Șeful Poliției de Frontieră: „Am depistat câțiva ex-deputați care traversează frontiera în baza pașapoartelor diplomatice”

PE SCURT

Mai mulți foşti deputaţi şi demnitari traversează frontiera de stat în baza paşapoartelor diplomatice pe coluarul destnat diplomaţilor. Anunțul a fost făcut de către Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră. El susține că a descoperit acest lucru în cadrul documentării activității colegilor de la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni.

Șeful Poliției de Frontieră nu vrea să facă publice numele foștilor deputați, „pentru protecția datelor cu caracter personal”, însă susține că despre acest fapt l-a informat pe Secretarul de Stat al MAI, George Balan, şi a pregătit o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).

PE LUNG

„Am solicitat MAEIE reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu informarea ulterioară despre existența pașapoartelor de acest tip, care au fost scoase din circulație, dar au rămas în posesia titularului, în virtutea încheierii mandatului funcției. În acelaşi timp, vom lua toate măsurile necesare pentru a nu admite încălcarea legislaţiei în vigoare în domeniu”, susține șeful Poliției de Frontieră.

În conformitate cu prevederile art.15 alin.(1) și (2) ale Legii nr.215 din 04.11.2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, autorizarea trecerii frontierei de stat constă în recunoaşterea legalităţii privind trecerea frontierei de stat de către persoane, mijloace de transport, trecerea peste frontiera de stat a mărfurilor şi a altor bunuri, iar temei pentru autorizarea trecerii frontierei de stat servesc actele de călătorie valabile prevăzute de legislaţia cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, privind regimul străinilor în Republica Moldova, precum şi alte documente stabilite în actele normative.

Totodată, conform art.7 alin.(1) lit.a) a Legii nr.283 din 28.12.2011 cu privire la Poliția de Frontieră, în exercitarea atribuţiilor care îi revin, Poliţia de Frontieră are dreptul să controleze documentele persoanelor şi ale mijloacelor de transport necesare pentru trecerea frontierei de stat şi să efectueze în ele însemnările de rigoare. Documentele nevalabile prezentate la control, precum şi cele care nu aparţin posesorului sânt ridicate.

Adiţional, art.33 alin.(2) al Legii nr.273 din 09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, prevede că, dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori a celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţia prevăzută la art.31sau art.32, sau din momentul în care persoana cade sub incidenţa art.31 sau art.32. Dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic sau a celui de serviciu încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei prevăzute la art.31 sau art.32 ori în momentul în care persoana nu mai cade sub incidenţa art.31 sau art.32.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.