Connect with us
"
"

Justiție

Cum niște traficanți de droguri din Scoția au creat un startup de succes

Publicat

pe

PE SCURT

Proprietarii unei companii care vinde telefoane anti-ascultare s-au dovedit a fi membrii grupului criminal Brothers din Scoția, implicat în trafic de droguri.

Inițial, grupul și-a creat propria unitate de înaltă tehnologie pentru a evita supravegherea poliției, iar apoi a decis că smartphone-urile protejate pot fi vândute. Joseph Cox, corespondent al departamentului tehnologic Motherboard de la publicația Vice, care a corespondat cu reprezentanții companiei scoțiene, a povestit ascensiunea și căderea unui startup de succes creat de traficanții de droguri.

PE LUNG

În lume apar constant companiile specializate Hi-tech ce presrează servicii pentru infractori

În întreaga lume există afaceri ilegale cu telefoane făcute la comandă. De obicei, se folosește un software special pentru a trimite mesaje de e-mail sau mesaje criptate, precum și o infrastructură de server separată pentru comunicații. Uneori, din aceste telefoane sunt extrase microfonul, camera foto și modulul GPS. În alte cazuri, telefoanele au un regim dublu de încărcare: în cazul includerii dispozitivului, pe ecran se afișează la prima vedere meniul inofensiv, dar dacă se țin incluse anumite butoane, se va deschide un sistem de fișiere secrete care conține texte criptate ale utilizatorului. Drept urmare, metodele obișnuite de interceptare a mesajelor, care sunt utilizate de polițiști, sunt inutile: corespondența este disponibilă în formă lizibilă doar pe dispozitivele date.

Companiile care vând astfel de telefoane prestează servicii interlopilor. Astfel, un killer britanic, care a fost condamnat datorită datelor de localizare a dispozitivului său de fitness, a folosit un telefon criptat Encrochat. Compania Phantom Secure și-a vândut dispozitivele către membrii cartelului mexican de droguri Sinaloa, bandei bikerilor Angels of Hell, precum și în Cuba și Venezuela.

În dosarul Phantom Secure, procurorii au declarat că această companie nu a fost un instrument accidental pentru criminali, ci a creat aceste telefoane pentru a-i ajuta pe cei care se ocupau cu afaceri ilegale. În luna mai, proprietarul companiei, Carlos Ramos, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. El a pledat vinovat, fiind acuzat de conducerea unei organizații criminale care a facilitat în mod deliberat traficul de droguri prin vânzarea acestor telefoane.

MPC a făcut publicitate dispozitivelor sale – a folosit chiar imaginea lui Edward Snowden și a oferit bani reporterului Vice

În MPC, procesul de configurare a acestor dispozitive a fost relativ simplu: compania a luat telefoane Google Nexus 5 sau Nexus 5X și le-a adăugat propriile funcții și sistem de operare. Apoi a creat conturi clienților pentru mesagerie, a introdus o cartelă SIM (pentru care lua aproximativ 20 de lire sterline pe lună) și vindea telefonul clientului la un preț de 1.200 de lire sterline. Potrivit unor sursele ale jurnaliștilor, MPC a vândut aproximativ cinci mii de telefoane. Pe site-ul său, compania a făcut reclame și laptopuri, tablete și trackere GPS antiascultare.

Compania chiar a promovat aceste dispozitive folosind portrete alb-negru ale lui Edward Snowden.

„Telefonul MPC oferă mai multe niveluri de criptare folosind o rețea privată securizată”, a spus compania într-un alt tweet publicitar.

În martie 2016, jurnalistul Joseph Cox a primit un mesaj privat de la un reprezentant MPC pe Twitter: „Bună Joseph, aș dori să știu dacă îți poți oferi bani doar pentru a da o opinie sinceră despre dispozitive sigure pe piață?” Jurnalistul a refuzat bani, dar a sugerat să i se trimită informații mai detaliate despre dispozitiv. „Vrem să vă trimitem un dispozitiv pentru a putea vedea ce este în joc: oferim un milion de lire sterline dacă cineva îl poate sparge și ne poate intercepta mesajele și le poate citi”, au răspuns ei într-un mesaj ulterior.

