Ucraina a reţinut un petrolier al Rusiei în portul Ismail// VIDEO

PE SCURT

Incident maritim în Marea Neagră. Ucraina a sechestrat un petroiler rus în portul Ismail. Aceasta pentru că ambarcațiunea ar fi fost implicată în incidentul maritim care a avut loc în luna noiembrie în stâmtoarea Kerci, în urma căruia  24 de militari ucraineni se află în arest în Rusia.

Anunțul a fost făcut de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Potrivit informațiilor preliminare, echipajul petrolierului nu au fost reținuți, ei urmând să se întoarcă în Rusia. Petrolierul însă a fost percheziționat și reținut ca probă.

PE LUNG

Astfel, au fost ridicate jurnalul de bord și înregistrările convorbirilor audio din timpul incidentului din strâmtoarea Kerci, membrii echipajului au fost chestionați. Nava este recunoscută ca probă, iar în prezent se pregătește o solicitare pentru arestarea sa.

Serviciul de Securitate a menționat că ieri, 24 iulie, conform unor informații ale grănicerilor ucrainieni, în portul Ismail, sub pavilion rusesc, a intrat petrolierul NIKA SPIRIT, însă potrivit datelor din sistemul internațional EQUASIS, acesta a fost identificat ca petrolierul NEYMA, care a participat în incidentul de anul trecut.

SBU sub controlul procuraturii militare a Ucrainei a demarat o anchetă în acest caz. Potrivit primelor informații, nava a intrat în portul Ismail pentru a intra în reparații.

Reamintim că forțele ruse din largul Crimeii anexate de Rusia au deschis focul în luna noiembrie 2018 asupra trei ambarcațiuni ucrainene înainte de a le captura, pe motiv că ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ruse. Kievul a spus că atacul rusesc este un act de război, cerând împreună cu aliații săi occidentali eliberarea marinarilor și vaselor sechestrate. În luna mai, tribunalul ONU pentru Dreptul Mării a cerut Rusiei să-i elibereze „imediat” pe cei 24 de marinari ucraineni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.