Republica Moldova negociaza cu statele vecine importul de curent electric in situatii de criza

Autoritatile de la Chisinau au initiat negocieri cu Ucraina si Rominia privind importul energiei electrice in situatii de criza, in conditii in care o atare situatie ar putea surveni dupa sistarea livrarilor de electricitate de la Centrala din Cuciurgan.

"Un acord preventiv a fost semnat deja cu o companie romineasca", au precizat pentru BASA-press surse avizate de la Ministerul Industriei si Infrastructurii, fara a preciza denumirea companiei. Potrivit lor contractul prevede ca firma romina va livra curent electric Moldovei in situatie de criza, pe trei linii de 110 kV. Totodata, contractul nu prevede, deocamdata, volumele si pretul la care va fi importata energie electrica, chestiuni asupra carora se mai negociaza.

Discutii similare poarta la Kiev ministrul moldovean al Industriei si Infrastructurii, Vladimir Antosii, afla in zilele 10-12 noiembrie in Ucraina. El urmeaza sa semneze noi contracte de import a energiei electrice din Ucraina cu companiile Ukrenergo si Ukrinterenergo.

De asemenea, ministrul Antosii va semna cu omologul sau ucrainean un memorandum privind constructia unei linii electrice cu tensiunea de 330 kV pe traseul Novodnestrovsk-Balti. "Constructia liniei, cu o lungime de 120 km, va costa 25-26 mln euro, bani pe care Chisinaul conteaza sa-i obtina de la organisme financiare externe", au mai precizat reprezentanti ai Ministerului Industriei.

La 9 octombrie, Centrala de la Cuciurgan, situata pe teritoriul transnistrean necontrolat de Chisinau, a sistat integral livrarea energiei electrice catre retelele din dreapta Nistrului. Centrala electrica, ce apartine grupului rus RAO EAS Rossii, asigura mai mult de jumatate din necesitatile de curent ale R.Moldova.

Responsabili din sistemul energetic au declarat pentru BASA-press ca "in conditiile unui deficit de energie in retele, asigurarea cu electricitate a consumatorilor continua, fara deconectari pina in prezent". Oficialii au precizat ca CET-urile locale au marit in masura posibilitatilor productia de curent, in plus au fost majorate procurarile de curent din Ucraina.

insa, avertizeaza sursele citate, aceste masuri vor fi ineficiente in conditiile in care vremea se va raci brusc, iar consumul de curent va creste in aceeasi masura.

Centrala de la Cuciurgan a oprit livrarea curentului pe motiv ca retelele de distributie din grupul Union Fenosa refuza majorarea tarifului de la 3,05 la 4,08 centi pentru un kWh. La sfirsitul anului trecut, intr-o situatie similara, sute de localitati din Moldova au fost deconectate in evantai pe citeva zile. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.