MPC așa și nu a prezentat telefonul, dar a continuat să trimită mesaje. La un moment dat, reprezentantul ei s-a plâns că un presupus informator a încercat să se infiltreze în companie. „Vă rugăm să fiți atenți, credem că este un agent guvernamental care încearcă să folosească companii precum a noastră pentru a încerca să câștige încrederea cuiva”, a scris purtătorul de cuvânt al MPC.

Comercianții de droguri au creat telefoane anti-interceptare pentru propriile nevoi – și apoi și-au dat seama că pot fi vândute

Brothers sunt proprietarii finali ai MPC, susțin două surse ale Vice. Inițial, ei erau clienți legali ai industriei telefonice și și-au achiziționat dispozitive BlackBerry specializate de la o companie numită Ennetcom. Cu toate acestea, poliția olandeză a reușit să lege unul dintre aceste dispozitive, care era deținut de un bărbat pe nume Danny Manupassa, la crime, jafuri armate și trafic de droguri. Drept urmare, Brothers, neavând încredere în telefoanele oferite pe piață, au decis să creeze propriile dispozitive și au angajat informaticieni pentru a-și crea propriul sistem de operare. Ulterior, grupul și-a dat seama că dispozitivele proiectate pentru propriile nevoi ar putea „acoperi cererea de pe această piață”, a spus o sursă.

Pentru a intra pe piața internațională, a creat companii de o zi, a avut un birou în Dubai și sucursale în Marea Britanie și Amsterdam. Pentru a-și întări o poziție pe piața de telefonie criptată, Brothers și asociații lor au apelat la tactici de intimidare.

Anchetatorii olandezi au declarat că asasinarea bloggerului Butterfly Crime, Martin Kok, care a scris despre toți reprezentanții lumii infracționale din Olanda, este legată de așa-numitul grup Escalade, pe care organele de forță scoțiene o numesc întreprinderea criminală Brothers. Grupul a importat mari cantități de cocaină și heroină din America de Sud în Europa. „Acest grup se află în vârful lanțului de droguri din Scoția și Marea Britanie”, a spus judecătorul Lord Boyd, care a condamnat în aprilie doi membri ai grupului la șapte ani de închisoare pentru distribuirea armelor și a drogurilor. „ Brothers stăpânesc Scoția, iar ei guvernează cu frică”, a spus o sursă MPC.

Fotografie publicată pe contul de Twitter al bloggerului de criminalistică Martin Kok, purtând un tricou marca MPC

Escalade a utilizat în mod activ tehnologie înaltă. Bandiții țineau arme semi-automate în compartimentele secrete ale mașinilor. Când au fost urmăriți de poliție, membrii grupului au folosit, se pare, echipamentele anti interceptare și de bruiere a semnalelor. Grupul avea chiar propriul său specialist în tehnologie.

Cu toate acestea, în iunie 2017, presiunea asupra MPC s-a intensificat: un purtător de cuvânt al companiei a declarat unui jurnalist Vice că produsele lor au fost „victima tacticii organelor de drept”.

MPC a încetat operațiunile. Site-ul ei a fost dezactivat, iar contul ei de Twitter nu este actualizat. Două surse au declarat reporterilor că frații au închis compania după începerea anchetei. În același timp, poliția scoțiană recunoaște că locul unde se află criminalii înșiși nu îi este cunoscută. Daily Record a raportat că frații ar putea fi localizați în America de Sud.

Sursa: Vice.com

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Educație

Cum să interacționezi cu experți internaționali și locali și să dezvolți o afacere globală din bucătăria ta

Publicat

pe

De către

La Dreamups am adus de nenumărate ori antreprenori și experți de succes internațional. Ei ne-au povestit despre experiențele lor, dar și ne-au răspuns la întrebările pe care le aveam legate de antreprenoriat și lumea tehnologică. Însă erau și mentori extrem de buni pe care nu îi puteam aduce la Chișinău. Fie erau prea ocupați la job, fie aventura aceasta de a veni în Moldova efectiv era prea costisitoare ca și timp, mai ales pentru acele persoane care locuiesc în California, mai exact în Silicon Valley, care este tărâmul celor mai strălucite minți din lume.

