Connect with us
"
"

Justiție

Un angajat din cadrul Direcției Antidrog, pe banca acuzaților. Ar fi primit 1400 euro de la un figurant într-un dosar penal

Publicat

pe

PE SCURT

Unul dintre cei doi angajați din cadrul Direcției Antidrog al INI, reținuți pentru trafic de influență la începutul lunii aprilie,curent, a ajuns pe banca acuzaților.

Conform materialelor cauzei penale, învinuitul, folosindu-se de funcția pe care o deținea a pretins și primit suma de 1400 de euro de la un figurant într-un dosar penal pentru trafic de droguri.

PE LUNG

În schimbul banilor, învinuitul ar urma să influențeze un procuror, ca ultimul să nu conteste la Curtea de Apel, încheierea judecătorului de instrucție, prin care învinuitului i-a fost înlocuit arestul preventiv – în arest la domiciliu.

În continuarea acțiunilor ilegale, învinuitul a pretins 5600 euro, susținând că poate influența procurorul de caz să adopte o hotărâre favorabilă în cazul persoanei învinuite de infracțiunea sus menționată, intenție, însă care nu a fost dusă la bun sfârșit.

Dacă va fi declarat vinovat de către instanța de judecată, învinuitul riscă până la 5 ani de închisoare sau o amendă de până la 3000 unități convenționale.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Justiție

Cum niște traficanți de droguri din Scoția au creat un startup de succes

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Proprietarii unei companii care vinde telefoane anti-ascultare s-au dovedit a fi membrii grupului criminal Brothers din Scoția, implicat în trafic de droguri.

Inițial, grupul și-a creat propria unitate de înaltă tehnologie pentru a evita supravegherea poliției, iar apoi a decis că smartphone-urile protejate pot fi vândute. Joseph Cox, corespondent al departamentului tehnologic Motherboard de la publicația Vice, care a corespondat cu reprezentanții companiei scoțiene, a povestit ascensiunea și căderea unui startup de succes creat de traficanții de droguri.

PE LUNG

În lume apar constant companiile specializate Hi-tech ce presrează servicii pentru infractori

În întreaga lume există afaceri ilegale cu telefoane făcute la comandă. De obicei, se folosește un software special pentru a trimite mesaje de e-mail sau mesaje criptate, precum și o infrastructură de server separată pentru comunicații. Uneori, din aceste telefoane sunt extrase microfonul, camera foto și modulul GPS. În alte cazuri, telefoanele au un regim dublu de încărcare: în cazul includerii dispozitivului, pe ecran se afișează la prima vedere meniul inofensiv, dar dacă se țin incluse anumite butoane, se va deschide un sistem de fișiere secrete care conține texte criptate ale utilizatorului. Drept urmare, metodele obișnuite de interceptare a mesajelor, care sunt utilizate de polițiști, sunt inutile: corespondența este disponibilă în formă lizibilă doar pe dispozitivele date.

Companiile care vând astfel de telefoane prestează servicii interlopilor. Astfel, un killer britanic, care a fost condamnat datorită datelor de localizare a dispozitivului său de fitness, a folosit un telefon criptat Encrochat. Compania Phantom Secure și-a vândut dispozitivele către membrii cartelului mexican de droguri Sinaloa, bandei bikerilor Angels of Hell, precum și în Cuba și Venezuela.

În dosarul Phantom Secure, procurorii au declarat că această companie nu a fost un instrument accidental pentru criminali, ci a creat aceste telefoane pentru a-i ajuta pe cei care se ocupau cu afaceri ilegale. În luna mai, proprietarul companiei, Carlos Ramos, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. El a pledat vinovat, fiind acuzat de conducerea unei organizații criminale care a facilitat în mod deliberat traficul de droguri prin vânzarea acestor telefoane.

MPC a făcut publicitate dispozitivelor sale – a folosit chiar imaginea lui Edward Snowden și a oferit bani reporterului Vice

În MPC, procesul de configurare a acestor dispozitive a fost relativ simplu: compania a luat telefoane Google Nexus 5 sau Nexus 5X și le-a adăugat propriile funcții și sistem de operare. Apoi a creat conturi clienților pentru mesagerie, a introdus o cartelă SIM (pentru care lua aproximativ 20 de lire sterline pe lună) și vindea telefonul clientului la un preț de 1.200 de lire sterline. Potrivit unor sursele ale jurnaliștilor, MPC a vândut aproximativ cinci mii de telefoane. Pe site-ul său, compania a făcut reclame și laptopuri, tablete și trackere GPS antiascultare.

Compania chiar a promovat aceste dispozitive folosind portrete alb-negru ale lui Edward Snowden.

„Telefonul MPC oferă mai multe niveluri de criptare folosind o rețea privată securizată”, a spus compania într-un alt tweet publicitar.

În martie 2016, jurnalistul Joseph Cox a primit un mesaj privat de la un reprezentant MPC pe Twitter: „Bună Joseph, aș dori să știu dacă îți poți oferi bani doar pentru a da o opinie sinceră despre dispozitive sigure pe piață?” Jurnalistul a refuzat bani, dar a sugerat să i se trimită informații mai detaliate despre dispozitiv. „Vrem să vă trimitem un dispozitiv pentru a putea vedea ce este în joc: oferim un milion de lire sterline dacă cineva îl poate sparge și ne poate intercepta mesajele și le poate citi”, au răspuns ei într-un mesaj ulterior.

MPC așa și nu a prezentat telefonul, dar a continuat să trimită mesaje. La un moment dat, reprezentantul ei s-a plâns că un presupus informator a încercat să se infiltreze în companie. „Vă rugăm să fiți atenți, credem că este un agent guvernamental care încearcă să folosească companii precum a noastră pentru a încerca să câștige încrederea cuiva”, a scris purtătorul de cuvânt al MPC.

