Connect with us

Reintegrare

Societatea civilă a lansat o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Publicat

pe

Mai multe asociații ale societății civile au lansat astăzi, 8 februarie, o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Semnatarii constată o evoluție îngrijorătoare a procesului de reglementare și cheamă la acțiuni de rebalansare și echilibrare strategică.

Declarația conține 13 alerte care vulnerabilizează pozițiile Republicii Moldova în procesul de reglementare.

Printre cele mai importante sunt enumerate: (1) absența unei politici de stat pentru reintegrarea regiunii secesioniste, (2) sporirea galopantă a exerciții militare desfășurate în stânga Nistrului de către unitățile militare rusești, (3) folosirea unor platforme externe la promovarea așa-zisei stabilități transnistrene, și (4) implicarea în negocieri a unor oligarhi, care-și asumă competențe pe care doar autoritățile statului le pot avea, ceea ce poate prevesti reanimarea unor proiecte contrare interesului național, de felul Planului Kozak – 2.

Igor Munteanu, director IDIS, fost ambasador al RM în SUA, a declarat că acest  conceptul de ”linii roșii” va fi utilizat pentru a semnala oportunitățile și pericolele care pot să ciuntească interesul național în procesul de reglementare.

”RM are nevoie de o rebalansare și reechilibrare strategică în domeniul politicii de reglementare, și nu de concesii fără noimă, nu de aruncarea unor ”veste de salvare” liderilor separatiști. Suntem îngrijorați că nu vedem referințe clare și exprese ale mediatorilor la subiectul evacuării necondiționate a trupelor ruse din RM, apar oficiali ai unor partide parlamentare care vorbesc deschis despre redeschiderea aerodromului militar de la Tiraspol, este tolerată aprovizionarea cu muniții și efective de luptă a trupelor militare rusești, sub diverse pavilioane de ”ajutor umanitar”, a menționat Munteanu.

Prezent la eveniment, Iurie Reniță, ex-ambasador al RM la NATO, a susținut că are loc o înrăutățire a climatului general în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, deși unii dintre mediatori pretind existența unor progrese, dar care nu avantajează interesul RM și obiectivul fundamental al reglementării.

”Ține de obligația autorităților centrale de la Chișinău să apere interesul cetățenilor săi, să fortifice anumite politici și instrumente de stat și nu să aștepte că anumiți binefăcători ne vor rezolva pozitiv problemele. Cedările unilaterale care s-au produs și care ar putea fi admise pe viitor nu se cheamă negocieri, ci abuz, iar rezultatele lor sunt îndoielnice”, a spus Iurie Reniță.

Mai mulți lideri ai societății civile au propus ca accesul la piața UE să fie condiționat de progresele în instalarea instituțiilor democratice în regiune, iar companiile transnistrene să înceapă a plăti taxe în bugetul statului RM, și nu doar să beneficieze de privilegii. Au fost constatate cazuri în care forțe ostile intereselor RM au desfășurat mai multe acțiuni de publicitate în folosul pretinsei statalități a regimului de la Tiraspol la Roma, Londra, Tel-Aviv, Strasbourg, fără ca autoritățile RM să reacționeze cu suficientă încredere în contracararea acestor acțiuni.

Semnatarii declarației pe subiectul reglementării conflictului au cerut Guvernului RM mai multă transparență și viziune, solicitând preluarea integrală a controlului asupra frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, de comun acord cu autoritățile statului vecin și cu sprijinul Misiunii EUBAM.

De asemenea, ei au cerut condiționarea proiectelor de promovare a încrederii, de infrastructură și de asistență umanitară regiunii transnistrene de acceptarea unor clauze exprese privind respectarea integrității teritoriale a RM și de nerecunoaștere a legaltității deciziilor și competenței regimului separatist, printr-o politică de condiționalități democratice care să elimine abuzurile și să corecteze gradual starea generală a libertăților și drepturilor politice din această regiune.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Reintegrare

Elevii și profesorii liceelor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor circula în baza carnetelor de elev și legitimațiilor de profesori

Publicat

pe

De către

Elevii și profesorii liceelor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor circula spre instituțiile de învățământ aflate pe teritoriul necontrolat de autoritățile de la Chișinău în baza carnetelor de elev și legitimațiilor de profesori.

După numeroase discuții și negocieri, accesul copiilor și pedagogilor nu se va mai face prin notificările și liste prealabile.

Autoritățile de la Chișinău au reușit să identifice o formulă prin care să asigure celor 1500 de elevi din cele 8 școli cu predare în limba română și cadrelor didactice dreptul la libera circulație și acces la educație.

În baza carnetelor de elev și legitimațiilor de profesor, propuse de Chișinău în procesul de negocieri, copiii și dascălii vor putea să se deplaseze la instituțiile de învățământ, evenimente culturale, excursii sau alte activități pentru a beneficia.

