Reforma hărții judiciare: Au fost identificate terenurile pe care urmează a fi construite clădirile noi ale judecătoriilor

Terenurile pe care urmează a fi construite, în prima etapă a reformei hărții judecătorești, clădirile noi ale sediilor judecătoriilor de prim nivel au fost identificate.

Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ), autoritate administrativă aflată în subordinea Ministerului Justiției, a comunicat că urmează etapa proiectării construcțiilor.

În prima etapă a unificării sediilor judecătorești din Republica Moldova sunt preconizate edificările sediilor Judecătoriilor Edineţ, Orhei, Hânceşti, Căuşeni și Cahul.

Astfel, în prezent, terenul pe care va fi construită clădirea Judecătoriei Edineț a fost înregistrat la Agenția Servicii Publice (ASP) și a fost demarat procesul de achiziționare a serviciilor de proiectare a noii clădiri.

Terenul identificat pentru construcția Judecătoriei Orhei urmează a fi înregistrat la ASP.

În cazul Judecătoriilor Hânceşti și Căușeni, urmează a fi demolate construcțiile existe de pe terenurile identificate, iar noua clădire a Judecătoriei Cahul va fi edificată pe terenul adiacent al actualei judecătorii.

Pe parcursul anului 2019, vor fi efectuate lucrările de proiectare a noilor sedii. Imobilele vor corespunde cerințelor standard conform unui spectru întreg de exigențe privind securitatea umană, anti incendiară, igienico-sanitară, luând în considerare necesitățile persoanelor cu dizabilități etc.

Începând cu 1 ianuarie 2017, sistemul instanțelor judecătorești din Republica Moldova a fost reorganizat. Astfel cele 44 instanțe judecătorești de prim nivel existente anterior au fuzionat, fiind create 15 instanţe judecătoreşti noi.

În prezent, acestea sunt compuse din sedii centrale și secundare.

Conform legii cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, unificarea se va efectua treptat, până în data de 31 decembrie 2027.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.