Sesiuni la psiholog, plătite de angajatori. Cum companiile din Moldova oferă susținere emoțională angajaților

Aproape jumătate din angajații europeni raportează probleme emoționale la locul de muncă. Acestea sunt legate de presiunea la job și de volumul prea mare de lucru, arată o cercetare recentă a Agenției Europene pentru Siguranță și Sănătate la Locul de Muncă. Totodată, oamenii au devenit mai deschiși să discute la job despre problemele emoționale pe care le au. În Moldova nu există date despre problemele emoționale legate de locul de muncă. Totuși, studiile OMS arată că există o legătură directă dintre contextul economic, veniturile populației, perioadele de criză și problemele de sănătate mintală ale cetățenilor.  

46% dintre angajații din UE recunosc că sunt expuși presiunii și suprasolicitării la locul de muncă

Majoritatea companiilor din Moldova nu includ, de regulă, rambursarea serviciilor unui psiholog în lista de beneficii pe care le oferă angajaților. Influențați, însă, de trendul occidental sau de experții locali, unii angajatori acoperă parțial sau total costurile pentru serviciile de consiliere psihologică, psihoterapie sau psihanaliză. 

Trei ședințe la psihoterapeut per angajat

Practicile de rambursare a costurilor pentru serviciile de asistență psihologică diferă de la angajator la angajator. De exemplu, recent Coaliția Națională „Viață fără Violență” a implementat un program de asistență psihologică care oferea rambursarea parțială a costurilor pentru psihoterapie, de care beneficiau angajații organizațiilor-membre.

Enlarge

313048427_454971313401624_7444883323806756577_n
Sursa: Coaliția Națională „Viața fără Violență”

Coaliția numără 27 de organizații-membre. „Din acest program erau acoperite trei ședințe per angajat. La nivel practic, asta a funcționat așa: am întocmit o listă de psihoterapeuți și psihoterapeute, la care fiecare persoană putea apela în mod confidențial. Noi încheiam un contract cu specialistul, persoana preciza din ce organizație face parte, iar specialistul ne solicita la final costul pentru ședințe fără a divulga identitatea persoanei”, spune Iulia Macarenco, coordonatoare de granturi în cadrul Coaliției.   

„O altă opțiune era acoperirea costului a trei ședințe pentru cei care se aflau deja în terapie, cu un specialist ales inițial de ei. Noi ulterior făceam un contract de prestare servicii cu acel terapeut”, adaugă Macarenco.  

„Accesul este confidențial și rambursarea – imediată”

Și dacă organizațiile non-guvernamentale ar putea avea o mai mare conștientizare a importanței sănătății mintale, în Moldova există și companii care oferă astfel de beneficii angajaților.  

De exemplu, câțiva angajați dintr-o companie IT ne-au relatat că angajatorul lor oferă acces angajaților la platforme interne, unde aceștia pot solicita un psiholog. În domeniul digital se merge foarte des pe resursele online. Respectiv, compania oferă o listă de aplicații care oferă servicii de consiliere și terapie, precum BetterHelp sau Pride Counseling, și rambursează costul unui abonament pe o anumită perioadă de timp. 

BetterHelp este cea mai mare platformă de servicii de consiliere și psihoterapie din lume, care a adunat peste 30.000 de specialiști în sănătate mintală, gata să ofere ajutor utilizatorilor. Pride Counseling funcționează după același principiu, dar se focusează pe oferirea de asistență și ajutor psihologic persoanelor din comunitatea LGBTQI+.

Enlarge

317794309_522533456583506_6241019683557473646_n
Sursa: Endava

Despre cum poate o companie IT să ramburseze costurile mersului la psiholog am discutat cu Tatiana Cartoflea, people manager la Endava. „Sub umbrela asigurării medicale private, oferită angajaților, includem și accesul la o listă de instituții și psihologi la care pot merge oamenii noștri, pentru care compania acoperă cheltuielile. Accesul este confidențial și rambursarea – imediată.” Dacă angajatul are deja un specialist în sănătate mintală,  se poate adresa direct companiei de asigurare pentru rambursarea costurilor. „Angajaților li se acoperă 6-8 ședințe la psiholog”, precizează Tatiana. 

Ce spun psihologii

Am aflat de la psihologa Cornelia Adeola că unele companii private din Moldova solicită serviciile sale și ale colegilor săi. Angajatorii optează pentru activități de susținere emoțională a angajaților și uneori pentru sesiuni individuale.

Specialista confirmă că angajații raportează probleme emoționale la muncă. „Primul nivel de dificultăți cu care vin oamenii la terapie este legat de mediul de lucru – dacă e unul ostil sau prietenos, dacă e flexibil sau rigid”, spune Cornelia. „Al doilea nivel sunt fenomenele de bullying și mobbing la locul de muncă, care încep prin comentarii neplăcute și devin o obișnuință. Al treilea nivel este relația cu superiorii – cât de confortabilă este comunicarea cu ei, cât de dispuși sunt să-și asculte angajații.” Un alt tip de stres la locul de muncă, menționat de Cornelia Adeola, este legat de frica de a pierde jobul. 

Aceleași observații le are și psihologa Ala Chistol. Clienții acesteia sunt afectați inclusiv de „suprasolicitare și asumarea sarcinilor care nu sunt de competența lor”. „Noutatea proastă” pentru angajatori e că acoperirea costurilor pentru terapie nu este un plasture magic. Aceasta nu va camufla problemele de ordin organizațional și un mediu toxic de muncă. „Dacă specialistul vede că problema este climatul nefavorabil în companie sau că acesta ar fi o potențială cauză pentru disconfortul angajatului, el este responsabil să-i comunice acest lucru pacientului – chiar dacă ședințele de psihoterapie sunt acoperite de către angajator.”

De ce sănătatea angajaților trebuie să fie una din prioritățile angajatorilor?

Dacă ești angajator și ai vrea să oferi astfel de servicii angajaților, poți începe de la Ghidul „Sănătatea mintală și starea de bine la locul de muncă”, publicat de Trimbos Moldova. Documentul pune accent pe importanța sănătății mintale la locul de muncă, riscul pe care îl implică ignorarea nevoilor emoționale ale angajaților și bunele practici care pot fi cultivate în mediul organizațional.  

Pe lângă motivele enumerate mai sus, sănătatea mintală este, pentru o economie capitalistă, o chestiune de profit. Compania americană de consultanță Deloitte a publicat în 2021 un raport care arată că, într-un an, numărul companiilor care prioritizează sănătatea mintală a crescut cu 32%. Rentabilitatea companiilor de acest tip a crescut cu 500% – asta pentru că s-a redus fluctuația de personal și prezenteismul (prezența la muncă a angajatului în pofida problemelor de sănătate). Astfel, un angajat care nu e bine emoțional va costa angajatorul considerabil mai mult decât practicile de sprijin psihologic pe care le poate oferi. 

Dacă ai nevoie de susținere pentru sănătatea mintală, poți apela la medicul de familie, care te orientează spre specialistul relevant. O altă opțiune este să te adresezi la unul din Centrele de Sănătate Mintală conform locului de trai, localizate în orașe și în centrele raionale. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.