Connect with us

Externe

Sub maşina jurnalistului Pavel Şeremet a fost plasată o bombă. Momentul în care aceasta a explodat// VIDEO

Publicat

pe

Jurnalistul rus Pavel Șeremet a fost ucis miercuri în urma exploziei unei bombe plasate sub mașina în care se afla, pe o stradă din centrul Kievului. Acesta se îndrepta în jurul orei 7:45 spre redacția unui post de radio unde urma să-și modereze talk-show-ul.

Pavel Şeremet se afla în mașina partenerei sale de viață, Aliona Pritula, redactor-fondator al ziarului „Ukrainskaia Pravda”.

Consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gherașcenko a explicat că mașina în care se afla Șeremet a fost aruncată în aer cu un dispozitiv acționat de la distanță.

Procurorul general al Ucrainei  Iuri Luțenko a numit moartea lui Șeremet „omor”, spunând că explozia a fost provocată de un „dispozitiv exploziv” și că toate dovezile indică un asasinat.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a scris pe Facebook că a cerut organelor de securitate să ancheteze imediat moartea lui Șeremet, adăugând că vinovații trebuie pedepsiți.

Prieteni și rude ale lui Pavel Șeremet și Alenei Pritula au declarat publicației ucrainene Novaia Gazeta că cei doi observaseră în ultima vreme că sunt filați.

Pavel Șeremet, 44 de ani, născut la Minsk, era un jurnalist foarte cunoscut, cu o carieră remarcabilă în Belarus și Rusia, care se stabilise de cinci ani în Ucraina, unde activa la influenta publicație electronică Ukrainska Pravda, înființată de Gheorghi Gongadze, jurnalistul asasinat și decapitat la începutul anilor 2000 sub regimul președintelui Leonid Kucima.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Un an de la tragedia din „Зимняя вишня”. Ce a schimbat incendiul în care au murit 60 de oameni

Publicat

pe

PE SCURT

Un an în urmă, în centrul comercial „Зимняя вишня” (n.red.: Vișina de iarnă) din Kemerovo, Federația Rusă a avut loc un incendiu în care au murit 60 de oameni, dintre care 37 au fost copii. În aceeași zi au avut loc proteste care au durat peste 10 ore, iar guvernatorul regiunii Kemerovo își ceruse iertare de la Putin pentru „ceea ce s-a întâmplat în regiune”.

PE LUNG

Potrivit tvrain.ru, consecințele incendiului continuă și astăzi să afecteze viețile oamenilor implicați în acel eveniment: ale pompierilor, jurnaliștilor, funcționarilor, chiriașilor și proprietarilor de centre comerciale.

25 martie 2018, aproximativ la ora locală 16:00 (12:00 ora R. Moldova), a parvenit primul apel telefonic la Ministerul Federației Ruse pentru Apărare Civilă, Situații de Urgență și Gestionarea Dezastrelor în care se anunța incendiul. Focul a pornit în zona pentru copii de la etajul patru de la o lampă LED care atârna deasupra piscina cu jucării din spumă poliuretanică. Majoritatea persoanelor decedate se aflau într-un cinematograf unde rula desenul animat Sherlock Holmes. Singurul care a supraviețuit a fost Mihail Trusov, un bărbat de 32 de ani. A venit la cinematograf împreună cu cele două fiice. Pe coridoarele centrului comercial era mult fum și oamenii au decis să se închidă în sala cinematografului, să acopere fantele ușilor cu haine ca să nu pătrundă fumul în interior și să aștepte salvatorii. Peste 15 minute, Trusov a încercat să iasă pentru a chema ajutor, dar și-a pierdut cunoștința. Pompierii au reușit să-l scoată afară, însă cei care au rămas, au decedat. Totuși, anul trecut, se spunea că cei mici, care se aflau în cinematograf, au fost închiși intenționat înainte de începerea desenului animat din motive de securitate.

În afară de cei 60 de oameni care au murit, aproximativ 200 de animale din grădina zoologică din centrul comercial, închise în celulele lor la etajul trei au pierit în incendiu.

