Trei persoane, condamnate la 26 ani închisoare. Au convins 10 persoane să contracteze împrumuturi, iar apoi le-au luat banii

PE SCURT

Trei membri ai unui grup criminal organizat au fost condamnaţi în total la 26 de ani închisoare după ce procurorii le-au demonstrat vina pe 17 capete de acuzare, inclusiv: jaf, răpirea şi privaţiunea ilegală de libertate a unei persoane şi o serie de escrocherii.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au racolat, în intervalul lunilor iunie – iulie 2018, mai mulţi locuitori ai raioanelor Comrat şi Basarabeasca pe care, prin înşelăciune, i-au transportat la fililalele unor bănci comerciale din oraşele Chişinău, Cimişlia, Hânceşti şi Comrat. Sub pretextul investirii unor sume de bani în activitatea unei firme, care de fapt nu exista, pe numele victimelor au fost perfectate contracte de împrumut, banii intrând ulterior, în posesia inculpaţilor.

PE LUNG

Conform accestei scheme, inculpaţii au înşelat 10 persoane, toate din familii social vulnerabile, o parte dintre care erau pensionari. Suma prejudiciului adus acestora fiind cifrată la peste 80 de mii de lei.

De asemenea, procurorii au mai demonstrat că inculpaţii au răpit o femeie, pe care au urcat-o cu forţa în maşină şi au dus-o la domiciliul unuia dintre aceştia din Basarabeasca, unde au deposedatat-o de actele de identitate.

Timp de aproximativ o săptămână, cât aceasta a fost privată ilegal de libertate, inculpaţii au perfectat pe numele victimei credite de împrumut.

Într-un alt episod, membrii grupului criminal organizat au fost găsiţi vinovaţi şi de sustragerea telefonului mobil de la un bărbat.

Până la sentinţă, toţi membrii grupului criminal organizat au fost cercetaţi în stare de arest.

Inculpaţilor, două femei şi un bărbat, cu vârstele cuprinse între 18 şi 53 de ani, le-au fost aplicate pedepse de 12 ani şi 6 luni închisoare cu amendă de 150 mii lei, 10 ani şi 6 luni închisoare, şi 3 ani închisoare, cu suspendare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.