar viețile a mii de moldoveni. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

”Un sfert de oră, atât au avut cei peste 18 mii de oameni deportați în noaptea spre 13 iunie 1941 din Moldova ca să-și strângă viața într-o legătură și să ajungă pe drumul pribegiei. Mulți au pierit în drum spre Siberia. Mulți s-au pierdut prin stepele Kazahstanului. Puțini au revenit. Nu vom uita niciodată cine și cum a organizat această monstruozitate”, a scris Andrian Candu pe Facebook.

Totodată, victimele celui de-al doilea mare val de deportări vor fi comemorate în data de 6 iulie. Cu această ocazie, Guvernul de la Chişinău a dispus organizarea mai multor evenimente speciale.

Ministerul Culturii, în comun cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu asociațiile reprezentative, “vor identifica problemele cu care se confruntă victimele represiunilor politice, vor examina posibilitatea acordării unor facilități sociale suplimentare și vor elabora un plan de acțiuni pentru soluționarea problemelor stringente identificate, inclusiv de reintegrare, reabilitare, protecție socială și asistență medicală”.

În același timp, potrivit sursei, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției vor prezenta Guvernului o informație privind bunurile restituite și recuperarea valorii averii confiscate.

Citește mai departe

Social

Moldova.org lansează campania multimedia „Fețele Toleranței”

Publicat

pe

De către

Redacția Moldova.org a lansat astăzi campania multimedia „The faces of tolerance” (Fețele Toleranței) prin publicarea primului reportaj din seria de 24 – Femeia de la volanul troleibuzului.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău și presupune realizarea unei serii de 24 de reportaje pe platforma multimedia reportaje.moldova.org, organizarea de dezbateri online și offline despre categoriile sociale blamate de societatea noastră. „Proiectul va încuraja deversitatea, va condamna descriminarea și va promova toleranța”, menționează Ana Gherciu, coordonatoarea proiectului și redactora-șef a Moldova.org.

Pe parcursul a 12 luni vor fi publicate 24 de reportaje multimedia care vor prezenta viața cotidiană a 24 de persoane considerate de societatea noastră “altfel”. Jurnaliștii moldova.org vor petrece o zi întreagă cu fiecare personaj (trezit, dejun, drumul spre job, locul de muncă, alte activități) și vor prezenta în format text, video, foto, animație cum decurge o zi obișnuită din viața acelei persoane, cu bune și cu rele.

Printre eroi se vor regăsi persoane LGBT, persoane în scaun cu rotile, persoane transgender, persoane de altă religie decât majoritara ortodoxă, refugiați, femei cu job-uri considerate în Moldova “bărbătești” și invers, mame care au ales să nască târziu, etnici minoritari, tineri sub 25 aflați în posturi de conducere, persoane care au aspecte fizice care ies în evidență, persoane de culoare, persoane care aleg să facă facultatea după 50 de ani, adolescente care practică sporturi asociate cu bărbații în societatea noastră, etc.

Scopul acestor 24 de reportaje multimedia e să demonstrăm că, deși suntem diferiți în aparențe, avem aceleași obiceiuri zilnice și în esență suntem la fel, mambri ai aceeași societăți care trebuie să fie mai deschisă și mai tolerantă.

Un alt produs al proiectului va fi un spot video cu mesaj pro-toleranță și diversitate în care apar toate personajele din reportaje cu câte o replică. Adițional vor fi realizate 6 espisoade de podcast tematic despre diversitate și toleranță ca fellow up la cele mai sensibile povești prezentate în reportajele multimedia, cu abordare mai profundă a problemei și invitați experți.

În ultima parte a proiectului vor fi organizate 3 dezbateri la universități din Chișinău, Cahul și Bălți pe tema toleranței, care vor începe cu vizionări ale materialelor video realizate în primele 9 luni din proiect.

Vă invităm să urmăriți materialele realizate de jurnaliștii noștri în cadrul acestui proiect și vă invităm să propuneți personaje potrivite pentru campania „Fețele toleranței”. Așteptăm sugestiile voastre la [email protected]

Citește mai departe

Social

După 17 ani! Un moldovean, dat în căutare pentru atacuri și jafuri, reținut în SUA și extrădat în R.Moldova// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un moldovean, dat în căutare internațională acum 17 ani, pentru atacuri și jafuri cu folosirea armelor de foc pe teritoriul Republicii Moldova, a fost extrădat, la 12 iunie, autorităților din Republica Moldova. Individul de 41 de ani a fost găsit în SUA.

Bărbatul a fost anunțat în căutare internațională de INTERPOL la 6 iulie 2001, iar în 2003 a fost condamnat la 20 ani privațiune de libertate, cu ispășirea pedepsei în colonie de corectare prin muncă cu regim înăsprit.

În martie 2018, condamnatul a fost reținut de către organele de drept ale SUA, iar aseară, ora 23.40, a fost expulzat în RM pe cale aeriană, fiind escortat de doi ofițeri SUA.

Procesul de extrădare a avut loc datorită implicării operative a Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al IGP (INTERPOL) și a colaborării eficiente cu organele de drept ale SUA.

Citește mai departe