Trei moldoveni au sustras bani, utilizând date ale cardurilor bancare din Australia şi Olanda

O grupare criminală internațională, specializată în sustragerea din străinătate a mijloacelor bănești în proporții deosebit de  mari, a fost destructurată de Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații şi Securitate, şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală în vederea elucidării tuturor circumstanțelor activității infracționale, precum şi tragerii la răspundere a membrilor grupării criminale investigate.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada lunilor august – noiembrie, procurorii, împreună cu ofițerii de investigații ai SIS şi CNA au documentat şi reținut trei cetățeni ai Republicii Moldova, care, având în calitate de complici mai multe persoane originare din țări cu risc sporit, stabiliți în afara Republicii Moldova, au reușit să sustragă ilegal mijloace bănești.

Pentru realizarea schemei frauduloase, gruparea criminală a preluat gestionarea unei firme din municipiul Chişinău fără scop de a desfăşura activitate de antreprenoriat.

Ulterior, în perioada lunilor august – septembrie 2017, prin înșelăciune, obținând un post terminal extern al unei instituții financiare, învinuiţii au efectuat sustragerea şi transferul de mijloace bănești în valoare de peste 188000 lei, utilizând datele de identitate ale cardurilor bancare, emise de instituţii financiare din Australia şi Olanda.

În rezultatul acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii efectuate au fost reţinute 3 persoane, unul dintre care deţinea funcția de consilier în Consiliului raional Străşeni. La moment, doi învinuiţi se află în arest şi unul sub control judiciar.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă până la 10 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare care vor fi suportate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.