Protest antirus de amploare la Tbilisi. Poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

PE SCURT

În jur de 10 mii de georgieni protestează acum în fața Parlamentului din Tbilisi și cer demisia președintelui Parlamentului, șefilor Ministerului Afacerilor Interne și Seviciului de Securitate. Poliția a folosit gaze lacrimogene și a împușcat cu gloanțe din cauciuc pentru a dispersa protestatarii.

Revoltele au fost catalizate de discursul deputatului Dumei rusești Serghei Gavrilov în cadrul Adunării interparlamentare a deputaților din țările ortodoxe în Parlamentul Georgiei. Acesta a stat în fruntea parlamentului și a vorbit în limba rusă.

PE LUNG

Tensiunile au început atunci când deputatul rus s-a adresat delegațiilor de pe locul președintelui Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze.

https://www.facebook.com/irina.kalatozishvili/posts/2308363479244610

Astfel, mii de georgieni au ieșit astăzi seara în stradă, unii purtând steaguri ale UE și pancarte pe care scrie „Rusia este ocupant”. Deși protestatarii au încercat să rupă cordonul de poliție, forțele de ordine au reșit să-i oprească din a intra în clădirea parlamentară.

De altfel, poliția a folosit grenade fumigene, gaze lacrimogene și a împușcat cu gloanțe de cauciuc pentru a disperasa protestatarii. Ministerul Sănătății georgian a raportat 52 de victime, dintre care 38 sunt polițiști.

https://twitter.com/OlegPanfilov7/status/1141808275228364800

Conflictul dintre Georgia și Rusia s-a accentuat în urma conflictelor armate din 2008, când trupele rusești au încălcat frontiera de stat a Georgiei.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.