Ucraina a inaugurat un nou sarcofag la Centrala de la Cernobîl. Cum arată structura mobilă care a costat peste 1,5 miliarde euro// VIDEO

PE SCURT

Ucraina a inaugurat, miercuri, un nou sarcofag care are rolul limitării răspândirii prafului radioactiv rezultat în urma accidentului nuclear produs în anul 1986 la Centrala de la Cernobîl.

Structura mobilă, considerată cea mai mare din lume, are o lungime de 257 de metri, o înălțime de 109 metri şi greutatea de 36.000 de tone. Construcția reprezintă o structură sub formă de arc. Cele două jumătăți ale arcului au fost montate separat, mai târziu au fost conectate deasupra blocului avariat.

PE LUNG

Lucrările de construcție a noului sarcofag au început în 2008 și se aștepta ca acestea să se încheie până în 2017, dar inaugurarea obiectivului a fost amânată în mod repetat.

Sarcofagul a costat 1,5 miliarde de euro, în cadrul unui proiect cu valoarea totală de 2,2 miliarde de euro. Pentru construcția noii structuri BERD a transferat circa 700 de milioane euro, fondurile fiind majorate din contribuțiile mai mult de 40 de țări. Rusia a alocat 55 de milioane euro, iar Uniunea Europeană – 431 de milioane.

Sarcofagul urmează să asigure protecția blocului avariat timp de 100 de ani.

Până în prezent deasupra blocului 4 de la Centrala de la Cernobîl era un
sarcofag, construit imediat după accident – la sfârșitul anului 1986. Inițial, durata de exploatare a acestuia a fost calculată pentru o perioadă de 20 de ani. Mai târziu, datorită consolidării repetate a structurii, acest termen a fost extins până în 2023. Specialiștii au constatat însă că vechiul sarcofag era acoperit de fisuri, suprafața acestora atingând o mie de metri pătrați.

Reactorul numărul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Aproximativ 350.000 de persoane au fost evacuate din zonă la doar câteva zile după accident. Circa 600.000 de oameni au fost expuşi concentraţiilor ridicate de radiaţii în timpul lucrărilor de izolare a reactorului.

Foto: Facebook/ Anton Usov

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.