Jurnaliștii și știrile false

În ziua incendiului, pranker-ul ucrainean Evghenii Volnov a telefonat la morga din Kemerovo, prezentându-se de la Ministerul de resort, și a întrebat dacă sunt gata să accepte 300 de cadavre de la centrul comercial. Zvonurile au generat în proteste. Oamenii au cerut autorităților să publice numărul adevărat al celor decedați.

Стихийный митинг в Кемерове. Прямое включение

Geplaatst door Телеканал Дождь op Dinsdag 27 maart 2018

Volnov este acuzat în Federația Rusă de destabilizare a situației și petru inducerea în eroare rudele persoanelor decedate și victimelor. A fost emis mandat de arest și este dat în căutare internațională.  

Ca rezultat, peste un an autoritățile au aprobat o lege cu privire la blocarea știrilor false și pedepsirea pentru distribuirea lor.

Mai mult, au fost arestați doi pompieri. Serghei Ghenin era pompierul de gardă și a fost printre primii care a intrat în clădirea aflată în flăcări. Andrei Bursin supraveghea stingerea focului. Cei doi au fost învinuiți de moarte din culpă. Unul dintre episoadele pe care s-a bazat învinuirea lui Ghenin a fost când, la intrarea în centrul comercial, un bărbat îl chema pe Ghenin să-i salveze cele trei fiice care au rămas în cinematograf. Bărbatul s-a oferit să-i arate cel mai scurt drum, însă pompierul s-a bazat pe vorbele paznicului, care, într-un final, l-au dus la o ieșire de urgență închisă, potrivit tvrain.ru.

Consecințele asupra business-ului

După tragedie, au fost efectuate controale în centrele comerciale din întreaga țară.

au găsit încălcări aproape în fiecare al 2 centru comercial

au fost închise 391 de centre comerciale

proprietarii centrelor comerciale au pierdut
în jur de 500 de milioane de ruble

La sfârșitul anului 2018 au fost interzise grădinile zoologice în centrele comerciale.

După incendiu, și-au dat demisia doi funcționari din administrația regională. A plecat viceguvernatorul regiunii Alexei Zenin și șefa Departamentului de politică internă Nina Lopatina. De asemenea, alte două funcționare au plecat din funcții, figurând într-un dosar penal.

La începutul lunii mai 2018, și-a dat demisia ministrul Federației Ruse pentru Apărare Civilă, Situații de Urgență și Gestionarea Dezastrelor, Vladimir Puchkov. La sfârșitul aceleiași luni a fost arestat reprezentantul ministerului, responsabil de Kemerovo, Alexandr Mamontov, a scris tvrain.ru.

Din funcție a plecat și Aman Tuleev, guvernatorul regiunii Kemerovo. Tuleev nu a venit la fața locului unde a fost tragedia, nici în ziua cu pricina, nici în ziua următoare. Presa rusească scria atunci că prima reacție a guvernatorului regiunii Kemerovo, Aman Tuleev, nu a fost îndreptată spre locuitorii orașului Kemerovo, ci a mulțumit președintelui Putin după ce l-a sunat. Mai mult, guvernatorul și-a cerut iertare de la Vladimir Putin. „Ne cerem iertare pentru ceea ce s-a întâmplat în regiunea noastră”, a spus atunci guvernatorul.

Citește mai departe

Externe

Un polițist rus a cerut 100 mii de ruble de la un moldovean ca să-i returneze lucrurile fratelui său care a murit la Moscova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un polițist din Moscova va fi judecat, după ce a cerut 100 mii de ruble ( 1559 dolari) de la un moldovean ca să-i returneze lucrurile fratelui său care a murit în capitala rusă.

Inițial, moldoveanul a negociat cu polițistul reducerea sumei de la 100 mii la 50 mii de ruble, dar apoi totuși a reclamat cazul la superiorii polițistului.

PE LUNG

La finele lunii noiembrie 2018 în capitala rusă a fost înregistrat un caz de sinucidere a unui bărbat de 42 de ani, originar de Republica Moldova. Circumstanțele decesului urmau a fi stabilite de un polițist de sector din raionul Butîrski, scrie Mk.ru.

Ulterior, la omul legii s-a adresat fratele moldoveanului, care a venit din Moldova să-și îngroape ruda și să-i ia lucrurile.

