RM a semnat Conventia cu privire la eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor

Moldova.ORG — Guvernul R.Moldova, Confederatia Nationala a Patronatului si Confederatia Sindicatelor Libere „Solidaritate” au semnat la 12 iulie 2007 Conventia colectiva cu privire la eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor. Conventia data a fost examinata si aprobata de Comisia Nationala pentru consultari si negocieri colective. Conventia a fost elaborata in urma consultarilor tripartite si in baza contributiilor reprezentantilor relevanti ai structurilor guvernamentale si societatii civile.

Aceasta Conventie avand puterea unei legi va asigura o protectie mai buna a copiilor impotriva muncilor periculoase, specificate in Lista tipurilor de lucrari interzise pentru copiii din R.Moldova, anexata la Conventia aprobata. Pentru facilitarea implementarii prevederilor acestei Conventii la nivel local si national, acest document stipuleaza responsabilitatile partilor in domeniul asigurarii respectarii drepturilor copiilor care muncesc si prevede desemnarea persoanelor responsabile de munca copilului in cadrul comisiilor ramurale si teritoriale pentru consultari si negocieri colective. Aceasta Conventie complimenteaza alte acte si prevederi legislative privind protectia si bunastarea copiilor din R. Moldova. Ea va intra in vigoare dupa publicare in “Monitorul oficial”.

Prin intermediul Programului International pentru Eliminarea Muncii Copilului in R. Moldova, Organizatia Internationala a Muncii a acordat asistenta tehnica la elaborarea acestei Conventii. Un grup de oficiali ILO-IPEC responsabili de Asia Centrala si Europa Centrala si de Est si dna Viorica Ghimpu, Manager ILO-IPEC in R. Moldova, au avut intrevederi cu Sergiu Sainciuc, vice ministru al economiei si comertului si Presedinte al Comitetului national director pentru eliminarea muncii copilului si un grup de autori ai Conventiei. Oficialii ILO-IPEC au mentionat ca acest document reprezinta o experienta unica in regiune, au felicitat autorii si le-au dorit succes in implementare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.