Spre mănăstirile de la Nordul Moldovei (FOTO)

Centrul de Pelerinaj „Emaus” al Mitropoliei Basarabiei vă îndeamnă la o călătorie spirituală, pe nouă şi zece martie, la mănăstirile din Nordul Republicii Moldova. Timp de două zile veţi admira sfinte locaşuri aflate în locuri nemaipomenite. Astfel, sfârşitul săptămânii viitoare va fi unul incredibil de frumos pentru cei care sunt dornici de a ajunge la Călărăşeuca, Rudi, Nicoreni şi Zăbriceni.

Călărăşeuca este una dintre cele mai frumoase mănăstiri (de maici) din spaţiul dintre Prut şi Nistru şi are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Străjuită de stânci şi bătrânul Nistru, ea îşi începe istoria de prin 1648. Unii vin pentru că sunt impresionaţi de arhitectura mănăstirii, alţii – pentru a se închina şi ruga la părticele de moaşte, icoanele făcătoare de minuni sau izvoare cu apă tămăduitoare.

O altă mănăstire deosebită este cea de la Rudi (de maici), situată într-un cadru natural încântător, unde rugăciunile sunt însoţite de freamătul pădurii şi susurul unui râuleţ. Mănăstirea cu hramul „Sfânta Treime” îşi are pornirile la 1777.

Celelalte două mănăstiri, Nicoreni şi Zăbriceni, ambele de monahi, sunt noi în arealul spiritual dintre Prut şi Nistru, însă la ele ajung o mulţime de creştini. Prima mănăstire, cea de la Nicoreni, este o ctitorie de circa două decenii a călugărului Rafail (ca mirean Iurie Bodiu). Mănăstirea Nicoreni este renumită mai ales pentru uriaşa putere a părintelui Rafail de tămăduire a sufletului şi trupului. Aici vin mulţi creştini din toate colţurile Moldovei, dar şi din Rusia şi Ucraina.

Mănăstirea Zăbriceni a apărut în arealul spiritual al acestui pământ în ajunul marcării a două mii de ani de la Naşterea lui Hristos. De aceea, ctitorul mănăstirii, regretatul Arhimandrit Dorimedont, a şi ales drept hram una dintre cele mai mari sărbători a creştinătăţii – „Naşterea Domnului”. Aici se află două icoane făcătoare de minuni – Icoana „Maicii Domnului de la Zăbriceni”, numită „Povăţuitoarea” (pictată în România), precum şi o copie fidelă a Icoanei Maicii Domnului, numită „Grabnic Ascultătoarea” (pictată în 2009 la Sfântul Munte Athos).

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.