Statistici: industria R. Moldova in crestere

În primele luni ale anului curent, întreprinderile industriale din R. Moldova au fabricat producţie în valoare de 6694,8 mln lei, în preţuri curente. Indicele volumului producţiei industriale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007 a constituit 107,7%.

Potrivit informaţiei operative furnizată de Biroul Naţional de Statistică (BMSM), majorarea producţiei în ansamblu a fost motivată, în special, de creşterea producţiei în întreprinderile din industria alimentară şi a băuturilor (cu 16,8%) şi din sectorul energetic (cu 6,8%), care, deţinând ponderi de 32,6% şi, respectiv, 19,6% au contribuit la creşterea producţiei totale.

Creşteri substanţiale s-au înregistrat la întreprinderile cu următoarele activităţi: fabricarea vinului – de 1,8 ori, fabricarea băuturilor alcoolice distilate – de 1,9 ori, aprovizionarea cu aburi şi apă caldă – cu 10,2%, fabricarea încălţămintei – cu 22,7%, producţia şi distribuţia energiei electrice – cu 4,7%, producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne – cu 15,1%, fabricarea produselor lactate – cu 9,8%, fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie proaspete – cu 9,9%, fabricarea de cacao, ciocolată şi produse zaharoase de cofetărie – cu 10,1%, producţia de mobilier – cu 11,3%.

BNSM menţionează că s-a majorat şi volumul de producţie la întreprinderile care se ocupă de: tăbăcirea şi prepararea pieilor (de 3,6 ori), producţia de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice (de 1,6 ori), industria metalurgică (cu 41,4%), fabricarea cimentului, varului şi ipsosului (cu 39,6%), fabricarea maşinilor-unelte (cu 38,7%), prelucrarea lemnului şi fabricarea articolelor din lemn (cu 21,9%), fabricarea de lacuri şi vopsele (cu 9,1%), industria extractivă (cu 8,3%), fabricarea de maşini-agricole (cu 5,6%), fabricarea de covoare şi articole de covor (cu 4,1%).

Datele statistice oferite de BNSM, arată, în acelaşi timp, o reducere a următoarelor producţii: uleiuri şi grăsimi – cu 21,1%, sticlă şi articole din sticlă – cu 23,8%, articole de îmbrăcăminte – cu 6,0%, produse de tutun – cu 22,0%, articole din cauciuc şi din material plastic – cu 16,3%, pompe, compresoare şi sisteme hidraulice – cu 16,4%.

BNSM precizează că informaţia operativă nu reflectă situaţia din stânga Nistrului şi din mun. Tighina (Bender). – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.