Alţi 11 sportivi ruşi au fost descalificați de la JO 2014

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a sancţionat vineri alţi 11 sportivi ruşi, participanţi la Jocurile Olimpice 2014 de la Soci, pe baza concluziilor Comisiei Oswald asupra sportivilor implicaţi în scandalul de dopaj de stat din Rusia, informează AFP.

Printre sportivii sancţionaţi sunt doi medaliaţi cu argint la sanie, Albert Demcenko şi Tatiana Ivanova. Albert Demcenko a obţinut argintul la individual, dar şi în ştafeta pe echipe, alături de Tatiana Ivanova.

Ceilalţi nouă sportivi sancţionaţi au concurat la Soci în probele de patinaj viteză, bob, schi fond şi hochei pe gheaţă feminin.

Hocheistele Tatiana Burina şi Anna Şciukina au fost descalificate, cum s-a întâmplat deja cu şase dintre coechipierele lor.

La schi fond, Nikita Kriukov, Aleksandr Besmertnîh şi Natalia Mateeva au fost de asemenea descalificaţi, la fel ca Liudmila Udobkina şi Maksim Belughin (bob) şi Ivan Skobrev şi Artiom Kuzneţov (patinaj viteză).

La fel ca toţi ruşii sancţionaţi, aceşti 11 sportivi sunt suspendaţi pe viaţă de la toate ediţiile viitoare ale JO.

Până în acest moment, comisia condusă de avocatul elveţian Denis Oswald, membru CIO şi fost preşedinte al Federaţiei internaţionale de canotaj, a deschis proceduri împotriva a 46 de sportivi ruşi. În total, 43 de sportivi au fost descalificaţi, iar trei cazuri au fost clasate.

“În măsura în care aceste investigaţii sunt în curs de desfăşurare, nu este exclus ca unele elemente să poată justifica deschiderea unor noi cazuri”, a precizat CIO.

Comisia Oswald a fost înfiinţată de CIO după dezvăluirile privind sistemul instituţional de dopaj care a existat în Rusia între 2011 şi 2015. Acest sistem a fost dezvăluit de raportul juristului canadian Richard McLaren, care a fost însărcinat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA).

Pe baza acestui raport, CIO a suspendat Rusia de la viitoarele Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Coreea de Sud). Sportivii ruşi “curaţi” vor fi lăsaţi să participe la competiţia din luna februarie, dar sub drapel neutru.

Sursa: Agerpres

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.