Connect with us
"
"

Externe

Un seism puternic a zguduit, în această dimineaţă, Bulgaria

Un seism puternic cu magnitudinea de 6.1 grade pe scara Richter a avut loc în această dimineaţă în Bulgaria.

Publicat

pe

Un seism puternic cu magnitudinea de 6.1 grade pe scara Richter a avut loc în această dimineaţă în Bulgaria.

Cutremurul produs în jurul orei 3.00 a fost urmat mai apoi de către alte replici la fel de puternice.

Seismul a avut loc la o adâncime de 9.1 km la distanţa de 25 km de capitala Bulgariei, Sofia şi a fost simţit şi la Bucureşti, precum şi în alte oraşe din sudul României.

De asemenea, acesta a avut impact şi asupra ţărilor vecine precum Macedonia şi Serbia.

Seismul petrecut în jurul orei 3.00 nu a produs victime sau răniţi, informează Novinite, care citează Serviciul de Protecţie Civilă bulgar. Mai multe ziduri s-ar fi prăbuşit însă doar în localitatea din nordul Bulgariei, Pernik, care a fost cea mai aproape de locul unde s-a produs calamitatea. 

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Prietenii neașteptate. De ce într-un oraș american tinerii și vârstnicii vorbesc la telefon

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Aproximativ de două ori pe săptămână Mary Jane Gillespie, de 76 de ani, și Kelly Heimbach, de 17 ani, vorbesc la telefon. Vorbesc despre limbi – cum spaniola este mai ușor de învățat decât franceza, deoarece are mai puține consoane care nu se pronunță. Cât de utilă este limba germană la citirea poemului Beowulf, care a fost scris în engleza veche. Discută despre cum noul coronavirus va intra în istorie, la fel ca gripa din 1918 și epidemia de poliomielită din anii 1950. Și ascultă ciripitul păsărilor împreună.

Vorbesc ca două prietene vechi, deși nu s-au întâlnit niciodată în viață. Acum trei luni, niciuna dintre ele nu știa despre existența celeilalte. Însă în martie școala Heimbach din Alexandria și Goodwin House, comunitatea de pensionari din același oraș, au lansat programul Companion, un parteneriat care conectează adolescenții și persoanele în etate, creând un fel de corespondență în era coronavirusului. În ultimele două luni, 28 de cupluri au comunicat în mod regulat.

PE LUNG

Cele două organizații au deja o istorie comună: mulți dintre absolvenții, părinții, bunicii și foștii profesori ai școlii au ajuns la Goodwin House după pensionare.

Când a izbucnit pandemia care i-a separat pe studenți și pe cei vârstnici de lumea largă, administratorii ambelor organizații s-au gândit cum să îi ajute. Parteneriatul li s-a părut studenților o modalitate bună de a-și folosi timpul în mod constructiv și profitabil pentru persoanele în vârstă, ale căror activități sociale în azil au fost reduse, deoarece persoanele în vârstă prezintă un risc deosebit de a contracta virusul. „A fost o necesitate reciprocă. Studenții noștri au simțit, de asemenea, efectele situației, nu-și puteau vedea prietenii, au simțit și singurătatea și izolarea momentului ”, spune Valentina Raman, reprezentanta centrului pentru bătrâni. Pentru a găsi studenții potriviți, ei au fost rugați să scrie câteva cuvinte despre interesele și experiențele lor. S-au înregistrat atât de mulți studenți pentru această activitate, încât unii au fost nevoiți să se înscrie pe lista de așteptare.

„Studenții se distrează mult”, mai adaugă Raman. „Le place să asculte, sunt curioși și le place să afle despre istoria Alexandriei”, unde mulți dintre vârstnici au trăit în tinerețe. „Unii au găsit chiar și legături, bunicul lor era de fapt prieten cu companionul de la telefon. Unul dintre ei chiar a creat un album foto pentru interlocutorul său”. 

Despre ce discută o  tânără de 17 ani și o femeie de 76 de ani 

Înainte de pandemie, muziciana Mary Jane, acum la pensie, frecventa biserica și participa la evenimente precum Festivalul de primăvară, unde interpreta cântece și melodii populare ale secolului trecut. Dar de la jumătatea lunii martie a fost țintită la locul de reședință, nu și-a putut vedea fratele, care locuiește în apropiere, nu a putut comunica îndeaproape cu cei de-o vârstă cu ea. „A fost foarte greu. Nu pot folosi un computer, așa că nu pot face toate lucrurile pe care le fac oamenii pe un computer ”, a spus ea. 