Totuși în ultima perioada din cauza situației excepționale legate de pandemie, mai mulți oameni, printre care și mentorii noștri sunt mai deschiși să ajute și să se conecteze online, iar pentru noi aceasta este o oportunitate perfectă să aducem la un loc cei mai buni experți în afaceri tehnologice, pentru a ajuta viitorii antreprenori din Republica Moldova să lanseze propriile afaceri, de acasă, din bucătăria lor.

Tinerii au posibilitatea să se conecteze LIVE în cadrul acceleratorului de startup-uri Upcelerator organizat de Dreamups, un program de 4 luni unde tinerii trec săptămânal prin 16 module unde învață despre toate aspectele unei afaceri scalabile. În fiecare săptămână participanții se vor conecta cu diferiți mentori și experți, cunoașteți-i pe câțiva dintre aceștia:

Aryk Grosz, este co-fondatorul și directorul tehnic Mixbook, un startup din Silicon Valley care este cea de-a 3-a companie furnizoare de foto cărți din SUA, care îi va învăța pe participanți cum să facă product development.

Victoria Ous, conduce incubatorul Odyssey, care este un program de inovații și cel mai mare blockchain și Artificial Intelligence hackathon din lume. Victoria va învăța participanții cum să găsească și să dezvolte o idee de afaceri.

Dumitru Vicol, moldoveanul care este expert la Citi Bank la Londra, echipa din care face parte este numărul 1 în industrie. El va explica cum lucrează finanțele unei companii și la ce indicatori trebuie de atras atenția.

Elena Bersadschi, growth marketing manager la Deliveroo din Londra, un startup unicorn care este evaluat la peste 2 miliarde de dolari. Elena va povesti despre strategii de creștere a startup-ului și diferența dintre marketing și growth marketing.

Zach Coelius, este investitor din Silicon Valley, California, care investește în startup-uri cum a fost Cruise, startup-ul care dezvoltă un soft de navigare fără șofer pentru mașini, care a fost achiziționat de compania General Motors. Zach va povesti despre investiții și cum să obții aceste investiții de la investitori.

În programul Upcelerator vor fi peste 30 de mentori și experți, cu care tinerii se vor putea conecta online. Pe lângă sesiuni ei pot să vorbească unu-la-unu în ședințe private cu fiecare mentor. La fel vor avea sarcini concepute de mentori și acces la resurse pe platforma de învățare online a acceleratorului.

Pentru mai multe detalii dar și pentru a aplica la program vizitați: https://upcelerator.md/

Aplicările sunt deschise până pe 20 mai.

Citește mai departe

Tehnologie

Crează un startup global stând acasă!

Publicat

pe

De către

Trăim timpuri compliacte. Pandemia, criza economică în desfășurare, incertitudinea – toate acestea ne-au invadat cu întrebări care își găsesc cu greu un răspuns. Ne aflăm față-n față cu o situație fără precedent, cu o perioadă în care schimbarea va fi la ordinea zilei. Nici noi, la Dreamups, nu pretindem să cunoaștem ce ne rezervă viitorul, dar putem întrevedea câteva direcții în care se mișcă lucrurile. Iată câteva efecte ale acestei pandemii care merită atenție, în opinia noastră:

Adoptarea masivă a tehnologiilor digitale

Fie că fac lecții online sau participă la o ședință cu colegii de oficiu, mai mulți părinți, elevi, dar și angajați s-au trezit nevoiți să asimileze peste noapte noi platforme noi de video streaming. Despre unele dintre ele nu prea s-a auzit până acum. De exemplu, compania Zoom avea doar 10 milioane de utilizatori înainte de pandemie, iar acum numără peste 300 de milioane. În același timp oamenii au început să utilizeze mai des serviciile de achiziții și plată a facturilor online.

