Tablourile furate de moldoveni din Muzeul din Verona încă nu ajuns acasă. Iată unde pot fi admirate

Cele 17 tablouri furate de un grup de moldoveni din Muzeul Castelvecchio din Verona încă nu ajuns la locul lor, în Italia. Picturile vor fi expuse până la 22 iunie la Muzeul Naţional de Arte din Kiev.

Aceasta după ce autorităţile italiene, în semn de gratitudine pentru recuperarea acestora, au permis etalarea celor 17 tablouri  în Muzeul Naţional de Arte din Kiev. La inaugurarea evenimentului, au participat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi primarul oraşului Verona Flavio Tozi.

Reamintim că autoritățile ucrainene au recuperat în luna mai cele 17 pânze, printre care picturi de Peter Paul Rubens și Tintoretto, care au fost furate anul trecut din muzeul Castelvecchio, din orașul italian Verona,

Operele de artă au fost descoperite la aproximativ 1,5 kilometri de granița cu Republica Moldova.

Tablourile fuseseră furate la 19 noiembrie 2015 de un grup de hoți care a acționat imediat după încheierea programului de vizitare, dar înainte de a fi fost activat sistemul de alarmă de noapte.

Peste 12 cetățeni italieni și moldoveni au fost reținuți în acest caz, inclusiv paznicul de la muzeu din acea noapte,

Furtul a provocat numeroase controverse în Italia cu privire la absența măsurilor de securitate adecvate pentru muzee, fapt pus adesea pe seama reducerii cheltuielilor publice.

Muzeul din Verona este găzduit în Castello Scaligero, cunoscut mai ales sub numele Castelvecchio. Fortăreaţa a fost ridicată în 1354. Restaurat între 1958 şi 1974, după proiectul lui Carlo Scarpa, muzeul ocupă 29 de săli situate la diferite niveluri. Colecţiile cuprind obiecte paleocreştine, piese de orfevrerie lombardă, sculpturi din secolele X-XIV, arme şi armuri medievale, picturi din secolele XIII-XVII.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.