Connect with us
"
"

Divertisment

Vremea o ia razna în Marea Britanie şi Franţa. Trei persoane au murit şi 90.000 de case nu au curent electric/ VIDEO

Vremea rea le dă bătăi de cap britanicilor şi francezilor. O puternică furtună venită din Atlantic a perturbat transporturile aeriene şi feroviare.

Publicat

pe

Vremea rea le dă bătăi de cap britanicilor şi francezilor. O puternică furtună venită din Atlantic a perturbat transporturile aeriene şi feroviare, transmite Digi 24.

Două persoane s-au înecat în Marea Britanie. În Franţa, un copil de 12 ani a murit strivit de un zid prăbuşit din cauza vântului, iar un marinar rus este dat dispărut. Şi tot în Hexagon, 90.000 de locuinţe au rămas fără curent electric.

În Anglia și Țara Galilor a plouat torențial, iar vântul a făcut ravagii. Rafalele au atins 140 de kilometri pe oră. Zeci de zboruri au fost anulate, pe aeroportul Heathrow din Londra. Sute de persoane, plecate la drum pentru a-și petrece Crăciunul alături de cei dragi, au stat ore în șir în aeroport, în așteptarea unor zboruri alternative.

Situaţia a fost şi mai gravă la Southampton, în sudul Angliei, unde au fost anulate toate zborurile de pe aeroportul local, care asigura curse interne. Totoddată, trenurile au avut mari întârzieri, din cauza trunchiurilor de copaci căzute peste calea ferată. 

Nici pe şosele nu s-a circulat mai bine. Autorităţile i-au sfătuit pe şoferi să nu iasă cu maşina decât dacă este neapărată nevoie. Puţini, însă, şi-au anulat călătoria de Crăciun, aşa că blocajele de trafic nu au lipsit.

Şi coasta de nord-vest a Franţei a simţit din plin furia furtunii. În Bretania, vântul a suflat în rafale de 120 de kilometri pe oră, iar valurile au ajuns la 20 de metri înălţime. În 23 de departamente este alertă portocalie de vânt. Meteorologii au anunţat că vremea rea va continua şi în ziua de Crăciun.
 

sursa video: Digi 24

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

Va interzice Putin curcubeul?

Publicat

pe

PE SCURT

Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție, șefa Uniunii Femeilor din Rusia, Ekaterina Lakhova s-a plâns președintelui Federaiei Ruse de influența pe care ar avea-o înghețata „Curcubeu” și panourile de publicitate în toate culorile pentru copii. Potrivit Ekaterinei Lakhova, curcubeul ar promova „valorile netradiționale”. Discuția a pornit în contextul în care pe 25 iunie Ambasada SUA la Moscova a atârnat pe clădire un drapel în culorile curcubeului pentru a marca Ziua comunității LGBT+.

Citește și: Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei. Cum ar putea influența regiunea transnistreană 

PE LUNG

Nu ar trebui să avem propagandă, dar astăzi avem panouri publicitare în culorile curcubeului, frumoase. Pare a fi insesizabil, cu cuvinte frumoase, de exemplu înghețata care se numește și «Curcubeu», «consumă această înghețată» și așa mai departe. Prin urmare, este indirect, dar totuși îi face pe copiii noștri să se obișnuiască cu acea culoare, cu steagul care a fost atârnat la această ambasadă”, a declarat Lakhova.

Putin a fost de acord și a confirmat că problema „propagării valorilor netradiționale pentru noi” are nevoie de „control”.

„Bineînțeles, știți, aici nu poți urmări pe toată lumea, ce etichetă are și așa mai departe. Dacă există motive să credem că aceasta este propagandă pentru valori netradiționale pentru noi, atunci pur și simplu organizațiile nonguvernamentale care împărtășesc poziția oficială a autorităților ruse, trebuie într-un mod adecvat, dar nu agresiv, să asigure controlul public”, a declarat Putin.

