Social
Ruslan Codreanu și Nistor Grozavu, demiși de Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT
Consiliul Municipal Chișinău a votat astăzi pentru demiterea primarului general interimar, Ruslan Codreanu, și viceprimarul Nistor Grozavu.
Decizia a fost luată cu votul a 36 consilierii municipali. Au votat reprezentanții practic tuturor fracțiunilor și consilierii independenți. Împotriva și abțineri – 4 consilieri PPE și un consilier PD.
PE LUNG
La rândul său, Ruslan Codreanu a anunțat că va susține un briefing de presă.
„Eu nu mă țin de scaune. Scaunul primarului e liber din iunie 2018. Am acceptat interimatul funcției doar pentru că orașul trebuia administrat, iar problemele oamenilor rezolvate dincolo de politic și interese personale”, a menționat Codreanu.
Social
Dosar penal pe achiziţia celor 31 de autobuze pentru Chişinău. Ce declară fostul primar interimar Ruslan Codreanu

PE SCURT
Pe procedura de achiziţie a 31 de autobuze de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău la un preț de peste 78 milioane lei (fără TVA) a fost iniţiată o cauză penală. Ofiţerul de urmărire penală Roman Moscalu din cadrul Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie a confirmat acest fapt dar a refuzat să ofere detalii invocând secretul anchetei, scrie Mold-street. com.
PE LUNG
Potrivit unor surse, în cadrul acestui dosar au fost deja audiate unele persoane implicate în procesul de licitaţie.
Pe 8 februarie 2019, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord, o regiune considerată zonă offshore.
Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze. Cu TVA prețul este de peste 93 de milioane lei. Oferta companiei BMC Truck & Bus din Bucureşti, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.
După apariția acestei informații, fostul primar general interimar al capitalei Ruslan Codreanu a declarat că „cei care încearcă astăzi să discrediteze bunele intenții la sigur nu merg cu transportul public, nu transpiră când pleacă de la serviciu acasă, nu le pasă de oameni”.
„Instrumentele de presiune folosite de unii în perioada electorală și speculațiile pur politice nu vreau să le comentez. Există organe abilitate și competente pentru aceasta. Sper eu competente și sper eu că cei care flutură cu schimbarea, nu fabrică la comandă politică dosare. Fiecare are însă lucrul său și eu îl respect. Cineva cum a făcut politică până acum, continuă să o facă și din scaunul de funcționar public”, a comentat Codreanu.
Totodată, fostul primar interimar a precizat că el nu a participat la elaborarea caietului de sarcini și nici membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor nu a fost. Totodată, el a menționat că autobuzele sunt noi, achiziționate pe garanție, fiind vorba despre o companie internațională turco-japoneză. Cât privește prețul autobuzelor, aici „nu doar prețul a avut rol, dar și calitatea, condițiile de distribuție”.
Reamintim că la 20 februarie, Primăria municipiului Chişinău a informat că a fost semnat contractul de achiziționare a 31 de autobuze marca „ISUZU” . Contractul în valoare de 78 milioane lei a fost încheiat între Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” (PUA) și dealerul oficial al Uzinei producătoare de autobuze „ISUZU” din Turcia, Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd..
Social
21 percheziții și trei cauze penale privind înstrăinarea ilegală a unor terenuri de construcții în Chișinău

PE SCURT
Procuratura Chişinău a anunțat astăzi despre efectuarea a 21 de percheziții și pornirea a trei cauze penale pe faptul creării unei scheme infracționale de obținere ilegală a loturilor de pământ pentru construcție în capitală.
În cadrul acțiunilor operative, au fost documentați 10 foști și actuali funcționari, persoane fizice și juridice.
PE LUNG
Astfel, în urma măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală desfășurate, s-a stabilit că bănuiţii ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a unor loturi de teren, care aparţin Primăriei municipiului Chișinău.
Astăzi, în baza încheierii judecătorului de instrucție, au fost efectuate 21 percheziții în birourile de serviciu, în automobilele și la domiciliile persoanelor care au nimerit în vizor, pentru a ridica probe relevante pentru cauză.
Dacă vor fi găsite vinovate, cele 10 persoane riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.
Social
O membră a Consiliului Audiovizualului a anunțat că demisionează din funcție

PE SCURT
Membra Consiliului Audiovizualului (CA), Dorina Curnic a anunțat, pe 5 septembrie 2019, că demisionează din funcție. Aceasta și-a explicat gestul prin faptul că nu este mulțumită de activitatea președintelui Consiliului. De asemenea, aceasta a solicitat ca și președintele CA, Dragoș Vicol, să-și prezinte demisia.
Dorina Curnic a anunțat în debutul ședinței publice că în opinia ei lucrurile în cadrul Consiliului au degradat, iar de vina ar fi și „managementul defectuos” al președintelui CA, scrie Media-azi.md.
PE LUNG
Aceasta a adăugat că astfel își manifestă, inclusiv, dezacordul față de decizia anterioară a CA cu privire la demisia in corpore a membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei Teleradio-Moldova.
De asemnea, Curnic a adăugat că se teme că pe viitor să nu fie închise mai multe posturi tv. „Îmi fac griji să nu fie închise mai multe posturi de televiziune. Reieșind din cele spuse, reiterez poziția expusă la ședința trecută, domnule Vicol, despre faptul că trebuie să vă dați demisia”, a spus Dorina Curnic.
Dragoș Vicol nu a dorit să comenteze afirmațiile Dorinei Curnic „din motive etice”.
Potrivit legislației, în cazul vacanței funcției, președintele CA trebuie să prezintă o notificare Comisiei parlamentare de profil în termen de 5 zile lucrătoare de la data survenirii vacanței funcție.
De menționat că, pe 19 iulie, prim-ministra Maia Sandu a venit la ședința Consiliului pentru a cere demisia in corpore a membrilor instituției.