Zdob și Zdub și Frații Advahov, în ajun de Eurovision: „Ne simțim deja câștigători”

Formația Zdob și Zdub și Frații Advahov pleacă astăzi la Torino, unde vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional Eurovision. Vor interpreta deja renumita piesă „Trenulețul”. 

Am discutat cu artiștii despre așteptările lor la Eurovision, despre pace și rolul artiștilor în aceste vremuri complicate.

Primele voastre participări la Eurovision au fost cu succes. Credeți că a treia oară e cu noroc?

Roman Iagupov: Bineînțeles! Deja suntem norocoși. Pentru mine Eurovisionul este un festival de prietenie și muzică, nu mă simt ca la competiție. Noi suntem ok. Ne-am pregătit, ne-am străduit să fim nice, avem costume, energie, piesă bună, Vitalie, Vasile – frații Advahov. Avem un mesaj frumos și un refren pe care-l cântă lumea. Noi îi invităm pe toți să vină aici (n.red. în Republica Moldova). Avem folclor interesant, bucătărie bună, oameni frumoși. Eu deja mă simt ca un câștigător, participarea noastră este deja un noroc. 

Cum s-a schimbat mesajul piesei voastre odată cu începerea războiului din Ucraina? 

Vasile Advahov: Noi avem un mesaj frumos și simbolul, trenul, care unește pe toată lumea. Toți urcă într-un tren, indiferent de ce naționalitate este – trenul îi duce la destinația care și-o doresc. Piesa este foarte energică și am simțit în turul de promovare reacția publicului, în special la sunetul acordeonului și viorii. 

Vitalie Advahov: Simbolul nostru este pacea. Eurovisionul a fost creat după al doilea război mondial, pentru a uni toate țările, pentru a le împrieteni. 

Roman Iagupov: Motto-ul nostru este make love, not war! Noi suntem împotriva agresiunii, asta e o nebunie și o tragedie pentru toți, nu numai pentru Ucraina și Rusia. Războiul trebuie oprit. 

Mihai Gîncu: Mesajul muzicii noastre este unirea oamenilor. Mă refer la muzica pe care mi-a dat-o Dumnezeu. Dacă eu transmit prin talentul nostru un mesaj și mă înțelege lumea, eu sunt fericit. Scopul nostru este să dăruim pace.

Aș vrea să vă întreb despre susținere, atât spirituală, cât și financiară. Din partea cui simțiți susținere în drumul vostru spre Eurovision?

Vitalie Advahov: Avem susținere. Din partea MAIB – financiară, din partea statului – spirituală (n.red: râde). Din partea spectatorilor avem cea mai mare susținere! Avem susținerea echipei noastre. Îndemnăm diaspora și pe toți cei din afara țării să fie alături de noi! 

***

Participarea formației Zdob și Zdub și a fraților Advahov la Concursul Internațional Eurovision din acest an are loc cu susținerea financiară a maib, care a anunțat parteneriatul cu mesajul „În unison, la Eurovision!”.

 

„Suntem mândri să susținem acest proiect și să contribuim la  participarea Republicii Moldova la Eurovision. Avem certitudinea că prestația Moldovei în cadrul concursului european va fi la cel mai înalt nivel. Felicităm Formația «Zdob și Zdub» și Frații Advahov pentru această piesă originală și le urăm mult succes la Torino!” 

***

Dacă ar fi să puneți un pariu: ce țară câștigă Eurovisionul anul acesta?

Vasile Advahov: Eurovision e un concurs cu surprize. Dar nu contează cine va câștiga –  dacă o țară își reprezintă cultura prin intermediul unui artist, acesta este deja un câștigător și trebuie susținut indiferent de rezultatul pe care-l va obține. 

Vă urăm succes!

Reprezentanţii Republicii Moldova vor evolua în prima semifinală, pe 10 mai, alături de alte 17 țări, printre care și Ucraina. Marea finală a concursului muzical va avea loc pe 14 mai.

Amintim că formația „Zdob şi Zdub” participă pentru a treia oară la concursul internațional, după ce pentru prima oară, în 2005, a reprezentat țara noastră cu piesa „Bunica bate doba”, clasându-se pe locul șase, iar în 2011 – cu piesa „So Lucky”.

Organizatorul național al concursului, din 2005 până astăzi, este Compania „Teleradio-Moldova” (TRM).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.