Declarația Ekaterinei Lakhova a devenit rapid motiv de glume la acest subiect. Internauții au mers mai departe și l-au suspectat imediat pe Putin că în curând va interzice curcubeul în Federația Rusă.


Undeva, 100% este o grădiniță cu numele „Curcubeu”

Dacă înghețata «Curcubeu» face «propagandă LGBT», ce face atunci parcul «Curcubeu» din Ekaterinburg? Probabil că acolo au loc adunări ale comunității LGBT. Nu au simț. Nici nu m-au chemat!”

Portalul Meduza a contactat fabrica care produce înghețata „Curcubeu”. Acesta a declarat că dacă va fi emisă o decizie, compania se va conforma și va scoate „curcubeul” din comerț. Totuși, vicepreședintele companiei, Armen Beniaminov, speră să nu fie interzis produsul. „În primul rând, pe etichetă sunt doar patru culori și nu șapte. În al doilea rând, compania ține la valorile familiei, iar curcubeul reprezintă soarele după ploaie și nu drapelul comunității LGBT.”

Isaac Newton inventează homosexualitatea, 1672

Bill Gates radiază cu ajutorul sputnicului locuitorii suburbiei Moscova cu homosexualism. Fotografia e în culori.

La referendumul care a avut loc săptămâna trecută în Federația Rusă privind amendamentele la Constituție, populația a putut vota și pentru introducerea alineatului despre „protecția familiei, a maternității, a paternității și a copilăriei; apărarea instituției căsătoriei ca uniune a unui bărbat și a unei femei; crearea condițiilor pentru o creștere decentă a copiilor în familie, precum și pentru îndeplinirea de către copiii adulți a obligației de a avea grijă de părinți”.

În seria de videouri care promovează modificarea Constituției se regăsește și filmulețul de mai sus care promovează homofobia.

Foto principală: Curcubeu deasupra orașului Kremlin.
Autoare:  Nikki Aaron

Citește mai departe

Divertisment

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Publicat

pe

De către

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat Declarația de Independență a Republicii Moldova cu ambele mâini. Colegii și susținătorii spun că atunci când venea vorba de cauză, Lidia Istrati era de neclintit. „În alte împrejurări, putea fi președintele republicii. Aș fi votat pentru ea și aș fi convins intelectualii s-o sprijine”, spunea la un moment dat academicianul Mihai Cimpoi.

Lidia Istrati s-a născut pe 22 iunie 1941, în satul Sofia, județul Bălți. A absolvit Institutul Agricol din Chișinău. După absolvire, a fost repartizată în comuna Bujor, Lăpușna, unde a lucrat ca profesoară de chimie la școala din localitate. Între timp, a debutat cu nuvela „Îngăduie, omule!” în revista „Nistru”, în anul 1968, în timpul așa-zisului „dezgheț al comunismului”. Nuvela vorbește despre adevărata față a guvernării comuniste. Proza trezește nemulțumirea liderilor vremii, autoritățile confiscă revista de la abonații particulari. După ce și-a susținut doctoratul în domeniul biochimiei și fiziologiei plantelor, nimeni nu dorea să o angajeze. Ulterior, i s-a propus postul de șefă a redacției de medicină și biologie la editura „Știința”.

La sfârșitul anilor ‘80 Lidia Istrati a ocupat o perioadă postul de director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir”, apoi a fost aleasă deputat în două legislaturi ale Parlamentului de la Chișinău (1990-1997). A fost președinta Ligii Democrat-Creștine a Femeilor din Moldova (1993-1997).

Colegii au descris-o drept „spărgătoare de gheață, care a spus adevărul atunci când toți se temeau”, „cavaler al adevărului”, „soldat în fața căruia sunt obligați să dea onorurile toți generalii”. Regretatul poet Dumitru Matcovschi spunea: „fără Lidia Istrati nu cred că am fi putut convoca primele mitinguri în PMAN”.

