Spitalele construite în timpul pandemiei COVID-19

PE SCURT

În timp ce Republica Moldova a deschis două centre de triaj pentru persoanele suspectate sau testate pozitiv, dar cu forme ușoare de COVID-19, mai multe state deja au reușit să construiască spitale temporare pentru a interna numărul mult prea mare de persoane infectate.

Astfel, centre expoziționale, complexe sportive, terenuri de fotbal, parcuri, nave de pasageri au fost transformate în spitale improvizate în marile orașe din întreaga lume.

PE LUNG

Republica Moldova

Centrul expozițional MoldExpo și sanatoriul „Constructorul” din mun. Chișinău au fost transformate în Centre COVID. La 31 martie, Comisia Situații Excepțională a aprobat mecanismul de organizare și funcționare a acestor centre. Potrivit Dispoziției nr. 10, aceste centre vor activa în perioada stării de urgență declarate în Republica Moldova, adică până pe 15 mai. Această decizie a fost luată de către Comisie după ce zilnic erau înregistrate cel puțin 100 de cazuri noi de infectare. Potrivit unui scenariu pesimist prezentat de către Ministerul Sănătății, până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fi 31.000 de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus.

România

Cu trei săptămâni în urmă, autoritățile din România au decis amenajarea unui spital temporar în Constanța. Ministerul Apărării Naţionale din România a instalat un spital militar mobil cu monospecializare, unde sunt tratate cazurile uşoare şi moderate de infectare cu COVID-19. Spitalul este amplasat pe Stadionul Portul din Constanța. În prezent, în țară sunt înregistrate 5990 de cazuri de infectare, dintre care 306 au decedat, iar alți 208 sunt într-o stare de sănătate critică.

Italia

Situația din Italia continuă să fie una critică, aceasta fiind primul focar al epidemiei din Europa. Până în acest moment, în Italia sunt înregistrate 152.271 de infectări, dintre care au murit 19.468 de aproape șase ori mai multe decât înChina.

Pe câmpiile din Cremona, Lombardia, a fost amenajat un spital temporar din corturi, unde oamenii care prezintă simptome de gripă sunt testați la COVID-19. Acolo sunt 15 corturi cu peste 60 de paturi. De asemenea, un centru expozițional din Milano a fost transformat în doar 10 zile în cea mai mare unitate de terapie intensivă din Italia pentru pacienții cu coronavirus. Acolo pot fi găzduiți peste 200 de pacienți. Totodată, Italia mai vrea să transforme terenurie de fotbal și navele marine în spitale temporare. Nava de pasageri „Splendid” ancorată în portul Genoa a fost deja transformată într-un astfel de spital. Toate aceste spitale temporare sunt pentru a prelua o parte din povară asupra sistemului medical grav afectat și suprasolicitat din cauza pandemiei.

Marea Britanie

Și Marea Britanie a decis să transforme Centrul expozițional ExCel din Londra într-un spital temporar pentru pacienții infectați cu COVID-19. Capacitatea acestui spital improvizat este de 4000 de paturi. De asemenea, guvernul britanic intenționează să înființeze spitale temporare pentru pacienții la Birmingham NEC, Manchester Conference Center și Harrogate Convention Center. Scoțienii au început să lucreze la transformarea unui campus de evenimente din Glasgow într-un spital temporar cu până la 1000 de paturi. Acolo ar putea fi internate peroanele tratate, care au început să se recupereze. Între timp, autoritățile galeze planifică să instaleze 2.000 de paturi pe stadionul Principatului din Cardiff și un spital de 500 de paturi pe stadionul Llanelli Scarlets. În Irlanda de Nord, fosta închisoare Maze din afara Belfast s-ar putea transforma într-un spital de teren pe timp de pandemie. În Marea Britanie sunt infectate 78.991 de persoane dintre care 9.875 au decedat, iar 1.559 se află în stare gravă.

Iran

În Iran sunt înregistrate 70.029 de persoane infectate cu COVID-19, iar 4.357 au decedat. De aceea, autoritățile iraniene au decis să amenajeze un spital temporar cu o capacitate de 2000 de paturi într-un centru expozițional din Teheran. La fel au făcut și cu un mall unde au adus 3000 de paturi. Autoritățile plănuiesc să folosească în acest scop și alte centre expoziționale și uzine care și-au sistat activitatea în timpul pandemiei.

