Succesele Ministerului de Finante se datoreaza „managementului financiar coerent”

Perioada de tranzitie, anii 1991-1998 reflecta trecerea de la o economie planificata la o economie de piata, care are ca reguli dezvoltarea afacerilor private bazate pe o concurenta loiala si deschisa, iar economia Moldovei in perioada de tranzitie a cunoscut o recesiune acuta supusa unor socuri externe si interne, crize financiare si instabilitati macroeconomice si sociale, a declarat Ministrul Finantelor, Mariana Durlesteanu intr-un material publicat de institutia pe care o conduce si intitulat : „Evolutia sistemul financiar in perioada de tranzitie si diminuarea datoriei externe a Republicii Moldova”.

In opinia Ministrului, pentru a depasi aceasta perioada a fost necesara crearea unui nou sistem financiar durabil prin elaborarea unui nou proces bugetar, respectiv si a unui sistem trezorerial si lansarea unor noi politici bugetar-fiscale orientate spre dezvoltarea sectorului privat.

Lipsa de experienta in atragerea creditelor externe a adus la situatia cand in 1998, Guvernul Republicii Moldova avea o indatorare majora ca pondere in PIB, fiind de 82,8 %, din care 65,6 % era datoria externa in PIB, astazi aceasta pondere fiind de 23,9 % si, respectiv, 17,1 %. La fel, deservirea datoriei externe de stat in veniturile bugetului de stat in 2001 erau de circa 38,8 %, iar in prezent acest indicator fiind de 5 %.

Politica fiscala in aceasta perioada a avut ca obiective principale diminuarea presiunii fiscale asupra mediului de afaceri, precum si imbunatatirea administrarii fiscale.

Durelesteanu mai mentioneaza ca datoria de stat, pe parcursul anilor 2000-2007 a inregistrat o evolutie pozitiva, diminuandu-se stocul datoriei de stat externe de la 781,3 mln. dolari SUA in 2000 pana la 765,8 dolari SUA in anul 2007.

Intregul material poate fi accesat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.