„Însă polițistul de sector a decis că dacă există cerere, poate să facă și propunere bănească. Și i-a spus bărbatului că poate să răscumpere lucrurile fratelui său pentru …100 mii de ruble”, scrie sursa citată.

Potrivit acesteia, lucrurile nu erau de firmă – era vorba despre scurta și pantalonii, purtați de fratele moldoveanului în ultimele clipe ale vieții. De asemenea, polițistul i-a propus pașaportul și actele pentru automobil ale decedatului.

Moldoveanul a negociat cu polițistul reducerea sumei până la 50 mii de ruble. Totuși, ulterior, el a depus o plângere la departamentul de securitate internă al raionului de poliție respectiv.

Polițistul a fost reținut în timp ce îi transmitea moldoveanului geanta cu lucrurile personale ale fratelui său.

MK scrie că dosarul penal împotriva ofițerului de poliție a fost trimis la Procuratura Ostankino.

Citește mai departe

Externe

Captură record de cocaină în Delta Dunării. Droguri de 300 milioane euro, găsite într-o şalupă abandonată

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Captură record de cocaină în Delta Dunării. Autorităţile au găsit peste 800 de kilograme de droguri într-o şalupă abandonată într-o zonă de plaje sălbatice.

Cele peste 800 de kilograme de cocaină ar valora aproximativ 300 de milioane de euro, scrie Digi24.ro.

PE LUNG

Cele 800 de kilograme de cocaină au fost găsite în respectiva ambarcațiune de către un localnic, într-o zonă de plajă sălbatică, blocată în nisip, între Sfântu Gheorghe şi Sulina.

Acesta a anunţat imediat autorităţile, care ulterior au făcut descoperirea record. Ancheta urmăreşte acum să stabilească traseul acestui transport. Cel mai probabil drogurile vin din Turcia, România fiind ţara de tranzit.

Mai multe persoane ar fi fost în barcă, dar au abandonat-o atunci când au realizat că nu mai poate fi controlată.

Potrivit Ziarului de Tulcea, localnicii spun că, cu siguranță, cei din barcă nu cunosc prea bine zona, având în vedere că au greșit practic drumul, intrând în zone periculoase. Astfel, ambarcațiunea s-a lovit de un banc de nisip.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică38 de minute în urmă

Igor Dodon: Pledez pentru ascensiunea dialogului RM-UE

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi în cadrul unei întrevederi cu Peter Michalko, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în...

ExterneO oră în urmă

Un an de la tragedia din „Зимняя вишня”. Ce a schimbat incendiul în care au murit 60 de oameni

PE SCURT Un an în urmă, în centrul comercial „Зимняя вишня” (n.red.: Vișina de iarnă) din Kemerovo, Federația Rusă a...

Social2 ore în urmă

Medicul, vizat în dosarul „mitei pentru judecători”, va plăti o amendă de 115 mii lei

PE SCURT Judecătoria Chișinău i-a aplicat unui medic dintr-un spital din capitală o amendă în mărime de 2 300 de...

Social2 ore în urmă

Republica Moldova va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană privind trecerea la ora de vară

PE SCURT Pe 31 martie 2019, ultima duminică a lunii, la ora 2.00, pe întreg teritoriul Republicii Moldova va avea...

Politică2 ore în urmă

Secretariatul Parlamentului precizează: proiectele blocului ACUM, înscrise în registrul de intrare al Legislativului

PE SCURT Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați ai blocului ACUM au fost înscrise...

Politică4 ore în urmă

Inițiative legislative ale ACUM nu au fost înregistrate în Parlament. Litvinenco: Argumentul refuzului este uluitor

PE SCURT Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze „o parte din pachetul antioligarhic” al blocului ACUM, a anunțat astăzi deputatul...

Justiție4 ore în urmă

Un român, anunţat în căutare pentru traficarea a patru moldovence, a fost reţinut în Grecia

PE SCURT Un cetăţean român, anunţat de autorităţile Republicii Moldova în căutare internaţională pentru traficarea a patru moldovence, a fost...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri4 zile în urmă

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT  La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu...

AlegeriO săptămână în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

AlegeriO săptămână în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

AlegeriO săptămână în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

AlegeriO săptămână în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com