„Dumnezeu în ceruri s-a oprit în dreptul Moldovei și cu milostenia sa ne-a îndrumat, ne-a dat mintea de pe urmă, ne-a unit, ne-a împreunat și noi am votat independența”, astfel deputata Lidia Istrati a anunțat mulțimea din Piața Marii Adunări Naționale despre semnarea Declarației de Independență. Tot atunci a lansat mult cunoscutul îndemn „Bucurați-vă de Libertate!”,

În cadrul unor emisiuni televizate, scriitorul Vladimir Beșleagă menționa că atunci când răsuna vocea ei în Parlament, „parcă se auzea vocea lui Dumnezeu”, iar scriitorul Ion Hadârcă povestea că discursurile ei parlamentare erau în majoritatea cazurilor „fulminante, bine argumentate și cu un impact imediat”, „Nu a rămas fără repercusiuni. A fost amenințată în repetate rânduri și chiar s-a împușcat în geamul ei”, a mai spus Ion Hadârcă.  

Dumitru Holban, deputat în primul Parlament, își amintea că pe toată durata mandatului de deputat, Lidia Istrati a fost exigentă și integră. „Ea îi asculta atent pe toți în Parlament, iar după ce deputatul își termina alocuțiunea îl întreba: «Numai atât te ajunge capul?» Prin asta era spus tot”.

„Ea a fost primul politician care, în mai multe rânduri de la tribuna parlamentului, ne-a prevenit de pericolul instalării la putere a unor grupări oligarhice. Toți făceau glume pe seama ei. Presa o arăta într-o lumină, politicienii speculau vorbele ei reducându-le din gravitate și importanță”, povestește Iurie Colesnic.

Lidia Istrati a semnat volumele de proză „Nica”, „Goană după vânt”, „Nevinovata inimă”, romanul istoric „Tot mai departe”. Întrebată cum a îmbinat biologia cu literatura, Lidia Istrati a răspuns: „Biologia este știința despre viață, iar proza este descrierea subiectivă a vieții. Or una pe alta numai s-au completat”.

Lidia Istrati a decedat la 25 aprilie 1997, trăind doar 7 ani de independență a Republicii Moldova.

Citește mai departe

Externe

Prietenii neașteptate. De ce într-un oraș american tinerii și vârstnicii vorbesc la telefon

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Aproximativ de două ori pe săptămână Mary Jane Gillespie, de 76 de ani, și Kelly Heimbach, de 17 ani, vorbesc la telefon. Vorbesc despre limbi – cum spaniola este mai ușor de învățat decât franceza, deoarece are mai puține consoane care nu se pronunță. Cât de utilă este limba germană la citirea poemului Beowulf, care a fost scris în engleza veche. Discută despre cum noul coronavirus va intra în istorie, la fel ca gripa din 1918 și epidemia de poliomielită din anii 1950. Și ascultă ciripitul păsărilor împreună.

Vorbesc ca două prietene vechi, deși nu s-au întâlnit niciodată în viață. Acum trei luni, niciuna dintre ele nu știa despre existența celeilalte. Însă în martie școala Heimbach din Alexandria și Goodwin House, comunitatea de pensionari din același oraș, au lansat programul Companion, un parteneriat care conectează adolescenții și persoanele în etate, creând un fel de corespondență în era coronavirusului. În ultimele două luni, 28 de cupluri au comunicat în mod regulat.

PE LUNG

Cele două organizații au deja o istorie comună: mulți dintre absolvenții, părinții, bunicii și foștii profesori ai școlii au ajuns la Goodwin House după pensionare.