În perioada imediat următoare, după finalizarea vacanței de toamnă, elevii și profesorii își vor perfecta carnetele de elev și legitimațiile de profesor pentru a putea circula liber și nestingherit.

Guvernul Republicii Moldova va continua să sprijine prin acțiuni concrete elevii și profesorii din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană pentru a oferi ca dreptul la educație să fie garantat fiecărui elev.

Citește mai departe

Reintegrare

Pavel Filip la CGM 2018: Doi factori în găsirea soluției pentru conflictul transnistrean – voința politică și atmosfera de încredere

Publicat

pe

De către

Importanța soluționării conflictelor regionale și identificării noilor abordări în materie de securitate a fost discutată astăzi în cadrul reuniunii Grupului de bază al Conferinţei de securitate de la Munchen, care se desfăşoară la Minsk.

Pavel Filip a vorbit despre experiența Republicii Moldova în reglementarea conflictului transnistrean, subliniind că în acest caz soluția nu va putea fi adusă sau impusă din exterior – ea trebuie găsită și asumată doar de cei care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe de altă parte, implicarea partenerilor externi este importantă pentru a ajuta părțile să ajungă la un compromis.

În determinarea sa de a soluționa problema transnistreană, țara noastră este ajutată de UE, organizațiile internaționale precum ONU și OSCE, un rol activ revenind și colaborării cu Ucraina și Statele Unite ale Americii.

Doi factori determinanți în găsirea soluției sunt voința politică și atmosfera de încredere. Iată de ce autoritățile Republicii Moldova depun toate eforturile pentru a clădi cărămidă cu cărămidă o atmosferă de încredere și a-i convinge inclusiv cei sceptici că soluțiile pot fi găsite”, a spus premierul.

Pavel Filip a reiterat că țara noastră va continua să facă pași decisivi în direcția soluției finale, dar și să insiste asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Pentru a nu admite situații similare celei din regiunea transnistreană și a proteja interesele fiecărui stat, atenția urmează a fi concentrată pe prevenirea conflictelor.

Este important de consolidat și de dezvoltat tot ce înseamnă diplomație preventivă, avertizare timpurie și intervenție timpurie, ceea ce va permite evitarea conflictelor noi și concentrarea eforturilor pe reglementarea conflictelor existente, a conchis Pavel Filip.

Citește mai departe

Reintegrare

Important! Federația Rusă a contestat Hotărârea CEDO în cazul țăranilor din raionul Dubăsari la Marea Cameră

Publicat

pe

De către

Guvernul Rus a contestat hotărârea CEDO din 17 iulie 2018, prin care Rusia a fost recunoscută vinovată de violarea dreptului de proprietate a peste 1646 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari.

Cererea Guvernului rus va fi examinată de un complet format din 5 judecători ai Marii Camere a CEDO. Federația Rusă a solicitat reexaminarea cazului Sandu și alții, deoarece consideră că nu are jurisdicție pentru regiunea transnistreană și nu se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor.

Autoritățile din Federația Rusă fac referință la așa numitele organe transnistrene care în opinia lor se fac vinovate integral de blocarea accesului de mai bine de 10 ani ai țăranilor la propriile terenuri.

În cazul în care cererea Guvernului rus va fi admisă atunci dosarul va ajunge în atenția Marii Camere compuse din 17 judecători ai CEDO, care va examina argumentele Guvernului de la Moscova.

Alexandru Postica, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației Promo-LEX, a menționat că anterior, în mai multe cauze transnistrene examinate de Camera a doua a Curții, cererile de referire pentru Marea Cameră au fost respinse.

Completul format din cinci judecători ai Marii Camere urmează să se expună, în decurs de până la 8 sau 9 săptămâni.

Trebuie de menționat că Guvernul Rus a depus cererea de reexaminare în ultima zi când se permitea depunerea acesteia, prin urmare este evidentă dorința Guvernului Rus să tergiverseze executarea hotărârii.

Pe 17 iulie 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că Federația Rusă a încălcat dreptul la proprietate pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, a căror terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol au fost sechestrate de către administrația regiunii transnistrene.

Deși cererea a fost înaintată și în privința Republicii Moldova, Curtea a constat că doar Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului la proprietate a reclamanților.

În această cauză reclamanți sunt 1646 de persoane fizice și 3 companii agricole din raionul Dubăsari (satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri).

CEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 mii de euro în calitate de prejudicii morale.

În același timp, CEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor 3 companii agricole, în valoare totală de 245 mii 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare.

În total Rusia are de plătit 2 milioane 749 mii 800 de euro, doar în acest caz.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com