UE are apă curată în majoritatea destinațiilor turistice

Vești bune pentru cei care vor în acest an să își petreacă vacanța de vară pe plajă în Europa. Dintre apele pentru scăldat din ţările membre ale Uniunii Europene, 92,1 % îndeplinesc standardele minime de calitate a apei prevăzute de Directiva privind apa pentru scăldat. Potrivit ultimului raport anual privind apa pentru scăldat al Agenției Europene de Mediu și Comisiei Europene, publicat ieri, 23 mai, a fost analizată calitatea apei din peste 22 000 de zone pentru scăldat ( plaje, râuri și lacuri ) din toată Europa.

Conform raportului, în 77,1% dintre acestea, calitatea apei este excelentă, adică respectă cele mai stricte valori orientative, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 3,5 puncte procentuale față de anul trecut. Aproximativ 93,1 dintre apele costiere au fost clasificate ca ”suficiente” sau care îndeplinesc norme mai puțin stricte, ceea ce reprezintă o creștere de 1 %. Mai puțin de 2 % dintre apele pentru scăldat au fost neconforme.

”Îmi face plăcere să constat că, în Europa, calitatea apelor pentru scăldat rămâne, în general, superioară și s-a îmbunătățit față de anul trecut. O majoritate clară a europenilor este preocupată de problema privind calitatea apei și dorește mai multe informații despre acest subiect. Prin urmare, trebuie să acționăm, în continuare, pentru a asigura adecvarea apelor noastre tuturor utilizărilor prevăzute de lege – de la scăldat, la băut – precum și sănătatea ecosistemului acvatic global”, susţine Comisarul pentru mediu, Janez Potocnik.

Printre țările cu rapoarte excelente a calității apei pentru scăldat au fost Cipru, Croația, Malta și Grecia. Țările precum Bulgaria, Letonia, Luxemburg și Belgia au avut o proporție relativ scăzută a zonelor care se conformează valorilor orientative mai stricte, în special în cazul apelor interioare.

Calitatea globală a apelor pentru scăldat s-a îmbunătățit considerabil din 1990 până în prezent. Procentul zonelor costiere care nu respectă dispozițiile Directivei privind apa pentru scăldat a scăzut de la 9,2 % în 1990, până la 1,5 în 2011 iar procentul zonelor de scăldat de pe apele interioare, care nu respectă valorile obligatorii, s-au redus de la 11,9 % în 1990, la 2,4 în 2011.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.