Situaţia posturilor de radio din regiunea transnistreană/ STUDIU

Studiul elaborat de Asociaţia Promo Lex în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului privind situaţia mass-mediei din regiunea transnistreană în anul 2011 relevă faptul că posturile de radio din dreapta Nistrului nu pot fi recepţionate în regiunea transnistreană, decât în unele localităţi, calitatea emisiei fiind foarte proastă. Astfel, în oraşul Tiraspol pot fi recepționate posturile Radio Noroc și Hit FM. În localitățile situate în extrema vestică a regiunii pot fi recepționate posturile Prime FM, Radio Moldova și Radio Vocea Basarabiei (posturi cu acoperire națională).

Din totalul timpului de emisie al postului central de radio (Radio PMR) 68% este acordat retransmiterii postului Vocea Rusiei.

Grila de emisie a produselor proprii în limbile română și ucraineană este foarte redusă, limitându-se la buletine de știri a câte 5 sau 10 minute şi câteva emisiuni („La popas cu moldovenii”, Predica duminicală și „Noi suntem ucraineni” („Ми – украiнцi”). Din totalul orelor de emisie în limbile română și ucraineană postul de radio difuzează mai puțin de două ore pe zi din cele 21.

În 2011 numărul buletinelor informative în limba rusă (inclusiv cele difuzate în reluare) a fost de două ori mai mare comparativ cu cel al buletinelor în limbile ucraineană și română, iar timpul de emisie acordat acestora a fost dublu.

Studiul menţionează că redacţiile de limbă română şi limbă ucraineană se confruntă cu grave deficienţe de cadre. Astfel, redacţia de limbă română la postul „Radio PMR” e compusă din cinci persoane, iar redacţia ucraineană – doar din două. Cele două redacţii nu au corespondenţi în teritoriu, iar ştirile pe care le transmit sunt, în fond, informaţiile serviciilor de presă ale instituţiilor administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Colaborarea cu jurnaliștii din dreapta Nistrului este interzisă, mai ales dacă este vorba despre proiecte finanțate de către structurile europene, pe de altă parte, este încurajată cooperarea cu instituţiile și structurile din Federația Rusă.

Cea mai mare pondere mare în regiunea transnistreană o au posturile retransmise din Rusia: Retro FM (Ретро-FM), Radio Maiak (Радио-Маяк), Iumor FM (Юмор-FM) şi Radio Rusia („Радио России”).
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare