Detalii despre furtul de la Muzeul din Verona: Moldovenii erau hoţi profesionişti, dar diletanţi în artă

Autorităţile italiene afirmă că cei 10 moldoveni şi doi italieni, suspectaţi de comiterea jafului de opere de artă din muzeul din Verona, sunt hoţi profesionişti, dar diletanţi în artă. Potrivit presei italiene, jaful a durat în total vreo oră, în tot acest timp hoţii nu au scos un cuvânt. Totuşi, presa italiană scrie că aceştia nu erau experţi în artă, şi mai degrabă au furat la comanda unui colecţionar particular, care a dorit anume aceste lucrări.

Potrivit cotidianului La Reppublica, muzeul Castelvecchio din Verona estimează valoarea operelor la 10-15 milioane de euro. Deşi preşedintele Asociaţiei Anticarilor Italieni Carlo Orsi a arătat la valoarea inestimabilă a capodoperelor furate şi consideră că operaţiunea a fost comandată de un colecţionar particular.

Astfel, Flavio Tosi, primarul oraşului Verona a menţionat că „hoţii erau profesionişti, n-au scos un cuvânt”. „Într-o oră şi un sfert au terminat tot. Dar nu erau experţi în artă, au luat, în mod sigur, lucrări indicate. Şi nici hoţi de tagmă, dat fiind că au fugit cu maşina gardianului”, a adăugat acesta.

Primarul mai spus că dintre cele 17 opere furate, doar patru erau de mai mare valoare: Madonna atribuită lui Pisanello, Sfântul Ieronimus penitent, al lui Bellini, Sfânta familie cu un sfânt de Mantegna şi Portretul de tânăr de Giovanni Francesco Caroto.

Muzeul este supravegheat de peste 40 de camere

În acelaşi timp, presa italiană a mai scris că muzeul din Verona este supravegheat în permanenţă şi are peste 40 de camere de supraveghere. În plus, în vecinătate se află sediile la două bănci şi restaurante. Hoţii au venit la sfârşitul programului, exact când cei 11 paznici din cursul zilei, pleacă şi rămâne doar un paznic de noapte.

“S-a întâmplat când vizitatorii părăseau muzeul şi sistemele de alarmă, mai ales senzorii volumetrici conectaţi la centrala operativă a poliţiei, nu erau încă puse în funcţiune”, a explicat pentru presă Roberto Bolis, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Verona.

Acesta a adăugat că cei 10 moldoveni şi doi italieni au luat cheile maşinii gardianului cu care au şi fugit pentru a transfera apoi operele într-o altă maşină. În afara tablourilor furate, alte câteva au fost uşor deteriorate.

Muzeul din Verona este găzduit în Castello Scaligero, cunoscut mai ales sub numele Castelvecchio. Fortăreaţa a fost ridicată în 1354. Restaurat între 1958 şi 1974, după proiectul lui Carlo Scarpa, muzeul ocupă 29 de săli situate la diferite niveluri. Colecţiile cuprind obiecte paleocreştine, piese de orfevrerie lombardă, sculpturi din secolele X-XIV, arme şi armuri medievale, picturi din secolele XIII-XVII.

Reamintim că 10 moldovenişi doi italieni au fost arestaţi în urma unei operaţiuni în Italia şi în Republica Moldova. Jaful a fost realizat pe 17 noiembrie 2015. Tablourile furate nu au fost încă recuperate, autorităţile suspectând că sunt ascunse în Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.