Modificarea priorităților

Oamenii sunt lipsiți de interacțiunea socială, de localurile preferate, sau, și mai rău, de locul de muncă. Deși efectele negative ne sunt clare, nu putem ignora și faptul că, uneori, am avut ocazia să vedem mai clar lucrurile cu adevărat importante în viața noastră: familia, prietenii, activitățile creative și tot ce ne face să ne simțim împliniți și utili altor oameni.

Am devenit mai generoși

Cu toate că foarte mulți dintre noi se confruntă cu întrebări fără răspuns în propria viață, oamenii dau dovadă de o generozitate extraordinară. Mulți se organizează în grupuri de suport, donează pentru medici, se oferă să fie voluntari pentru a ajuta bătrânii și alte categorii social-vulnerabile. Această generozitate se arată și în deschiderea de a încerca noi produse sau servicii online.

Deschiși pentru oportunități

Din cauza pandemiei multe afaceri și-au sistat activitatea, iar o bună parte din ele nu se vor mai deschide. Oamenii vor avea nevoie de soluții adaptate la noua realitate, iar cei mai ingenioși antreprenori încep să le dezvolte de pe acum.

În acest context, Dreamups lansează un accelerator de startup-uri complet online. Am reușit să atragem în program peste 30 de mentori și experți internaționali și locali. Ei vor oferi sesiuni LIVE săptămânal și mentorat unu-la-unu cu fiecare participant. Vom derula un program de 4 luni unde tinerii antreprenori se vor putea expune la subiecte din toate sferele unei afaceri, de la idee, branding, marketing, vânzări, până la finanțe și cum să găsești bani pentru afacere. La finele programului cei calificați pot să primească investiții de până la 10 mii de dolari pentru dezvoltarea startup-ului său.

Este un program unic pentru Republica Moldova și întreaga regiune. Am creat un adevărat program de accelerare cu toate componentele sale, acum exclusiv online, ceea ce a permis conectarea experților din întreaga lume, cum ar fi mentori din Silicon Valley în California, Londra, Amsterdam, Berlin și, desigur, Moldova.

Programul este creat pentru tinerii care dezvoltă o afacere digitală, a cărui produs sau serviciu poate servi o piață națională, regională și chiar globală.

Pentru mai multe detalii, dar și pentru a aplica la program vizitați: upcelerator.md

Upcelerator este organizat de acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups, partener general Orange Systems, cu suportul EFSE Entrepreneurship Academy și realizat cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului „Tekwill”.

Citește mai departe

Justiție

Un angajat din cadrul Direcției Antidrog, pe banca acuzaților. Ar fi primit 1400 euro de la un figurant într-un dosar penal

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Unul dintre cei doi angajați din cadrul Direcției Antidrog al INI, reținuți pentru trafic de influență la începutul lunii aprilie,curent, a ajuns pe banca acuzaților.

Conform materialelor cauzei penale, învinuitul, folosindu-se de funcția pe care o deținea a pretins și primit suma de 1400 de euro de la un figurant într-un dosar penal pentru trafic de droguri.

PE LUNG

În schimbul banilor, învinuitul ar urma să influențeze un procuror, ca ultimul să nu conteste la Curtea de Apel, încheierea judecătorului de instrucție, prin care învinuitului i-a fost înlocuit arestul preventiv – în arest la domiciliu.

În continuarea acțiunilor ilegale, învinuitul a pretins 5600 euro, susținând că poate influența procurorul de caz să adopte o hotărâre favorabilă în cazul persoanei învinuite de infracțiunea sus menționată, intenție, însă care nu a fost dusă la bun sfârșit.

Dacă va fi declarat vinovat de către instanța de judecată, învinuitul riscă până la 5 ani de închisoare sau o amendă de până la 3000 unități convenționale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate7 ore în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică8 ore în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment9 ore în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie11 ore în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social15 ore în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Lifestyle2 zile în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031