A fost adoptata in lectura finala Legea cu privire la exercitarea profesiei de medic si cea privind drepturile pacientului

Deputatii au adoptat joi, in lectura finala, Legea cu privire la exrecitarea profesiunii de medic si Legea cu privire la drepturile si responsabilitatile pacientului.

Valentina Buliga, presedintele Comisiei pentru protectie sociala, sanatate si familie, a comunicat in plenul Parlamentului ca Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic sintetizeaza bazele juridice ale activitatii medicului si integreaza intr-un tot organic conditiile si formele organizatorice ce stau la baza acestei activitati.

Pentru prima data in legislatie este stipulat ca medicului ii este interzis sa satisfaca rugamintea bolnavului de a-i fi curmata viata (eutanasia). Totodata pentru a exercita aceasta profesiune trebuiesc indeplinite un sir de conditii – cetatenie a Republicii Moldova, domiciliul permanent in tara, studii superioare medicale complete, perfectionarea cunostintelor teoretice si a deprinderilor practice pe parcursul intregii activitati, etc.

Potrivit legislatiei, profesiunea de medic poate fi exercitata in Republica Moldova de catre medici – cetateni straini si apatrizi in conditile prevazute de aceasta lege si pe baza de reciprocitate stabilita prin conventiile la care tara noastra este parte. "in scopul mentinerii calificarii, precum si al ridicarii nivelului de pregatire si responsabilitate profesionala, medicii sint supusi o data la cinci ani atestarii. Cetatenii straini care practica activitatea medicala in Moldova beneficiaza de aceleasi drepturi", se arata in lege.

Buliga a declarat ca scopul principal al Legii cu privire la drepturile si responsabilitatile pacientului este consolidarea drepturilor fundamentale ale pacientului si asigurarea respectarii demnitatii si integritatii bolnavului prin determinarea garantiilor principale si a mecanismelor de protectie a acestora.

Legea cuprinde cinci capitole si 18 articole cu privire la drepturile, limitarea drepturilor pacientului si responsabilitatile pacientului, asigurarea dreptului pacientului la informare, asigurarea confidentialitatii informatiilor ce tin de taina medicala, consimtamintul si modul de perfectare a acordului informat sau a refuzului benevol la interventia medicala, dreptul pacientului de a ataca actiunile prestatorilor de servicii de sanatate, responsabilitatea pentru incalcarea drepturilor pacientului, etc.

Potrivit legii, toate datele cu privire la identitatea si starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, tratamentul, precum si datele cu caracter personal, sint confidentiale si urmeaza a fi protejate si dupa decesul acestuia, iar prezentarea acestor date se admite numai in cazurile prevazute de lege. Metodele noi de diagnostic, tratament, profilaxie si reabilitare pot fi aplicate pacientului doar dupa obtinerea acordului acestuia sau a reprezentantului sau legal in forma scrisa.

La elaborarea legior s-a tinut cont si de opinia publica, ce a avut posibilitatea sa examineze si sa inainteze propuneri proprii. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.