România a pierdut aproape un hectar de pământ la granița cu Republica Moldova

La granița României cu Moldova, acolo unde râul Prut se varsă în Dunăre, curenţii sunt atât de puternici, încât se vede cu ochiul liber cum apa “mănâncă” malul românesc. Un studiu efectuat de o firmă din Iaşi la comanda Apelor Române a relevat faptul că eroziunea foarte activă duce la pierderea teritoriului cu 1-2 metri în fiecare an. Iar porţiunea afectată este lungă de câteva sute de metri, scrie Digi24.ro.

Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Prut-Bârlad: „Eroziunile de mal prezentate în studiu au fost amplificate atât de viituri, cât şi de activitatea navală din zonă.”

Se estimează că, din 2006, de când fenomenul a fost descoperit şi măsurat, România a pierdut aproape un hectar din teritoriul naţional. În plus, eroziunea accentuată pune în pericol atât digul Brateşul de Jos, care apără oraşul Galaţi şi zona sa industrială, cât şi podul rutier şi podul feroviar peste Prut, spre Republica Moldova şi Ucraina.

“Aici, exact sub podurile care duc spre Moldova şi Ucraina, începe eroziunea malului românesc şi continuă, în aval, până la vărsarea Prutului în Dunăre. Pentru a opri avansul graniţei în interiorul ţării, malul şi digul vor fi îmbrăcate în piatră brută.”

Cei care administrează terenul au început deja pregătirile pentru consolidarea malului.

George Luca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi: “Suprafaţa de 2.660 de metri pătraţi aflată în administrarea Ocolului Silvic Galaţi a fost eliberată la solicitarea şi în baza documentaţiei aprobate pentru Apele Române în vederea executării lucrărilor de reabilitare-consolidare a malului drept a râului Prut.”

Lucrările de consolidare a malului drept al râului Prut şi a digului Brateşul de Jos vor începe anul acesta iar costurile sunt estimate la aproape două milioane de lei românești.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.