Rolul departamentul financiar-contabil în administrarea unei entități

Contabilitatea – atât cea financiară, cât și cea managerială – reprezintă una dintre ramurile cele mai importante funcționării unei afaceri. Gestionarea cu succes a conturilor contabile, ținerea strictă a evidenței activelor și pasivelor companiei, conformarea rigorilor fiscale – toate acestea sunt valoroase și utile pentru prosperitatea și rentabilitatea afacerii. Însă, gestiunea contabilă nu este posibilă fără câteva cunoștințe elementare din domeniul finanțelor, evidenței contabile, impozitării.

În condițiile economiei de piață, contabilitatea trebuie să corespundă anumitor cerințe și anume să fie:

  • Ieftină – ca unul dintre cele mai raționale departamente din cadrul companiei, departamentul contabil trebuie să optimizeze cifre, deci fără cheltuieli exagerate.
  • Fidelă – acesta fiind una dintre trăsăturile definitorii ale contabilității: datele trebuie să fie reflectate corect.
  • Completă – să se ia în considerare toate aspectele financiare, contabile și fiscale ale business-ului – toate acestea să fie reflectate, cu precizie, în Situațiile Financiare.
  • Operativă – toate informațiile să fie prezentate la momentul corespunzător și în timp oportun.

Rolul departamentului contabil este de a monitoriza situația financiară a organizației, de a informa consiliul de administrație și de a propune soluții pentru optimizarea acesteia.

Principalele atribuții ale compartimentului financiar-contabil sunt:

– Organizează și desfășoară activitatea financiar-contabilă a entității în conformitate cu dispozițiile legilor, care sunt în vigoare în Republicii Moldova.

– Urmărește evoluția indicatorilor financiari, precum și respectarea disciplinei de plan și a celei financiare de către entitate.

– Asigură întocmirea documentelor de planificare financiară, care să urmărească utilizarea eficientă a resurselor de capital puse la dispoziție.

– Asigură plata integrală și la timp a remunerațiilor personalului.

– Raportează lunar situația privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli.

– Răspunde de prezentarea la termen a situațiilor financiare trimestriale și anuale, și a altor rapoarte importate, cum ar fi toate declarațiile fiscale.

– Asigură îndeplinirea sarcinilor contabilității cu privire la exercitarea controlului financiar atât cel preventiv, cât și a celui ierarhic operativ-curent.

Acestea sunt doar câteva argumente ce demonstrează că rolul contabilului în organizarea întreprinderilor nu poate fi neglijat. Anume lui îi sunt încredințate cifrele privind mișcarea mijloacelor și resurselor unei întreprinderi, care pot demonstra situația financiară a unei entități. El este acela care culege informațiile relevante luării deciziilor pe termen lung, mediu sau chiar scurt.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare