Stefan cel Mare tine tare Liceul din Dorotcaia

Moldova.ORG – La Doroţcaia (r-nul Dubăsari), satul în care este evacuat în prezent Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, Transnistria, a avut loc un spectacol consacrat personalităţii Domnitorului Ţării Moldovei, Ştefan cel Mare, declarat anul trecut de TVR1, prin votul direct al telespectatorilor, drept „Cel mai mare român din toate timpurile”.
În cadrul spectacolului au participat: corul „Izvoraş”, ansamblul folcloric „Clopotarii lui Ştefan cel Mare”, trupa de teatru „Ştefănucă” – toate aparţinând Liceului, îndrumaţi de profesorii acestui Liceu şi de unii profesori din oraşul Criuleni (Basarabia). Invitat de onoare al spectacolului a fost cunoscutul actor Nicolae Darie de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” de la Chişinău. Cu acest prilej elevii români din Transnistria au primit în dar seturi de cărţi în limba română, care continuă să le lipsească acestor copii.
Vitalie Cojocari, care a difuzat această informaţie, scrie că nu s-a schimbat nimic pe „frontul de Est”, unde românii se simt în continuare străini la ei acasă, intimidaţi de forţele de ocupaţie, umiliţi de controalele aşa-numiţilor vameşi ruşi sau rusificaţi. Ceea ce remarcă autorul acestui comunicat este faptul că profesorii şi elevii români au o mare putere de rezistenţă, au conştiinţa românească şi au curajul de a nu renunţa la ei înşişi şi la valorile neamului.
Să reţinem un fragment de pe pagina internet a lui Vitalie Cojocari: „Elevii îşi văd de carte, profesorii încearcă să-şi facă meseria cât mai bine şi să-şi încurajeze discipolii, iar părinţii fac tot posibilul ca şi copiii lor să nu ducă lipsă de toate cele necesare studiilor. Iar cu toţii împreună riscă în fiecare zi. Niciodată nu poţi şti ce va urma, or, în acea zonă „stabilitatea” şi „siguranţa individului” sunt noţiuni de pe alte meleaguri”.
Moldova.ORG notează că localitatea Doroţcaia este situată în Transnistria, dar se află sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale de la Chişinău

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.