Comercianții de droguri au creat telefoane anti-interceptare pentru propriile nevoi – și apoi și-au dat seama că pot fi vândute

Brothers sunt proprietarii finali ai MPC, susțin două surse ale Vice. Inițial, ei erau clienți legali ai industriei telefonice și și-au achiziționat dispozitive BlackBerry specializate de la o companie numită Ennetcom. Cu toate acestea, poliția olandeză a reușit să lege unul dintre aceste dispozitive, care era deținut de un bărbat pe nume Danny Manupassa, la crime, jafuri armate și trafic de droguri. Drept urmare, Brothers, neavând încredere în telefoanele oferite pe piață, au decis să creeze propriile dispozitive și au angajat informaticieni pentru a-și crea propriul sistem de operare. Ulterior, grupul și-a dat seama că dispozitivele proiectate pentru propriile nevoi ar putea „acoperi cererea de pe această piață”, a spus o sursă.

Pentru a intra pe piața internațională, a creat companii de o zi, a avut un birou în Dubai și sucursale în Marea Britanie și Amsterdam. Pentru a-și întări o poziție pe piața de telefonie criptată, Brothers și asociații lor au apelat la tactici de intimidare.

Anchetatorii olandezi au declarat că asasinarea bloggerului Butterfly Crime, Martin Kok, care a scris despre toți reprezentanții lumii infracționale din Olanda, este legată de așa-numitul grup Escalade, pe care organele de forță scoțiene o numesc întreprinderea criminală Brothers. Grupul a importat mari cantități de cocaină și heroină din America de Sud în Europa. „Acest grup se află în vârful lanțului de droguri din Scoția și Marea Britanie”, a spus judecătorul Lord Boyd, care a condamnat în aprilie doi membri ai grupului la șapte ani de închisoare pentru distribuirea armelor și a drogurilor. „ Brothers stăpânesc Scoția, iar ei guvernează cu frică”, a spus o sursă MPC.

Fotografie publicată pe contul de Twitter al bloggerului de criminalistică Martin Kok, purtând un tricou marca MPC

Escalade a utilizat în mod activ tehnologie înaltă. Bandiții țineau arme semi-automate în compartimentele secrete ale mașinilor. Când au fost urmăriți de poliție, membrii grupului au folosit, se pare, echipamentele anti interceptare și de bruiere a semnalelor. Grupul avea chiar propriul său specialist în tehnologie.

Cu toate acestea, în iunie 2017, presiunea asupra MPC s-a intensificat: un purtător de cuvânt al companiei a declarat unui jurnalist Vice că produsele lor au fost „victima tacticii organelor de drept”.

MPC a încetat operațiunile. Site-ul ei a fost dezactivat, iar contul ei de Twitter nu este actualizat. Două surse au declarat reporterilor că frații au închis compania după începerea anchetei. În același timp, poliția scoțiană recunoaște că locul unde se află criminalii înșiși nu îi este cunoscută. Daily Record a raportat că frații ar putea fi localizați în America de Sud.

Sursa: Vice.com

Citește mai departe

Justiție

A semnat în locul învinuitului. Un fost procuror din Ocnița, trimis în judecată pentru fals în acte publice

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un fost procuror din Ocnița a fost trimis în judecată de Procuratura Anticorupție pentru fals în acte publice. Joi, 5 septembrie, Procuratura Anticorupție, Oficiul Nord, a anunțat trimiterea în instanța de judecată a cauzei penale.

Procuratura Generală precizează că procurorul V.B. cerceta o cauză de învinuire a unui cetățean, privind amenințarea și aplicarea violenței față de colaboratorii de poliție. Însă, la examinarea cauzei, procurorul a falsificat actele emise în privința făptuitorului.

PE LUNG

Mai exact, procurorul a semnat în rubrica învinuitului, în locul acestuia, în timp ce ultimul de fapt se afla peste hotare, după care a dispus trimiterea cauzei în judecată.

Același procuror a reprezentat acuzarea de stat împotriva făptuitorului, în lipsa acestuia

După trimiterea cauzei penale pentru judecare, acuzarea de stat a fost susținută de același procuror, în lipsa făptuitorului, care fusese anunțat în căutare. Fapta procurorului a fost calificată ca infracțiune de fals în acte publice, săvârșită de o persoană cu demnitate publică.

Deși și-a recunoscut vina, fostul procuror riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani

Este de menționat că fostul procuror și-a recunoscut vina pe deplin și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Dacă va fi găsit culpabil, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani ori amendă în mărime de la 1350 la 2350 unități convenționale (1 unitate convențională este egală sumei de 50 lei), în ambele cazuri cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Citește mai departe

Justiție

Opt inspectori de la vama Leuşeni – Albiţa, trimiși în judecată

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Opt inspectori vamali ai Postului Vamal Leuşeni-Albiţa vor compărea pe banca acuzaţilor pentru corupere pasivă. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a celor opt în judecată.

Activitatea criminală a vameşior a fost documentată pe parcursul anului 2018, de procurorii anticorupţie, de comun cu Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie şi Direcţia Integritate şi Supraveghere a Serviciului Vamal.

PE LUNG

Potrivit rechizitoriului, suma bunurilor primite de la persoane fizice varia între 200 lei şi 50 euro, în funcţie de fiecare caz ce urma a fi devamat.

În urma acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii au fost documentate acţiunile ilegale atât ale celor opt inspetori vamali, cât şi a mai bine de 20 de persoane fizice.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă amendă de până la 2000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică16 ore în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social22 de ore în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

SocialO zi în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social2 zile în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social2 zile în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie3 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Advertisement

Politică

Divertisment4 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031