Afganistan

Un nou spital pentru 100 de pacienți infectați cu COVID-19 a fost construit în provincia Herat, Afganistan. Aceasta este una dintre cele mai afectate zone din țară. Până în prezent, autoritățile anunță 555 de cazuri de infectare și 18 decese. 

Palestina

Un spital temporar a fost construit și pe câmpiile din Rafah, Fâșia Gaza. Până în acest moment, în Palestina au fost înregistrate 268 de cazuri de infectare și două decese. Cu toate acestea, Organizația Națiunilor Unite avertizează că sărăcia și sistemul de sănătate nepregătit din aceste zone ar putea duce la un focar COVID-19 dezastruos.

Brazilia

Stadionul de fotbal Pacaembu din Sao Paulo a fost transformat într-un spital temporar, cu spațiu pentru 200 de paturi. La fel s-a întâmplat și cu emblematicul stadion Maracana din Rio de Janeiro, „templul” fotbalului brazilian. Stadioanele urmează să fie folosite până la jumătatea lunii aprilie, în condiţiile în care spitalele locale nu vor putea face față numărului mult prea mare de infectați. Autoritățile braziliene anunță că au fost construite alte trei spitale temporare: în cartierul Barra da Tijuca şi în localităţile apropiate Nova Iguacu şi Sao Goncalo. Ministerul Sănătăţii din Brazilia a raportat 20.964 de cazuri de coronavirus confirmate, dintre care 1.141 au fost fatale.

Franța

Spitalul de câmp, o structură temporară de corturi de obicei folosite pentru a ajuta răniții într-o zonă de război, a fost ridicat în estul orașului francez Mulhouse, unde unitatea de terapie intensivă a spitalului principal a fost copleșită de multe cazuri de infectare cu COVID-19. Acolo pot fi internate cel puțin 50 de persoane. Guvernul francez anunță despre 129.654 de infectați, dintre care 13.832 au murit. Franța se poziționează pe locul patru, după SUA, Spania și Italia în clasamentul țărilor cu cele mai multe persoane infectate. 

SUA

Statele Unite ale Americii înregistrează cel mai mare număr de infectări cu COVID-19. În prezent, acolo sunt 533.115 de persoane infectate, dintre care 20.580 au decedat. Pentru a ușura povara asupra spitalelor, au fost amenajate mai multe centre pentru persoanele care au o formă ușoară de COVID-19. Un spital temporar de reabilitare a fost amenajat la Centrul de Convenții Jacob Javits din New York. Și în California, mebrii Gărzii Naționale au instalat un spital de teren cu 125 de paturi. De asemenea, Central Park din New York a devenit un spital de teren cu 68 de paturi. În Florida, un teren de târg va găzdui 250 de paturi de spital, la fel va fi și la aeroportul Fort Lauderdale. Nava americană „Comfort” se va transformă într-un spital temporar cu peste 1000 de paturi. 

Spania

Deși autoritățile au instalat stare de urgență cu o lună în urmă, cazurile de infectare continuă să crească. Mai mulți experți au criticat totuși, autoritățile spaniole că ar fi intervenit prea târziu cu impunerea stării de urgență. Astfel, în prezent, în Spania sunt înregistrate 163.027 de infectări și 16.606 de decese. Focarul a suprasolicitat sistemul medical din țară și de aceea, o soluție preluată de la alte state a fost de a amenaja spitale temporare: centrul de conferințe și expoziții Ifema din Madrid și centrul Fira din Barcelona. Un spital temporar a devenit și complexul sportiv din Malaga, unde au fost instalate 400 de paturi. 

Serbia

Militarii sârbi au amenajat paturile în interiorul sălii principale a Târgului de la Belgrad care a fost transformat într-un spital de teren pentru a găzdui persoanele infectate cu COVID-19. Spațiul mare permite instalarea a mii de paturi pe care pot sta persoanele care suferă de infecția coronavirus. Serbia a anunțat un program de testare în masă. Până în prezent, acolo au fost înregistrate 3.380 de infectări și 74 de decese.  

Rusia

Și Rusia, unde sunt înregistrate 13.584 de infectări și 106 decese, nu s-a lăsat mult așteptată și a decis să înceapă construirea primului spital temporar cu 500 de paturi la periferia Moscovei.

Surse foto: The Associated Press, VOA, Reuters, BBC

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.