Justiție
Unul din suspecții reținuți pentru tentativa de omor asupra lui Vlad Plahotniuc, condamnat la 5 ani și 4 luni de pușcărie

Iuri Parhomenco, unul din cei șapte suspecți reținuți pentru tentativa de omor asupra președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, a fost condamnat astăzi, 30 ianuarie, la 5 ani și 4 luni de detenție în penitenciar de tip semiînchis. Avocatul lui Parhomenco a recunoscut că acesta se aștepta la o pedeapsă mai aspră, or procurorii au cerut o pedeapsă de 10 ani și șase luni.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) a expediat în instanță, în toamna anului 2016, dosarul privind tentativa de asasinare a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În total, pe banca acuzațiilor au ajuns șapte persoane.
Potrivit procurorilor, cei șapte, la indicația lui Grigore Caramalac alias Bulgaru, ar fi pus la cale omorul politicianului.
Într-o conferință de presă, susținută în octombrie 2016, procurorii PCCOCS au declarat că primul membru recrutat de Caramalac a fost prim-vicepreședintele Federației internaționale a veteranilor de sport, Valerian Zabolotnîi. Acesta, la rândul lui, l-a recrutat pe Stepan Chirov, un apropiat de-a lui Caramalac și pe Dmitri Șevcenco. Ulterior, a fost recrutat cel care trebuia să organizeze și să gestioneze atacul- Iuri Parhomenco, originar din stânga Nistrului, condamnat anterior pentru omor la comandă.
Atunci oamenii legii au declarat că Parhomenco știa că nu va reuși să execute un asemenea omor de unul singur și că va fi omorât de Caramalac, de aceea a apelat la un prieten de-al lui – Oleksandr Adamovici, cunoscut în Ucraina pentru șantaj și omor la comandă. Acesta din urmă a recrutat încă patru persoane, care urmau să execute asasinatul.
Procurorii au mai spus că Zabolotnîi i-a asigurat pe executori cu armament, mașină și loc de cazare în capitală. Tot Zabolotntîi a organizat obținerea unui automobil cu numere poloneze pentru ca grupul de asasini să plece din Moldova după ce ar fi executat omorul.
Oameni legii au spus că asasinatul ar fi costat 200.000 de dolari, iar unii dintre participanți ai grupului criminal discutau între ei precum că suma este prea mică pentru un asemenea risc.
Justiție
Un tânăr de 21 de ani a fost condamnat la 24 ani de închisoare. Și-a înjunghiat mortal doi amici

Curtea de Apel Chişinău a agravat sentinţa unui tânăr, care în toamna anului trecut şi-a omorât doi prieteni, aplicându-i o pedeapsă definitivă de 24 de ani închisoare în penitenciar de tip închis.
De asemenea, acesta a fost obligat de a achita în contul reprezentanţilor victimelor a unui prejudiciu moral şi material de 326 mii de lei.
Cazul, a avut loc în dimineaţa zilei de 2 septembrie 2018, într-un apartament de pe strada Trandafirilor, din sectorul Botanica.
Potrivit probatoriului, inculpatul şi victimele făcuse cunoştinţă în ajun, la o discotecă din capitală, după care au mers împreună acasă la una dintre victime.
Profitând de faptul că bărbaţii au adormit sub influenţa alcoolului, inculpatul i-a înjunghiat mortal, după care a sustras din apartament bunuri estimate la peste 37 de mii de lei, părăsind ulterior locul faptei.
Corpurile victimelor, de 30 şi 31 de ani, au fost depistate a doua zi după tragedie, de mama unuia dntre aceştia.
Inculpatul a fost identificat şi reţinut la scurt timp, iar până la condamnare s-a aflat în arest.
Acesta are 21 de ani, este locuitor al raionului Cantemir şi mai este vizat în alte patru cauze penale pentru comiterea mai multor tâlhării şi jafuri.
Decizia este executorie, însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiţie.
Justiție
Cifra Săptămânii: peste 16 mii de inculpați trimiși în judecată

