Va contribui sau nu Germania la soluţionarea problemei transnistrene? Ce spun experții

Germania ar putea avea o influenţă puternică în soluţionarea conflictului transnistrean. Opinia aparține fostului reprezentant special al Uniunii Europene la Chișinău, Kalman Mizsei. Acesta a declarat pentru Moldova.ORG că Germania poate face multe pentru a convinge Rusia că o soluționare echitabilă a conflictului este în interesul tuturor după două decenii de la izbucnirea lui.

„Merkel este cel mai influent politician european, opinia căruia este auzită nu doar la Bruxelles, dar şi la Moscova”, a declarat Mizsei.

Nicu Popescu, cercetător principal în cadrul European Council on Foreign Relations (ECFR), crede că Germania poate ajuta Republica Moldova prin menţinerea problemeni transnistrene pe agenda relaţiilor dintre UE şi Rusia.

„Rusia are interese în regiune, iar în ultimele două decenii nu s-a pronunţat ferm pentru o soluţie durabilă a conflictului. Astfel, sprijinul diplomatic german în negocierile cu Rusia este foarte important în încercărcile de a identifica o soluţie pentru acest conflict”, a declarat Nicu Popescu pentru Moldova.ORG.

Există multe speculaţii în presă precum că Angela Merkel va veni cu o soluţie de federalizare pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean. Într-un articol publicat ieri pe pagina web a radioului Vocea Rusiei se menţionează că Angela Merkel „va propune Moldovei un model de federalizare de tip german”, Transnistria devenind „un Land în cadrul Moldovei federative”.

Vladimir Socor, expert în cadrul Fundaţiei Jamestown, a declarat anterior că un astfel de scenariu nu este dorit. „Orice tip de federalizare a Moldovei înseamnă fărîmiţarea statului. Aceasta ar transforma Republica Moldova dintr-un stat în state practic neguvernate, divizat în mici principate feudale”, a declarat Socor.

Kalman Mizsei consideră că cea mai bună soluţie ar fi una europeană, care ar face Rusia să simtă că este o înţelegere echitabilă. El a subliniat că o astfel de soluţie ar restabili integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu o autonomie largă pentru Transnistria.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare