Trump visează la Marte. Ce s-a mai întâmplat în lume în această săptămână

PE SCURT

În această săptămână au avut loc evenimente importante pe plan mondial și în Europa, în special. UE este gata să accepte noi țări membre, Marea Britanie grăbește un proiect de lege, infecția coronavirus continuă să se răspândească, iar un avion s-a dezmembrat pe o pistă de decolare.

Ce alte lucruri curioase s-au petrecut în lume, în această săptămână, aflați mai jos.

PE LUNG

China

Cel puțin 564 de persoane au murit din cauza infecției coronavirus, relatează CNN. Majoritatea sunt din China și doar unul din Hong Kong și altul din Filipine. Această infecție a transformat localitățile cu milioane de locuitori din China în adevărate orașe fantomă. Străzile, mijloacele de transport, marile centre comerciale și restaurantele sunt pustii, iar oamenii stau baricadați în casele lor.

Israel

Cel puțin 12 militari și doi civili au fost răniți la Ierusalim după ce au fost loviți în mod intenționat de o mașină, au anunțat reprezentanți ai Poliției, informează Reuters. Potrivit autorităților, militarii stăteau pe trotuar, când mașina a trecut cu viteză mare în direcția pietonilor. Autorul acțiunii a fugit de la fața locului. 

Turcia

Un avion s-a dezmembrat după ce a ieșit de pe pistă la aterizare a aeroportului din Istanbul. În scurt timp, acesta a fost cuprins de flăcări. Ministerul Sănătății din Turcia, a anunțat că trei persoane au murit din cauza acestui accident, iar alte 179 au fost internate în spital cu răni ușoare. Avionul a derapat, ieșind de pe pistă din cauza unei ploi torențiale și nimerind într-o râpă. Incendiul care s-a declanșat după accident a fost stins ulterior de pompieri, scrie digi24.

SUA

Preşedintele american Donald Trump vrea ca Statele Unite ale Americii să devină prima țară care ajunge pe planeta Marte. „America va fi prima naţiune care îşi va înfige steagul pe Marte”, a spus Trump. De aceea, el a declarat că trebuie să se ofere suportul financiar necesar, ca acest lucru să se realizeze. Declarația vine în contextul în care, NASA a anunțat luna trecută că vrea să renunțe să susțină financiar Stația Spațială Internațională din 2020, sperând că această sarcină va fi preluată de sectorul privat. Agenția vrea să economisească astfel bani pentru misiunea Artemis, care presupune reîntoarcerea astronauților americani pe Lună, din 2024, și trimiterea primilor oameni pe Marte.

Marea Britanie

Marea Britanie vrea să interzică vânzarea automobilelor echipate cu motoare pe benzină și motorină, precum și a automobilelor hibride, începând din 2035. Autorii acestui proiect, motivează că astfel vor să reducă nivelul de poluare a aerului. Primarii din Paris, Madrid, Mexico City și Atena au anunțat că intenționează să interzică accesul vehiculelor diesel în centrul orașelor lor începând din 2025, relatează Agerpres. În 2019, Londra a anunțat că va investi peste 3 milioane de dolari pentru instalarea a peste 1.000 de noi puncte de încărcare pentru automobilele electrice în zonele rezidențiale.

UE

UE vrea să-și lărgească blocul european cu alte șase țări din Balcani. Asta după ce Marea Britanie a ieșit din rândurile Uniunii. În 1958, a luat naștere Comunitatea Economică Europeană (CEE) care, inițial, a contribuit la intensificarea cooperării economice între șase țări: Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. De atunci, s-au alăturat alte 22 de țări, ceea ce a dus la crearea unei imense piețe unice (denumită și piața internă), care continuă să se dezvolte pentru a-și valorifica întregul potențial. Ieșirea Britanii din UE este prima plecare din uniune. 

Ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii de politică, de la schimbări climatice, protecția mediului și sănătate, la relații externe, securitate, justiție și migrație. Această schimbare s-a reflectat în modificarea, în 1993, a numelui Comunității Economice Europene (CEE), care a devenit Uniunea Europeană (UE).

De mai bine de jumătate de secol, continentul european se bucură de pace, stabilitate și prosperitate. Populația sa trăiește la standarde ridicate și beneficiază de o monedă europeană comună, euro. Peste 340 de milioane de cetățeni UE din 19 țări folosesc euro ca monedă proprie și se bucură de avantajele pe care le oferă.

Au dispărut controalele la frontierele dintre statele membre, iar cetățenii pot circula liber pe aproape tot continentul. De asemenea, le este mult mai ușor să se stabilească, să muncească și să călătorească în alte țări din Europa. Toți cetățenii UE au dreptul și libertatea de a alege statul membru în care doresc să lucreze, să studieze sau să își petreacă anii de pensie. Fiecare țară membră trebuie să le acorde cetățenilor din Uniune exact același tratament ca și propriilor cetățeni în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, prestațiile sociale și impozitele.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.