Rezumat din Parlament: Deputații darnici – câte 400 de lei pentru fiecare casă

Aleșii poporului au votat astăzi o serie de proiecte rămase restante. Totuși, acest proces de vot a fost condimentat cu două proiecte de lege menite să acorde tuturor cetățenilor câte circa 400 de lei pentru factura la energia electrică, proiect dezbătut intens de deputați. Ședința a debutat cu un minut de reculegere în memoria colegei acestora, democrata Ludmila Guzun, care a decedat în urma complicațiilor provocate de Covid-19.

Ce au votat deputații în ședința de azi:

  • A fost aprobată în prima lectură proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice. Acesta prevede acordarea compensațiilor pentru persoanele fizice care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova pentru două luni – aprilie și mai – perioada acțiunii stării de urgență. Potrivit proiectului, suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Proiectul a fost criticat de opoziția parlamentară, dar și de cel mai mare distribuitor de energie electrică, Premier Energy, care consideră că astfel de compensații se vor răsfrânge negativ asupra responsabilizării cetățenilor de a plăti consumul de energie.
  • Pentru implementarea proiectului de lege de mai sus, deputații au aprobat în primă lectură modificarea bugetului pentru anul 2021. Suma totală a mijloacelor financiare necesare se ridică la 532 959 milioane lei, însă nu este clar de unde vor fi găsiți acești bani. Apoi mai apare și problema că modificarea legii bugetului trebuie avizată de către Guvern, iar în prezent acesta se află în demisie și nu poate emite avize.
  • Guvernul Republicii Moldova ar urma să obțină noi atribuții în ceea ce privește tratatele internaționale. Un proiect în acest sens a fost votat de Legislativ în prima lectură. Conform proiectului, vor fi incluse două componente noi în procesul de implementare a tratatelor internaționale. Astfel, se propune introducerea obligației Guvernului de a asigura evidența tratatelor internaționale prin intermediul ministerelor și altor autorități administrative centrale sau alte instituții abilitate și de a evalua o dată la 4 ani actualitatea tratatelor internaționale.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.