Tot mai multe investitii in capitalul fix se fac din banii economisiti, inclusiv din transferurile de peste hotare

Investitiile in capital fix, ponderea carora a atins in anul 2004 nivelul de 21,7 la suta din Produsul Intern Brut, se fac "intr-o proportie tot mai mare" din economisirile interne, inclusiv din transferurile de peste hotare, potrivit Raportului anual al Bancii Nationale a Moldovei, facut public la sfirsitul saptaminii curente.

Astfel, ponderea economisirilor interne in PIB a crescut de peste doua ori in ultimii cinci ani, de la o cota de 7,4%, in anul 2000 pina la 17,3%, in anul 2004. Aceste evolutii reflecta "o schimbare favorabila, desi modesta, a comportamentului de consum la nivelul economiei nationale", constata BNM.

Firmele private, dar si populatia investesc tot mai mult in capital fix, desi, afirma expertii, cifra de 118 USD investitii in capital fix pe cap de locuitor in anul trecut este inca foarte joasa.

Ponderea mijloacelor investite de agentii economici si populatie s-a ridicat la 65% din totalul de investitii de 5 mlrd 2,7 mln de lei, realizate in anul 2004. Expertii constata o "tendinta stabila de descentralizare a procesului investitional". Doar 9% din totalul investitiilor in capital fix au fost efectuate din banii publici, in situatia in care "posibilitatile financiare ale statului sunt limitate".

Potrivit unui studiu realizat in anul 2004 cu sprijinul Aliantei de Microfinantare din Moldova si Fundatiei Soros Moldova circa 6,5% din mijloacele transferate de moldovenii angajati la munca peste hotare sunt investite. Suma medie investita anual este 1045 USD pe persoana la sate si 1770 USD in mediul urban. 20,7% din totalul remitentelor reprezinta economiile. Orasenii pastreaza la banca circa 60% din economiile lor, in timp ce familiile de la sate doar 51%.

Banca Nationala constata in raportul pe anul 2004 ca "veniturile din munca in strainatate ramin o importanta sursa de intrari financiare in Republica Moldova". in anul 2004 aceste venituri au fost estimate preliminar la 480 mln USD, fata de 221 mln USD in anul 2002.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.