Peste 16 mii de inculpați au fost trimiși în judecată timp de un an, calculează Procuratura Generală.
Cei 647 de procurori din toată ţara au exercitat şi condus, în anul 2018, urmărirea penală pe 51943 de dosare, din care, în 22940 de cazuri urmărirea penală a fost finalizată. În total, procurorii au deferit justiţiei 14794 de cauze penale în privinţa a 16681 de persoane implicate în comiterea a 16337 infracţiuni, inclusiv:
– 3886 – infracţiuni contra patrimoniului;
– 1246 – încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei rutiere;
– 1120 – circulaţia ilegală a drogurilor;
– 865 – huliganism;
– 293 – infracţiuni contra justiţiei;
– 252 – corupere şi trafic de influenţă;
– 167 – violuri;
– 145 – vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale şi sănătăţii;
– 104 – omucideri intenţionate;
– 93 – contrabanda;
– 70 – abuz şi exces de putere;
– 35 – evaziuni fiscale şi infracţiuni financiar-bancare;
– 6074 – alte categorii de infracţiuni.
În procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei au fost deferite justiţiei 315 de cauze penale.
Soluții de scoatere de sub urmărire penală, încetare şi clasare au fost dispuse în 8055 de cauze penale, inclusiv, în 4805 – din lipsa elementelor infracţiunii, 1906- în legătură cu împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile, 178 – în baza actului de amnistie şi 1166cauze din alte motive de nereabilitare.
Din numărul total de 12376 de sentinţe pronunţate în anul 2018 în privinţa a 13900 de persoane, în 1,8 la sută din cazuri au fost emise sentinţe de achitare.
Justiție
Un cetăţean turc, răpit de un tânăr de 29 ani. A fost ținut imobilizat timp de două zile într-o casă din Dondușeni

Un tânăr din raionul Donduşeni, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare, după ce a răpit și a jefuit un cetățean turc, aflat în Republica Moldova. Procurorii, care au solicitat condamnarea inculpatului la 12 ani de detenţie, anunţă că vor contesta sentinţa primei instanţe, pe care o consideră prea blândă.
Procurorii au demonstrat prin probe că, în seara zilei de 22 februarie 2018, inculpatul, în comun cu alţi trei complici, aflându-se în centrul oraşului Călaraşi, au convins un cetăţean al Turciei să iasă în stradă, prezentându-se ca fiind angajaţi ai poliţiei.
Ulterior, aceştia au forţat bărbatul să urce într-o maşină, unde l-au legat, lovit şi transportat într-o casă din satul Lipnic, raionul Ocniţa.
La destinaţie, agresorii au continuat să aplice forţa fizică faţă de victimă, pe care au imobilizat-o cu bandă adezivă şi o funie, şi au deposedat-o de bunurile pe care le avea asupra sa – acte, bani, carduri bancare, accesorii, telefon şi un laptop.
Prejudiciul a fost estimat la 186 mii de lei.
În continuare, prin ameninţări cu răfuiala fizică, aceştia i-au cerut cetăţenaului turc să le comunice unde sunt restul banilor, dar şi codurile cardurilor bancare.
Timp de două zile, victima s-a aflat imobilizată în casa respectivă. Într-un final, bărbatul a reușit să se elibereze de sine stătător şi să alerteze oamenii legii.
De notat că, cetăţenaul turc, în vârstă de 48 de ani, venise în Republica Moldova pentru a se logodi cu o moldoveancă pe care o cunoscuse pe reţelele de socializare.
La scurt timp după crimă, inculpatul a fost reţinut, iar ceilalţi trei complici au reuşit să se eschiveze de la organul de urmărire penală, fiind anunţaţi în căutare.
Între timp, unul dintre indivizi a fost reţinut în Franţa, urmând a fi extrădat în curând autorităţilor din Republica Moldova. În privinţa unui alt membru al grupării criminale urmărirea penală a fost disjunsă într-o procedură separată, acesta fiind judecat în prezent şi pentru un omor comis în raionul Floreşti.