Rubla rusească s-a stabilizat. Ce înseamnă asta + un sfat 

După aproape două luni de război pornit împotriva Ucrainei și sancțiuni dure impuse Federației Ruse, Vladimir Putin anunța la începutul acestei săptămâni că „situația se stabilizează”, iar cursul rublei a revenit la nivelurile din prima jumătate a lunii februarie. 

Într-adevăr, după un derapaj mai puternic decât în 2014, Banca Națională a Federației Ruse a reușit să readucă moneda la cursul de la începutul lunii februarie 2022. Ochii neantrenați ai cetățenilor de rând ar putea crede că restabilirea rublei ruse este semn de revenire la status quo-ul de până la război. Și totuși nu e chiar așa. L-am rugat pe expertul financiar și doctor în economie Sveatoslav Mihalache să ne explice cum trebuie interpretată această aparentă stabilizare a rublei. Pe scurt, urmărim un fenomen de scurtă durată și acum e momentul propice pentru a te debarasa de rubla rusească, dacă o ai rătăcită prin portofel. 

Acțiunile Băncii Centrale a Rusiei

Încă de la primul pachet de sancțiuni impuse Rusiei, Banca Centrală de la Moscova a majorat rata de bază la rubla rusească până la 20% și a impus o serie de restricții pentru controla cursul rublei. „Asta este o intervenție corectă. Trebuie să recunosc că Nabiullina (n.red. guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei) și echipa ei au procedat corect. Așa se face, nu ca la noi. Mișcarea respectivă se face pentru a steriliza inflația – ca prețurile să nu aibă o creștere excesivă”, opinează Mihalache. Așadar, fiind restricționată, piața valutară rusă nu afișa valoarea reală a rublei rusești. 

Atunci când vrei să cumperi valută străină contra rubla rusească, trebuie să achiți 12%. La început era 30%. Alte restricții – exportatorii rușii trebuiau să vândă în aceeași zi 80% din valuta care intra pe conturile lor. În martie și prima jumătate a lunii aprilie, balanța comercială era pozitivă. Asta pentru că nu se mai făceau importuri, iar exporturile mai erau destul de ridicate. Deci, intrări de valută erau mai mari, iar ieșirile de valută s-au redus”, enumeră Sveatoslav Mihalache factorii care au influențat stabilizarea și chiar aprecierea rublei ruse. 

Nu va dura și nu e bine

Pe fundalul acestei stabilizări, zilele trecute, șeful Camerei de Conturi Alexei Kudrin a anunțat în Parlamentul Rusiei că PIB-ul va scădea cu peste 10%. Asta ar fi cea mai gravă recesiune de după începutul anilor ’90. Într-un interviu pentru Maikl Naki, Serghei Guriev, economist rus și profesor de economie la Paris, interpretează situația de piața valutară rusă drept o scădere uriașă, care va afecta și veniturile populației ruse. „Această revenire a rublei și situația dată nu este neapărat o veste bună. Anterior, de ce aveau nevoie rușii de rublă? Pentru a cumpăra importuri, acum nu există import. Prin urmare, cererea de dolari scade, iar rubla se întărește. Faptul că rușii nu au importuri nu se datorează apariției concurenților ruși, ci interzicerii importurilor. Iar asta duce la oprirea fabricilor de automobile și avioane, de exemplu”, explică Serghei Guriev.

Mai mult, Sveatoslav Mihalache spune că fenomenul stabilizării rublei nu va fi unul de durată. În primul rând, exporturile Federației Ruse în străinătate au început să scadă vertiginos – de la începutul lunii aprilie au scăzut cu 70%. „Eu cred că rubla rusească va reveni la tendința de depreciere în perioada apropiată. Asta poate începe azi sau în luna mai, de exemplu. Sancțiunile vor avea un efect, acest efect nu se face resimțit din prima. Oamenii nu o simt acum, dar economia o simte și economiștii înțeleg asta”, spune Mihalache.

a cumpăra rubla rusească

Încă de la începutul lunii martie, cetățenilor ruși, stabiliți cu traiul în țara de baștină, li s-a interzis să retragă sume mari de valută străină. Restricțiile au fost stabilite pentru perioada 9 martie – 9 septembrie. Totuși, cei care locuiesc în afara Federații Ruse și dețin ruble au libertatea de a decide ce fac cu acești bani. Recomandarea economistului Sveatoslav Mihalache este să-i vindeți. 

„Acele persoane care nu au reușit să vândă rubla rusească și o mai au prin buzunare, prin portmonee, acum este momentul potrivit pentru a se debarasa de acest activ toxic. Am spus-o și în 2014, un sfat prietenesc, dacă vreți să faceți ceva bănuți. Acum încă mai este momentul potrivit. Important este să nu spunem în niciun caz a cumpăra rubla rusească”, a adăugat Mihalache.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.