Când a izbucnit pandemia care i-a separat pe studenți și pe cei vârstnici de lumea largă, administratorii ambelor organizații s-au gândit cum să îi ajute. Parteneriatul li s-a părut studenților o modalitate bună de a-și folosi timpul în mod constructiv și profitabil pentru persoanele în vârstă, ale căror activități sociale în azil au fost reduse, deoarece persoanele în vârstă prezintă un risc deosebit de a contracta virusul. „A fost o necesitate reciprocă. Studenții noștri au simțit, de asemenea, efectele situației, nu-și puteau vedea prietenii, au simțit și singurătatea și izolarea momentului ”, spune Valentina Raman, reprezentanta centrului pentru bătrâni. Pentru a găsi studenții potriviți, ei au fost rugați să scrie câteva cuvinte despre interesele și experiențele lor. S-au înregistrat atât de mulți studenți pentru această activitate, încât unii au fost nevoiți să se înscrie pe lista de așteptare.

„Studenții se distrează mult”, mai adaugă Raman. „Le place să asculte, sunt curioși și le place să afle despre istoria Alexandriei”, unde mulți dintre vârstnici au trăit în tinerețe. „Unii au găsit chiar și legături, bunicul lor era de fapt prieten cu companionul de la telefon. Unul dintre ei chiar a creat un album foto pentru interlocutorul său”. 

Despre ce discută o  tânără de 17 ani și o femeie de 76 de ani 

Înainte de pandemie, muziciana Mary Jane, acum la pensie, frecventa biserica și participa la evenimente precum Festivalul de primăvară, unde interpreta cântece și melodii populare ale secolului trecut. Dar de la jumătatea lunii martie a fost țintită la locul de reședință, nu și-a putut vedea fratele, care locuiește în apropiere, nu a putut comunica îndeaproape cu cei de-o vârstă cu ea. „A fost foarte greu. Nu pot folosi un computer, așa că nu pot face toate lucrurile pe care le fac oamenii pe un computer ”, a spus ea. 

Bătrâna povestește că a vorbit despre asta cu Kelly, partenera ei telefonică, chiar la primul apel: „a mers excelent, ne-am dat seama că avem multe viziuni comune despre diferite lucruri.” 

Au vorbit despre profesorii lor de liceu și despre Războiul Rece, pe care Kelly îl studiază și prin care Mary Jane a trecut. „Am împărtășit cu ea experiențele mele despre asta. Tatăl meu a fost atașat al Forțelor Aeriene la Viena la începutul anilor 1960”, când Mary Jane tocmai absolvea liceul. 

Cele două discută și despre provocările legate de criza de sănătate care a paralizat majoritatea activităților normale ale lumii. Ele au descoperit și multe lucruri pe care le au în comun, cum ar fi faptul că profesorii lor de istorie americană au fost, de asemenea, instructori de lupta. 

Adesea vorbesc câte  o oră, sesiuni pe care Mary Jane le așteaptă cu nerăbdare. „Am ajuns să simt cel mai greu lucru pe care l-am avut de făcut în viața mea și eu m-am confruntat cu foarte multe”, a spus ea. 

Iar mama tinerei, Dizi Heimbach, spune că Mary Jane a devenit o persoană de neînlocuit pentru fiica ei, care avea o agendă foarte încărcată la școală, înainte de pandemie.

Nu toate interacțiunile sunt telefonice; unele cupluri folosesc Skype, Zoom sau e-mailul. Dar pentru mulți studenți, telefonul are o aură de modă veche, exotică și poate oferi, de asemenea, abilități importante pentru vârsta adultă. Pentru a-i ajuta în acest sens, administratorii au creat un scenariu pentru un apel telefonic introductiv, cu sugestii pentru a începe o conversație. De asemenea, au organizat antrenamente pentru studenți, mai ales ca aceștia să poată comunica mai ușor cu persoanele în vârstă care pot fi greu de auzit sau au probleme cognitive care necesită mai multă răbdare.

Deocamdată, organizatorii intenționează să continue proiectul cel puțin pe parcursul verii și e posibil să-l prelungească și mai mult în viitor.

Sursa: Washingtonpost

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie15 ore în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social17 ore în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură18 ore în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social21 de ore în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social2 zile în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031