“Schimbarea la Faţă” – Catedrala din inima Chişinăului/ FOTO

După cum v-am promis, vom călători în fiecare săptămână prin Chişinăul spiritual. În această duminică (zece martie) ne oprim chiar în inima urbei, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, 164. Aici se află unul dintre sfintele locaşuri de o frumuseţe rară – Catedrala ortodoxă „Schimbarea la Faţă a Mântuitorului”. Acum se înalţă semeaţă, chemând la rugăciune creştinii, iar în anii ateismului sovietic, i-a fost pângărit numele. Astfel, timp de aproape trei decenii (1962 – 1991), a fost condamnată la tăcere şi transformată în Planetariu, un fel de centru de studiere a astronomiei, cosmonauticii, a ştiinţelor despre Pământ.

Când am fost într-o primă excursie la Chişinău, în anii sovietismului şi ateismului, ghidul a şi început povestea edificiul cu anul 1962. Atunci eram curios să ştiu ce se întâmplă „câte-n lună şi-n stele” şi nici nu bănuiam că, de fapt, mi se spun istorii cu jumătăţi de măsură. Abia prin 1995, stabilit cu traiul la Chişinău, au descoperit că Planetariul nu mai există şi că acesta se afla în interiorul unei biserici.

Din 1902 şi până în 1944 (anul închiderii), sfântul locaş din inima urbei a avut hramul „Sfinţii împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin şi Elena. Ctitorul bisericii este Constantin Namestnik, pe atunci Consilier de Stat şi epitrop (tutore) de onoare al Gimnaziului Nr. 2 de băieţi din Chişinău. De altfel, în pronaosul Catedralei, la 110 ani (2012) de prima târnosire, a fost instalată o placă comemorativă în memoria ctitorului şi ziditorului bisericii.

În cartea despre sfântul locaş se spune că ea (biserica) „nu mai avea dreptul să existe”, fiind devastată, iar în 1959 a fost transformată în depozit, iar peste trei ani – prefăcută în Planetariu.

Abia peste trei decenii, biserica „Sf. Constantin şi Elena” revine la menirea de odinioară. Însă, pentru că în Chişinău mai exista un sfânt locaş cu acest hram s-a luat decizia că hramul Catedralei să fie „Schimbarea la Faţă a Mântuitorului”. Astfel, sfântul locaş, încetul cu încetul, a renăscut şi a revenit la frumuseţea de altădată. Mai târziu aceasta se înscrie în şirul Monumentelor de arhitectură de însemnătate naţională.

Ştiut lucru, Catedrala „Schimbarea la Faţă” atrage ca un magnet foarte mulţi creştini datorită frumuseţii arhitecturale, picturilor murale excepţionale, corului cu voci deosebite, preoţilor nemaipomeniţi, care rostesc de pe amvon predici uluitoare. Enoriaşii trec pragul sfântului locaş şi pentru că aici se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită „Cu trei mâini” (copia), adusă în sfântul locaş acum 15 ani (1998). În fiecare vineri, la ora 07.00, este săvârşit Acatistul Maicii Domnului la Icoana făcătoare de minuni, numită „Cu trei mâini”. Se spune că cine s-a rugat cu tărie şi credinţă a cunoscut izbăvire de bolile trupeşti şi sufleteşti. Pe site-ul sfântului locaş, precum şi în publicaţiile despre Icoana făcătoare de minuni şi Catedrala „Schimbarea la faţă” sunt o mulţime de mărturii de vindecări miraculoase.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.