Tadjikistan: 6 minore se căsătoresc în fiecare zi, cu permisiunea instanțelor judecătorești

În anul 2018, instanțele din Tadjikistan au emis 2500 de permisiuni de încheiere a căsătoriilor cu minore, potrivit datelor statistice oferite de Curtea Supremă de Justiție din Tadjikistan. Prin urmare, 6-7 fete se căsătoreau în fiecare zi, scrie currenttime.tv.

Conform legii, vârsta căsătoriei este permisă de la 18 ani. Dar, în cazuri excepționale, de exemplu, în timpul unei sarcini sau a unei boli grave a părinților, instanța permite fetei să se căsătorească mai devreme.

Un judecător tadjic, cu condiția anonimatului, a declarat că mulți părinți au abuzat de excepțiile făcute de lege.

„Încă mai există cazuri în care fetelor după clasa a IX-a nu li se permite să meargă la școală, sunt pregătite pentru căsătorie, merg la tribunal pentru a-și reduce vârsta de căsătorie. Ei se justifică prin faptul că au o situație financiară precară, a spus judecătorul.

29 de căsătorii ilegale cu minore au fost descoperite anul trecut

În 2016, Tadjikistan a introdus examinarea medicală ale celor care sunt pe cale să se căsătorească. Conform versiunii oficiale, este verificată genetica în primul rând, astfel încât rudele apropiate sau purtătorii bolilor genetice să nu se căsătorească. Dar, de fapt, viitorii soți sunt, de asemenea, testați pentru HIV, hepatită și alte boli care sunt transmise sexual. Recomandările Comitetului ONU împotriva discriminării împotriva femeilor față de guvernul din Tadjikistan arată că, în timpul acestor examene medicale, deseori sunt efectuate teste de virginitate.

În societatea tradițională, încă se crede că o fată înainte de căsătorie ar trebui să fie virgină. Prin urmare, dacă soțul, în timpul primei nopți după nuntă, află că nu există sânge în timpul actului sexual, el concluzionează că fată are deja experiență sexuală. Mireasa poate fi alungată după ușă, iar părinții, de regulă, refuză să-și accepte fiica înapoi.

Potrivit Centrului Republican pentru Examinări Legale, în prima jumătate a anului 2018, 22 de miri s-au adresat centrului pentru stabilirea virginității mireselor lor.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.