RISE: Majoritatea banilor investiți în Aquapark-ul de lângă Sociteni au fost obținuți din trafic de droguri

Aquapark-ul de lângă satul Sociteni este unul dintre cele mai atractive și populare locuri de odihnă din Republica Moldova. Investiția în această afacere, deocamdată unică în țară, a fost de aproape 700 de mii de euro.

Însă RISE Moldova a aflat că majoritatea banilor investiți în grandiosul proiect au fost obținuți din trafic de droguri. Iar afacerea în sine, potrivit procurorilor, a fost o metodă de a spăla banii obținuți din activități criminale.

Parcul acvatic a fost deschis în vara anului 2013 și se află la doar zece kilometri de Chișinău. Pe lângă piscine și restaurante, aquapark-ul mai are tobogane atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Echipamentul a fost cumpărat din Turcia și a costat aproape 700 de mii de euro, ceea ce în lei ar fi însemnat, la vremea respectivă, cam 10 milioane. Firma care a realizat grandiosul proiect – O&H ENTERPRISES SRL – a fost creată la sfârșitul anului 2011 și, inițial, a avut doi fondatori – un cetățean al Marii Britanii pe nume Ali Tahir și un moldovean – Mihail Onu.

Potrivit procurorilor britanici, Ali Tahir, principalul investitor în aquapark, făcea parte dintr-un grup criminal organizat care producea și vindea droguri. În prima jumătate a anului 2013 acesta a fost reținut în Marea Britanie, împreună cu șase complici, având asupra sa 30 kg de heroina, 4 kg de cocaina și 1 kg de marijuana. Sesizați de organele de drept din Marea Britanie, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au deschis în Moldova un dosar penal pentru spălare de bani.

[youtube id=”1tjwJiB7N1I” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.