Ambasadorul SUA recomanda Moldovei intensificarea luptei cu coruptia

Moldova a atins unele progrese in combaterea coruptiei, dar mai sunt multe de facut, a declarat miercuri Heather M. Hodges, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Statelor Unite in Moldova la o intilnire cu studentii Universitatii de Stat.

Ea a prezentat studentilor esenta Programului Preliminar al Fondului Provocarilor Mileniului in care in premiera a fost inclusa Republica Moldova si a precizat ca desi Chisinaul a inregistrat performante aproape la toti indicatorii de selectie a candidatilor care vor participa la program, nu reuseste in continuare sa-si indeplineasca angajamentul de a combate coruptia pentru includerea in programul complet de asistenta.

Diplomatul american citeaza expertii de la Banca Mondiala si Transparency International care au constatat ca in Moldova coruptia si perceptia acesteia este larg raspindita si patrunde in toate paturile sociale. Desi a refuzat sa vorbeasca de cazuri concrete, Hodges a mentionat ca sunt putine cazuri cind oficialii corupti au fost urmariti penal, dar si mai putine cind acestia au fost condamnati.

Printre progresele inregistrate in combaterea coruptiei, oficialul SUA, a mentionat derularea reformei regulatorii, in special "Legea ghilotinei", reformarea serviciului vamal si al politiei si adoptarea Strategiei si Planului National Anti-Coruptie. Potrivit ei, aceste reforme incep sa aduca roade iar indicele de perceptie a coruptiei al Transparency International a crescut brusc de la 2.3 la 2.9, fiind cel mai inalt scor din CSI.

Totodata, Moldova ar trebui in pregatirea proiectului pentru Programul Preliminar al Fondului Provocarilor Mileniului sa se axeze cel mai mult pe combaterea coruptiei pentru a se califica pentru programul complet de asistenta al Fondului Provocarilor Mileniului. Este nevoie de stabilirea standardelor de comportament etic. Conducatorii din Guvern, Parlament, marile companii si din ONG-uri sa arate clar subalternilor ca nu vor tolera coruptia. De asemenea, este nevoie de a asigura accesul la informatie si de a crea o mass-media libera si independenta. in acelasi context Hodges s-a referit la independenta justitiei.

Anul acesta Bordului Programului Administratiei SUA "Millenium Challenge Account" (MCA) a decist includerea Moldovei in Programul preliminar special al proiectului respectiv. Programul preliminar al MCA a fost elaborat recent pentru statele care doresc sa se califice pentru obtinerea de fonduri in cadrul MCA si presupune acordarea unui volum substantial de finantare in diverse domenii, orientat spre indeplinirea tuturor criteriilor de eligibilitate.

Fondul Provocarilor Mileniului a fost creat in 2004 si ofera asistanta statelor in curs de dezvoltare. Pina la ora actuala au fost incheiate cinci acorduri de asistenta in cadrul Fondului in valoare de 900 milioane USD. Banii sunt acordati sub forma de asistenta statelor care intrunesc cel putin jumatate din 16 indicatori de calificare. Criteriile de selectie se axeaza pe o guvernare echitabila, investitiile in oameni, incurajarea libertatii economice si combaterea coruptiei. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.