Un aisberg de 100 de metri înălțime a ajuns aproape de un sat din vestul Groenlandei. Oamenii au fost evacuați// VIDEO

Un aisberg de 100 de metri înălțime a ajuns aproape de un sat din vestul Groenlandei. Oamenii au fost evacuați// VIDEO

Un aisberg de 100 de metri înălţime aflat în derivă ameninţă coastele insulei Groenlanda, iar autorităţile locale au început vineri evacuarea persoanelor care trăiesc în apropierea ţărmului, relatează AFP.

Poliţia din Groenlanda le-a cerut imperativ locuitorilor de pe insula Innarsuit ale căror case sunt situate pe coaste să se îndepărteze, de teama inundaţiilor care s-ar putea produce dacă blocul de gheaţă se rupe, informează Agerpres.ro

Specialiştii cred că bucata de gheaţă s-a rupt în urmă cu câteva zile dintr-un gheţar. S-a apropiat foarte mult de ţărm, iar oamenii se tem că ruperea sa poate provoca un tsunami care ar distruge localităţile de aici.

Satul, situat în nord-vestul Groenlandei, numără 169 de locuitori, dar numai cei care trăiesc în apropierea zonei în care se află aisbergul, reperat joi, au fost evacuaţi, a relatat Ritzau.

“Aisbergul este în continuare în apropierea satului, poliţia este în prezent în discuţii pentru a monitoriza evoluţia evenimentelor”, a declarat pentru AFP Kunuk Frediksen, unul dintre responsabilii poliţiei din Groenlanda.

Descoperirea acestui imens bloc de gheaţă intervine la câteva săptămâni după difuzarea unei înregistrări video, realizată de oameni de ştiinţă de la universitatea din New York, cu un aisberg care se desprinde de un gheţar, în estul Groenlandei.

În 2017, patru persoane au murit şi unsprezece au fost rănite în urma unui tsunami produs în apropierea unui alt sat din Groenlanda, pe coasta de vest, notează AFP.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.