Avocatul Regal din Londra: KROLL încearcă să „ascundă” beneficiarii reali ai furtului din sectorul bancar

Scopul investigației Kroll este de a încerca mușamalizarea vinovaților și beneficiarilor reali ai furtului bancar, constată avocatul regal britanic QC James Ramsden. Acesta a prezentat în cadrul unei conferințe la Londra un rezumat al raportului și concluziile formulate urmare analizei rapoartelor publicate anterior de Kroll privind investigarea fraudei din sectorul bancar din Moldova.

În opinia avocatului, întreaga investigație realizată de Kroll ridică multe semne de întrebare, iar concluziile sunt nefondate și părtinitoare, nefiind luate în calcul dovezi relevante. „ În pofida dovezilor concludente despre implicarea în comiterea fraudei bancare a altor persoane, bine cunoscute în Moldova, Kroll a ignorant sentințele de condamnare a ex-prim ministrului Filat și a lui Veaceslav Platon, dar și materialele care demonstrează că cei doi ar fi adevărații  vinovați și beneficiari de fraudă” a declarat James Ramsden în cadrul conferinței.

Mai mult, reputatul avocat a arătat că Kroll nu a considerat necesar să ia în calcul nici autodenunțul lui Ilan Șor.

„Ilan Șor a făcut un autodenunț și a cooperat cu ancheta asupra cazului privind falimentul băncii BEM în 2014. El a menționat că până în august 2013 banca era deținută efectiv de stat și controlată de premierul Vladimir Filat, care a fost implicat activ în conducerea acesteia. Rapoartele publicate, realizate de Kroll nu încearcă să analizeze aceste date și dovezile că deciziile proaste și dubioase privind împrumuturile au fost luate încă începând cu 2009”, a precizat avocatul regal britanic.

Potrivit expertului britanic, faptul că ancheta, comandată de persoanele din anturajul lui Filat, pe care instanța de judecată l-a găsit vinovat în acest caz, nu face referire la această perioadă, lasă multe semne de întrebare și accentuează o abordare părtinitoare: „Raportul Kroll nu descrie situația din sistemul bancar al Republicii Moldova până la producerea evenimentelor relevante care au legătură cu Ilan Șor, pentru a-i evalua în mod corect gradul de vinovăție. Rămâne fără răspuns întrebarea – de ce Guvernul Republicii Moldova nu a solicitat investigarea evenimentelor din această perioadă anterioară?!”.

Declarațiile Kroll nu se bazează pe fapte și analize obiective, a concluzionat avocatul regal. „ Multe dintre ele indică la faptul că scopul investigației Kroll este de a încerca mușamalizarea vinovaților și beneficiarilor reali ai furtului bancar. Mai mult, faptul că Kroll a fost angajată de persoane din anturajul lui Filat și că numele acestuia, dar și al altor vinovați și beneficiari recunoscuți de instanța de judecată nu figurează în rapoartele Kroll, nu fac altceva decât să consolideze aceste suspiciuni”.

James Ramsden, care a prezentat la Londra rezultatele analizei rapoartelor KROLL, este un avocat regal licențiat, cunoscut în Marea Britanie și la nivel mondial, specializat în investigații financiare și bancare. În prezent, pe lângă cazul KROLL și al scandalului bancar din Moldova, dânsul este implicat în investigarea unui caz major la cererea guvernului din Malaiezia. În activitatea sa, inclusiv de analiză a rapoartelor KROLL, avocatul colaborează îndeaproape cu compania britanică QUITEL intelligence, care reunește un grup de profesioniști înalt calificați în domeniul informațiilor financiare și de afaceri și investigațiilor cazurilor de fraudă bancară.

În decembrie 2017, Ilan Șor a atacat la Curtea Supremă de la Londra compania Kroll, companie implicată în mai multe scandaluri internaționale de spionaj, șantaj, colectare ilegală de informații.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.