Bătrâna povestește că a vorbit despre asta cu Kelly, partenera ei telefonică, chiar la primul apel: „a mers excelent, ne-am dat seama că avem multe viziuni comune despre diferite lucruri.” 

Au vorbit despre profesorii lor de liceu și despre Războiul Rece, pe care Kelly îl studiază și prin care Mary Jane a trecut. „Am împărtășit cu ea experiențele mele despre asta. Tatăl meu a fost atașat al Forțelor Aeriene la Viena la începutul anilor 1960”, când Mary Jane tocmai absolvea liceul. 

Cele două discută și despre provocările legate de criza de sănătate care a paralizat majoritatea activităților normale ale lumii. Ele au descoperit și multe lucruri pe care le au în comun, cum ar fi faptul că profesorii lor de istorie americană au fost, de asemenea, instructori de lupta. 

Adesea vorbesc câte  o oră, sesiuni pe care Mary Jane le așteaptă cu nerăbdare. „Am ajuns să simt cel mai greu lucru pe care l-am avut de făcut în viața mea și eu m-am confruntat cu foarte multe”, a spus ea. 

Iar mama tinerei, Dizi Heimbach, spune că Mary Jane a devenit o persoană de neînlocuit pentru fiica ei, care avea o agendă foarte încărcată la școală, înainte de pandemie.

Nu toate interacțiunile sunt telefonice; unele cupluri folosesc Skype, Zoom sau e-mailul. Dar pentru mulți studenți, telefonul are o aură de modă veche, exotică și poate oferi, de asemenea, abilități importante pentru vârsta adultă. Pentru a-i ajuta în acest sens, administratorii au creat un scenariu pentru un apel telefonic introductiv, cu sugestii pentru a începe o conversație. De asemenea, au organizat antrenamente pentru studenți, mai ales ca aceștia să poată comunica mai ușor cu persoanele în vârstă care pot fi greu de auzit sau au probleme cognitive care necesită mai multă răbdare.

Deocamdată, organizatorii intenționează să continue proiectul cel puțin pe parcursul verii și e posibil să-l prelungească și mai mult în viitor.

Sursa: Washingtonpost

Citește mai departe

Externe

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

Publicat

pe

De către

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de soția sa și o echipă de medici de la Hospital de Mar din Barcelona, Spania

Pacientul a spus că este „încântat” de acest tratament și că astfel a sărbătorit faptul că testul de Covid-19 a venit, în sfârșit, negativ.

Aceste ieșiri terapeutice pe plajă, care fac parte dintr-un program de umanizare a unității de terapie intensivă a spitalului, au fost întrerupte în timpul perioadei mai dificile a pandemiei, dar au putut fi reluate odată cu ameliorarea situației. 

Reprezentanții spitalului au declarat că acest tratament „îi ajută mult pe pacienți pentru că le permite să intre din nou în contact cu realitatea”.

Pacientul, care a fost internat pe 9 aprilie, a petrecut jumătate de oră pe plajă, împreună cu soția lui și cu o echipă de medici care au avut grijă atât de pacient, cât și de securitatea pietonilor care se plimbau pe faleză în acel moment.

Sura: elperiodico.com

Sursa foto: GETTY IMAGES / DAVID RAMOS

Citește mai departe

Externe

Europa își deschide treptat hotarele. Ce au decis mai multe state

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Comisia Europeană a recomandat statelor UE și celor din spațiul Schengen să înceapă ridicarea treptată restricțiilor privind circulația locuitorilor acestor state în interiorul UE.

Bruxelles atenționează că ridicarea restricțiilor de călătorie între țări este crucială pentru întreaga piață internă a UE, în special în ajunul sezonului de vară și consideră că, printr-o abordare coordonată, aceasta poate fi făcută destul de rapid și sigur. „Suntem siguri că vom avea un sezon turistic anul acesta”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

În același timp, până în prezent, recomandările privind restricționarea călătoriilor transfrontaliere opționale în UE și în cadrul spațiului Schengen rămân valabile până pe 15 iunie. Până la această dată, Bruxellesul solicită să nu se deschidă frontierele externe ale Uniunii Europene – această perioadă va fi aproape sigur extinsă, deoarece mai devreme s-a anunțat că frontierele externe ale UE vor fi deschise doar după deschiderea completă a celor interne.

