Țara din Europa în care care transportul public va fi gratuit. Cetățenii însă sunt nemulțumiți

Noul guvern din Luxemburg va elimina tarifele pentru transportul în comun din vara anului 2019, iar decizia va viza nu doar cetățenii ducatului, ci și turiștii, relatează The Independent.

Măsura se va aplica pentru cei care vor dori să călătorească cu trenuri, tramvaie sau autobuze.

Şi în acest moment, în Luxemburg este practicat unul dintre cele mai mici tarife pentru transport din lume.

În prezent, călătorii plătesc 2 euro pentru două ore de călătorie. Biletele la clasa I costă 3 euro, iar un tichet la clasa a doua pentru o zi, pe orice mijloc de transport, costă 4 euro.

În plus, tinerii și persoanele peste 60 de ani beneficiază de transport gratuit, iar cei care fac naveta au la dispoziție un abonament anual care costă 150 de euro.

Guvernul spune că transportul public costă anual aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce încasările abia ajung la 30 de milioane de euro.

Măsura este menită să încurajeze folosirea mijloacelor de transport în comun şi renunţarea la maşinile personale, în condiţiile în care ambuteiajele în trafic reprezintă o problemă în Luxemburg.

Nu toţi luxemburghezii sunt de acord cu noua măsură. Unii sceptici consideră că astfel mijloacele de transport se vor degrada astfel și vor deveni „casă” pentru oamenii străzii, pe timp de iarnă.

„Nu sunt convinsă că transportul public gratuit îi va face pe mai mulți să renunțe la mașini”, spune Claude Moyen, un profesor care face zilnic naveta până la școala unde predă, aflată în orașul Diekirch.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.