Vladimir Putin a interzis temporar zborurile spre Georgia

PE SCURT

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care interzice companiilor aeriene rusești să transporte temporar cetățeni din Rusia în Georgia. Interdicția a fost introdusă cu începere din 8 iulie „pentru asigurarea securității naționale”. Nu se știe deocamdată cât timp va dura interdicția.

Președintele rus, de asemenea, le-a recomandat operatorilor de turism să oprească vânzarea pachetelor spre Georgia pe durata interdicției. Liderul de la Kremlin a ordonat Guvernului să îi ajute pe rușii din Georgia să se întoarcă în Rusia, scrie Meduza.io.

PE LUNG

Înainte de aceasta, Ministerul rus de Externe „le-a recomandat cu insistență” rușilor, din motive de securitate, să se abțină de la călătorii în Georgia. De asemenea, rușilor, care sunt în Georgia, li s-au cerut să nu meargă în locurile aglomerate din Georgia.

Vineri, la Tbilisi, cel puţin 15.000 de persoane au răspuns la apelul opoziţiei şi s-au adunat în faţa parlamentului Georgiei. Majoritatea protestatarilor au cerut să se pună capăt influenţei oligarhului Bidzina Ivanişvili, fondatorul partidului la putere Visul Georgian şi frecvent prezentat ca omul forte al ţării.

Tulburările au izbucnit joi, când aproape 10.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului pentru a protesta împotriva intervenţiei, de la tribuna preşedintelui, a unui deputat al Partidului Comunist din Rusia, Serghei Gavrilov. Poliția a folosit grenade fumigene, gaze lacrimogene și a împușcat cu gloanțe de cauciuc pentru a disperasa protestatarii.

Prezenţa deputatului rus în parlament, în cadrul unei reuniuni internaţionale a ortodoxiei, a şocat, într-o ţară în care mulţi consideră Rusia drept putere care a ocupat o parte din teritoriu.

Ieri, președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a anunțat că își părăsește postul. Demisia lui Kobakhidze este una dintre cerințele prezentate de participanții la mitingul de protest în masă, care a avut loc la Tbilisi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.