PE LUNG

Țările baltice și-au deschis frontierele pe 15 mai – primele din Europa

Comisia Europeană recomandă înlăturarea restricțiilor de circulație în primul rând între țările cu o situație epidemiologică similară – iar unele state au început deja acest lucru. Astfel, autoritățile din Estonia, Letonia și Lituania, unde pe toată durata pandemiei situația epidemiologică a fost  una dintre cele mai „calme” din Europa, au convenit asupra liberei circulații între cele trei țări începând cu 15 mai.

În cadrul acordului, va fi reluat transportul transfrontalier de pasageri cu autobuzul, trenul și avionul; companiilor de turism li s-a permis, de asemenea, să organizeze excursii în cadrul celor trei țări. Obligativitatea de a sta două săptămâni în carantină la trecerea frontierei a fost anulată – numai cei care s-au întors din afara statelor baltice vor trebui să o respecte. Este de așteptat ca, în viitorul apropiat, acordului cu statele baltice să se alăture și Finlanda. Începând cu 12 mai, Lituania a permis, de asemenea, parțial intrarea cetățenilor Poloniei, celor care doresc să vină la muncă sau studii. Ei nu trebuie să se conformeze carantinei de 14 zile, dar nu pot merge mai departe în Letonia sau Estonia. Totodată, Varşovia a anunţat că menține granițele închise până pe 12 iunie. Cu toate acestea, diplomaţii, străinii cu reşedinţa în Polonia şi şoferii profesionişti de camioane vor putea trece prin anumite puncte de control începând de miercuri.

Granițele dintre Germania, Franța, Austria și Elveția urmează să se deschidă începând cu 15 iunie

Interdicțiile privind circulația transfrontalieră între statele vecine încep să fie ridicate și în Europa Centrală. Din 16 mai, Germania deschide complet granița cu Luxemburg; este de așteptat ca în viitorul apropiat să se ajungă la un acord similar și cu Danemarca (data exactă deocamdată nu a fost convenită). Verificările la frontierele Germaniei cu Austria, Franța și Elveția începând cu 16 mai vor fi atenuate și vor deveni doar selective, iar lista motivelor pentru care poți intra în țară va fi extinsă. Deschiderea completă a granițelor dintre Germania, Austria, Elveția și Franța este preconizată pentru 15 iunie – din aceeași dată este probabil ca regimul obligatoriu de carantină pentru cei care intră în aceste țări să fie ridicat.

Austria, care a fost una dintre primele din Europa care a început măsurile de relaxare, a permis deja cetățenilor din toate statele UE să vină cu avionul pe aeroporturile sale. În același timp, aceștia trebuie să prezinte un test COVID-19 făcut cu cel puțin patru zile înainte de intrare sau să respecte regimul de carantină timp de două săptămâni.

La rândul său, Cehia, situată în aceeași regiune, este pregătită să-și deschidă complet granițele cu Austria începând cu 8 iunie, iar cu Slovacia din 15 iunie. În același timp, negocierile privind deschiderea frontierelor cu Germania sunt încă departe de a se termina, deoarece autoritățile cehe se tem că incidența infectării acolo este încă prea mare.

Italia, considerată focarul Europei nu a decis, practic, niciodată să-şi închidă graniţele. Doar că pe aeroporturi au fost impuse măsuri dure pentru a opri răspândirea virusului. Spania, țară afectată puternic de noul coronavirus, şi-a redeschis graniţele, dar a impus carantinarea obligatorie timp de 14 zile tuturor celor care intră în ţară. Regula va intra în vigoare pe 15 mai şi va fi aplicată pe durata stării de urgenţă, care va expira pe 24 mai. 

Sursa: Meduza.io

Foto: Postimees.ee/Mailiis Ollino

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie16 ore în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social17 ore în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură18 ore în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social22 de ore în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social2 zile în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031