220 localități din sudul și centrul țării, deconectate de la energia electrică

În dimineaţa zilei de 21 aprilie rămâneau deconectate de la energia electrică circa 220 localități din sudul și centrul țării. Echipele de depanare lucrează pentru restabilirea energiei. Totodată, în ultimele 24 de ore au fost înregistrați circa o mie de copaci căzuți în mun. Chișinău și în republică în general.

Pentru ridicarea acestora au lucrat reprezentanții Spațiilor Verzi, salvatori, pompieri, carabinieri și polițiști.

Date în acest sens au fost prezentate la şedinţa Comisiei pentru situații excepționale, prezidată de către premierul Pavel Filip.

Echipele de salvatori au acționat pentru deblocarea și tractarea a peste 200 mijloace de transport, unde se aflau circa 400 persoane, inclusiv minori.

Tot de către echipele de salvatori a fost acordat ajutor de transportare pentru două femei însărcinate, din raioanele Taraclia și Căușeni, care au fost predate instituțiilor medicale, dar și pentru un pacient cu ictus cerebral din raionul Cimișlia, transportat tot către spital. Toți sînt în afara pericolului.

Toate forțele activează în regim alert pentru lichidarea consecințelor și ajutor cetățenilor.

Premierul  Pavel Filip a luat decizia de a înainta un demers către președintele RM de a implica forțele Ministerul Apărării Naționale în lichidarea consecințelor ninsorii. Mai mult, s-a cerut activitatea celulei de criză, activată în cadrul Serviciului PC SE, unde activează toate instituțiile competente și capabile să gestioneze o situație excepțională.

În total, în ultimele 24 de ore, au intervenit 4146 angajați ai subdiviziunilor MAI cu 602 unități de tehnică. Oamenii sunt îndemnați să nu iasă din locuințe dacă nu au necesităi urgente, și mai ales să nu pornească la drumuri lungi, întrucât avem drumuri locale în raioanele de sud și centru ale țării, unde se circulă cu mari dificultăți.

Premierul a îndemnat oamenii să dea dovadă de calm, răbdare și să asculte indicațiile autorităților. Cetățenilor le sînt amintite numerele de urgență, 901 și 902, la care trebuie să apeleze pentru ajutor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.