Veaceslav Platon, condamnat la încă 12 ani de închisoare

Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a mai primit 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, controversatul om de afaceri s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău marți, 12 decembrie, anunţă Anticoruptie.md.

Sentinţa a fost dictată în lipsa omului de afaceri şi a avocaţilor pe care i-a angajat, aceştia fiind înlăturaţi din proces.

Astfel, omul de afaceri a fost condamnat pentru faptul că, pe 22 decembrie 2016, aflându-se în biroul de aşteptare din incinta Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, a avut discuţii cu doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanţele de judecată.

În cadrul discuţiilor, Veaceslav Platon le-ar fi promis gardienilor apartamente în capitală, automobile şi câte 5.000 de euro pe lună pentru a-i permite acţiuni interzise în cadrul întâlnirilor cu avocaţii, inclusiv prin facilitarea accesului la un telefon mobil. Anterior, apărătorii săi au declarat că dialogul cu mascații nu a fost decât o glumă.

Anticoruptie.md precizează că în aprilie 2017, omul de afaceri a fost condamnat pentru escrocherie şi spălare de bani la 18 ani de închisoare.Ulterior, Procuratura Anticorupţie a anunţat că a expediat în judecată un nou dosar în care Veaceslav Platon este învinuit de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari, săvârşită de un grup criminal organizat.

Potrivit materialelor cauzei penale la care se face trimitere în comunicatul de presă al Procuraturii Generale, s-a constatat că în 2016 businessmanul, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.