Terapie prin artă. Cum sunt ajutați copiii cu dizabilități din Rîbnița

Creativitatea duce la vindecare, susțin unii specialiști în neuroștiințe. Pe acest fundament s-a dezvoltat terapia prin artă care ajută la dezvoltarea abilităților cognitive, obținerea aptitudinilor noi, creșterea încrederii în sine și alte achiziții personale importante, în special în cazul copiilor cu dizabilități intelectuale.

AO Centrul de asistență socială „Triniti” a dezvoltat în orașul Rîbnița un proiect prin care copiii cu dizabilități fizice și intelectuale să beneficieze de servicii importante și necesare pentru dezvoltarea lor. Proiectul „Un viitor de succes pentru fiecare” a fost inițiat în colaborare cu Instituția de învățământ municipală de educație suplimentară „Centrul pentru creativitatea copiilor și tinerilor” din același oraș.


Pentru dezvoltarea și implementarea acestei inițiative sociale asociația obștească a beneficiat de un grant în valoare de 38425 EUR din partea Uniunii Europene, prin intermediul Fundației Soros Moldova.

Socializarea – cel mai important element

În sediul Centrului pentru creativitate pentru copii și tineri, AO „Triniti” a amenajat un spațiu special destinat copiilor cu dizabilitați fizice și intelectuale – principalii beneficiari ai proiectului.

Totuși, aici pot veni și copiii care nu au deficiențe în dezvoltare. Acesta este un aspect-cheie al activității desfășurate la centru.

Enlarge

Triniti4
Centrul este dotat cu diferite instalații și obiecte care să le ofere copiilor stimulare tactilă, vizuală, auditivă

Înainte să înceapă perioada de izolare din cauza pandemiei, activitățile cu copiii se desfășurau atât în mod individual, cât și în grup, inclusiv cu participarea părinților. „Am creat și grupuri mixte din care făceau parte copii cu deficiențe în dezvoltare și copii fără astfel de deficiențe. Cel mai important element pe care l-am planificat chiar când am conceput acest proiect a fost cel al socializării. Copiii cu dizabilități trebuie să aibă parte de comunicare, interacțiune cu semenii lor, să-și facă prieteni și să aibă o copilărie obișnuită”, spune Olga Covali, psihologă în cadrul proiectului.

Spațiul destinat diferitelor forme de terapie, în special celei prin artă, a fost dotat cu echipament specializat. Este vorba despre diferite instalații și obiecte care să le ofere copiilor stimulare tactilă, vizuală, auditivă. Toate acestea îi ajută să se relaxeze și să scape de anumite frici.

Cum funcționează terapia prin artă

În cameră găsim un tub colorat în care plutesc bule, o piscină plină cu mingi, un panou tactil care ajută la dezvoltarea motricității fine, un șevalet transparent, cuburi senzoriale, instrumente muzicale și o mulțime de alte obiecte menite să-i captiveze pe cei mici și, cel mai important, să-i mențină angajați într-o activitate mai mult timp. „Când am început să frecventăm orele de terapie aici, Maxim nu putea sta concentrat la o activitate nici 5 minute. Acum, poate petrece și 30 de minute desenând, colorând sau lucrând cu hârtie colorată. Pentru noi este o mare realizare”, povestește Victoria, mama lui Maxim, unul dintre băiețeii care vine la centru.

Enlarge

Triniti3
Întreg echipamentul are un efect complex asupra tuturor simțurilor și sistemului nervos al copilului

Întreg echipamentul are un efect complex asupra tuturor simțurilor și sistemului nervos al copilului. Oferă o stare de confort emoțional, un sentiment de siguranță și stârnește curiozitatea. Specialiștilor le revine responsabilitatea de a identifica acele activități și obiecte care îi animează pe copii și îi ajută cel mai bine pentru a căpăta noi abilități.

„Vă pot arăta o expoziție generoasă de lucrări făcute de copii în timpul terapiei prin artă. Această metodă îi ajută să fie mai deschiși, mai sociabili. Desigur, fiecare copil are nevoie de o abordare individuală. Încerc să găsesc tehnici noi mereu”, explică Ludmila Petric, terapeută.

Terapia prin artă îi ajută pe copii să-și exprime emoțiile și părerile, să se cunoască mai bine și să aibă un control mai mare asupra acțiunilor proprii.

Activitățile s-au mutat în mediul online

Victoria, mama lui Maxim, spune că, înainte de perioada pandemiei, venea de două-trei ori pe săptămână la aceste activități. „Eu sunt foarte recunoscătoare pentru această oportunitate. Și acasă facem aceste activități, dar când venim aici e altfel. Doamna Ludmila pregătește mereu materiale inedite, iar Maxim se bucură cel mai mult de interacțiunea cu alți copii”, mărturisește femeia.

Enlarge

Triniti1
Maxim vine la centru alături de sora lui

În perioada pandemiei activitățile s-au desfășurat în mediul online. Specialiștii AO „Triniti” au elaborat un set de materiale didactice pe care le-au livrat acasă beneficiarilor. Astfel, părinții au avut toate cele necesare la dispoziție pentru a continua lucrul cu copiii și pentru a putea desfășura activitățile pe Zoom.

O atenție sporită în cadrul acestui proiect este acordată și părinților. Aceștia beneficiază de consultații psihologice, inclusiv în mediul online, în această perioadă. Totodată, pentru ei au fost organizate seminare și instruiri speciale care să-i îndrume în relația și lucrul lor cu copiii. „Până la urmă, totul depinde de părinți. Dacă ei se interesează și acordă suficientă atenție copilului, atunci șansele ca acesta să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare sunt mai mari. Eu sunt mereu pregătită să vorbesc cu părinții, să le explic cum să desfășoare activitățile, ce să facă, în ce mod să lucreze cu cei mici”, spune terapeuta Ludmila Petric.

AO „Triniti” poate desfășura activitățile în sediul „Centrului pentru creativitatea copiilor și tinerilor” fără a plăti chirie sau serviciile de întreținere. Datorită grantului european, asociația a putut repara și amenaja spațiul asa cum se cuvine. Blocul sanitar a fost adaptat necesităților persoanelor cu dizabilități.

În prezent, de serviciile desfășurate în cadrul proiectului beneficiază 54 de copii și 46 de părinți din raionul Rîbnița.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.